Πρόσωπα

οι πληροφορίες προέρχονται από  το  διαδίκτυο, (βικιπαιδεία κ.α) βιβλία κτλ

Ναύπλιος

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ναύπλιος είναι γνωστός ο ιδρυτής και επώνυμος ήρωας της Ναυπλίας και κυρίως ο μετά 5 γενεές απόγονός του, που αποκαλείται και Ναύπλιος Β΄ ή Ναύπλιος ο Νεώτερος.Μετά τον λιθοβολισμό του γιου του Παλαμήδη , ο Ναύπλιος ορκίσθηκε να εκδικηθεί τους αρχηγούς της Τρωικής Εκστρατείας όταν ο στόλος των νικητών του Τρωικού Πολέμου πλησίαζε στην επιστροφή του το ακρωτήριο Καφηρέας, ο Ναύπλιος άναψε φωτιές σε απόκρημνες ακτές, προσελκύοντας έτσι τα πλοία στα φοβερά εκείνα βραχώδη σημεία και προκαλώντας ναυάγια.

Μενέλαος και Νέστωρας

Μενέλαος ήρωας του Τρωικού Πολέμου, αδελφός του Αγαμέμνωνα

Ο Νέστωρ ήρωας της αρχαίας Ελλάδας και βασιλέας της Πύλου, γιος του Νηλέα και της Χλωρίδας. Πήρε μέρος μαζί με τους Λαπίθες στον πόλεμο εναντίον των Κενταύρων, στην Αργοναυτική εκστρατεία, στην θήρα του Καλυδώνιου κάπρου και στον Τρωικό Πόλεμο. Ο Όμηρος τον παρουσιάζει ως σοφό και συνετό γέροντα, που οι συμβουλές του ακούγονται με σεβασμό από όλους τους Αχαιούς

Όταν επέστρεφαν από τη Τροία κατέφυγαν μαζί με τους συντρόφους τους στο λιμάνι της Γεραιστού (σημερινό Καστρί).

Ο Λάμπρος Κατσώνης (1752-1804) ήταν Έλληνας ναύαρχος του ρωσικού ναυτικού, ιππότης, και ήρωας του απελευθερωτικού κινήματος του 1787.Εκείνος ηγήθηκε στη ναυμαχία της Άνδρου στις 7 Απριλίου του 1790 στο στενό του Καφηρέα.

Ο Εμμανουήλ Παππάς (1772 - 1821) ήταν Φιλικός και αγωνιστής 1821, πρωτεργάτης της εξέγερσης στη Χαλκιδική, από τις αγνότερες και ηρωικότερες μορφές κατά του χρόνους της Επανάστασης.Ηγήθηκε της επανάστασης στη Μακεδονία, εκείνος ύψωσε το λάβαρο της Επανάστασης στην περιοχή,παρά τις ηρωικές του προσπάθειες όμως ηττήθηκε και αναγκάστηκε να φύγει στην Ύδρα το 1821, εξαντλημένος από τον μακραίωνο αγώνα και τις κακουχίες, υπέστη καρδιακό επεισόδιο και πέθανε μέσα στο πλοίο τη στιγμή που περιέπλεε στην περιοχή του Καφηρέα. (Καβοντόρου)

ΑγησίλαοςΟ Αγησίλαος ήταν βασιλιάς της Σπάρτης και ένας απ΄τους μεγαλύτερους στρατηγούς της αρχαίας Ελλάδας. Μάλιστα στην αρχαία Γεραιστό (σημερινό Καστρί) συγκέντρωσε το στρατό του για την εκστρατεία κατά των Περσών το 396 π.X

Ο Ξενοφώντας τον χαρακτηρίζει σαν έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες και ο Πλούταρχος τον παραλληλίζει με τον Πομπήιο

Μιθριδάτης βασιλιάς του Πόντου Ο Μιθριδάτης ΣΤ΄ Ευπάτωρ Διόνυσος (132 π.Χ Αμάσεια-63 π.Χ Παντικάπαιον) ήταν βασιλέας του Βασιλείου του Πόντου από το 120 έως το 63 π.Χ Άτομο με Ελληνοπερσική παιδεία, έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πλέον επιτυχημένους αντιπάλους των επεκτατικών βλέψεων των Ρωμαίων της ύστερης περιόδου της ρωμαϊκής δημοκρατίας. Όταν πραγματοποίησε εκστρατεία στον Ελλαδικό χώρο, λεηλάτησε την Αρχάμπολη το 80 π.Χ

Νικόλαος ΚριεζώτηςΑγωνιστής του 1821Τόπος Γέννησης: Βίρα ΚαρυστίαςΜεγάλη μορφή κατά τους χρόνους της Επανάστασης στην Εύβοια,όπου γεννήθηκε το 1785 σε ένα μικρό χωριό της επαρχίας Καρυστίας,(ο ίδιος αργότερα έλεγε ότι κατάγεται απ΄τα Κριεζά όπου και προήλθε το όνομα του).Στις αρχές του Μάη του 1824,με δύναμη 800 ανδρών,πολέμησε εναντίων των τούρκων της Καρύστου τους οποίους επανειλημμένα είχε αναγκάσει να κλειστούν στο φρούριο της πόλης.

Μετά την απελευθέρωση κάτοικοι του Καφηρέα (Καβοντόρου) βαπτίστηκαν από τον Νικόλαο Κριεζώτη. Πέθανε στη Σμύρνη το 1853

Ζαχαρίας Αράπης

Αγωνιστής του 1821, από τα Ψαρά,  ο οποίος διακρίθηκε στην ναυμαχία του Καφηρέα (Καβο ντόρου) του 1825.Μετά την απελευθέρωση υπηρέτησε στο πολεμικό ναυτικό. Στη περιοχή του Καφηρέα μάλιστα υπάρχει και ένα νησάκι ΒΑ του ακρωτηρίου που λέγεται Αράπης (το όνομα του όμως προήλθε από το χρώμα που έχει όταν φουρτουνιάζει και αποτελεί το φόβο των ναυτικών).

Νικόλαος Ανδριανός

Πρόσωπο που έδρασε στην περιοχή της  Εύβοια ήταν ο πλοίαρχος και αγωνιστής του 1821  Νικόλαος Αδριανός από τις Σπέτσες.(1784- ;) και ο οποίος έλαβε μέρος στις ναυμαχίες του Καφηρέα και της Αλικαρνασσού. Πέθανε μετά την Επανάσταση σε βαθιά γεράματα.

Λικάριος Λικάριος Καρυστινός ιππότης που κέρδισε την εύνοια του Μιχαήλ Η΄Παλαιολόγου και ο οποίος κατέκτησε όλη την Εύβοια,αργότερα προήχθη σε ναύαρχο του Βυζαντινού στόλου. Οι κάτοικοι τον ονόμαζαν Ζαχαρία και έτσι προήλθε το όνομα του χωριού Ζαχαριά όπου είχε εγκαταστήσει το φρούριο του.

Νικολής Αποστόλης (1770-1827)Ναύαρχος και κορυφαίος αγωνιστής του 1821.Ο οποίος σε νεαρή ηλικία και μετά από μικρή θητεία στο εμπορικό στόλο, ακολούθησε τον Λάμπρο Κατσώνη, μετά την ήττα του οποίου κατέφυγε στη Χίο και επιδόθηκε στο εμπόριο με μεγάλη επιτυχία.Ήταν μέλος της Φιλικής εταιρίας ενώ ακόμα διέθεσε τα χρήματα, τα πλοία του αλλά και την εμπειρία του στον Αγώνα. Με την έναρξη της Επανάστασης είχε δημιουργήσει στα ψαρά ένα ιδιαίτερα αξιόμαχο στόλο.Πρωτοστάτησε σε επιχειρήσεις στα παράλια της Μ. Ασίας ενώ διακρίθηκε στη ναυμαχία του πάπα και στο Μεσολόγγι ,ενώ έφτασε μέχρι τα Αλβανικά παράλια.Ενώ ακόμα ένα από τα πλοία του –με κυβερνήτη το γιο του- έπαιξε το σπουδαιότερο ρόλο στη ναυμαχία του Καφηρέα.

Γεώργιος Ανδρούτσος (;-1851)Αγωνιστής του 1821, εμποροπλοίαρχος που διετέλεσε ναύαρχος τις σπετσιώτικης μοίρας και έλαβε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις όπως στην ναυμαχία του Καφηρέα ,ανεφοδιασμός του Μεσολογγίου, απόκρουση των τούρκων στη Σάμο ενώ ακόμα το 1827 πήρε μέρος στην εκστρατεία της Χίου που οργανώθηκε από τον Φαβιέρο. 

Γεώργιος Σαχτούρης ( Ύδρα 1783- 1841)Εξέχουσα μορφή του Ναυτικού Αγώνα του 1821. Αντιναύαρχος του Yδραϊκού στόλου, από τους τολμηρότερους αγωνιστές στις θαλάσσιες επιχειρήσεις Πήρε μέρος στην επιχείρηση για την απελευθέρωση της Χίου και το 1824 μετά την καταστροφή των Ψαρών στην επιχείρηση ανακατάληψις του νησιού. Αποφασιστική υπήρξε η συμβολή του στις ναυμαχίες της Μυκάλης, του Γέροντα και του Καφηρέα. Συμμετείχε (1826 ) στον ανεφοδιασμό των πολιορκημένων στο Μεσολόγγι και στην επιχείρηση της Αλεξάνδρειας ( 1827) για την πυρπόληση του Αιγυπτιακού στόλου. Ο Καποδίστριας τού ανέθεσε την αρχηγία της μοίρας των ακτών της Μεσσηνίας και τον αποκλεισμό της θαλάσσιας περιοχής από τον Αμβρακικό ως την Κρήτη. Στην οθωνική περίοδο ήταν διοικητής του πολεμικού ναυστάθμου του Πόρου.