Καρύστου

Η Κάρυστος είναι παραθαλάσσια κωμόπολη και λιμένας στη Νότια Εύβοια και αποτελεί έδρα ομώνυμου δήμου, ενώ πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και έδρα της Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου, είναι η Κύμη. Το 1951 αριθμούσε 3.118 κατοίκους ενώ στη τελευταία απογραφή (2001) 4.960.

Η Κάρυστος είναι κτισμένη στο μυχό ομώνυμου Κόλπου σε υψόμετρο 10 μ. και έχει ομώνυμο λιμένα που απέχει από τον Πειραιά 61 ναυτικά μίλια. Δια του λιμένα Καρύστου εξυπηρετείται τακτική θαλάσσια συγκοινωνία με την Ραφήνα. Παλαιότερα υπήρχε θαλάσσια συγκοινωνία από Πειραιά με ενδιάμεσο λιμένα προσέγγισης την Κάρυστο και που συνέχιζε μέχρι Βόλο. Επίσης συνδέεται οδικώς, μέσω Χαλκίδας, με Αθήνα.

Η Κάρυστος έχει πολλή καλή ρυμοτομία με ευρείς δρόμους και πλατείες που έγιναν βάσει σχεδίου και κατόπιν παραγγελίας του Όθωνα (Βασιλιά της Ελλάδας) από τον Βαυαρό μηχανικό Μίρμπαχ. Για το λόγο ακριβώς αυτό και προς τιμή του Όθωνα η κωμόπολη αυτή έλαβε το 1848 την ονομασία "Οθωνόπολις" που μετονομάστηκε σε Κάρυστο μετά την μεταπολίτευση το 1862. Είναι από τις πρώτες πόλεις της Ελλάδας που απέκτησαν πνευματικό κέντρο με αίθουσα διαλέξεων, βιβλιοθήκη και μουσείο. Χάρη στο συνδυασμό βουνού και θάλασσας η Κάρυστος σήμερα έχει καταστεί τουριστικό κέντρο με ζωηρή κίνηση ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Πολύ κοντά στη πόλη και σε υψόμετρο 1400 μ. στο όρος Όχη ανεγέρθηκε ορειβατικό καταφύγιο από τη δεκαετία του 1960.Δίπλα στο λιμάνι υπάρχει παλαιό ενετικό φρούριο (Μπούρτζι) το οποίο επισκευάστηκε, αναστηλώθηκε και εξωραΐστηκε το 1960 από την Αρχαιολογική εταιρίαΚάρυστος πεδινή  παραθαλάσσια κωμόπολη όπου απότελει λιμάνι στη νότια 'Ευβοια,ανήκει στο ομόνυμο δήμο και εχει 4960  κατοίκους.

από τη  βικιπαίδεια

Ιστορία

Θεόδωρος, ένας Καρυστινός στην άμυνα της Πόλης το 1453

Στην άμυνα της Πόλης

Ο Θεόδωρος Καρυστινός υπήρξε αρχηγός της φρουράς της Χάρσιας Πύλης, κατά την πολιορκία και  άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, και ο οποίος διεύθυνε με επιτυχία την άμυνα γύρω από την Πύλη. Μια ιδιαίτερη επιτυχία του, υπήρξε κατά την νύχτα της 18-19 Μαΐου (1453) και αφορά τόσο την άμυνα της φρουράς του και κυρίως τη παντελής καταστροφή οχυρώματος των πολιορκητών, το οποίο λόγω της απόστασης του από τα τείχη έθετε σε κίνδυνο όλη την άμυνα της Πόλης.

Η Πύλη στην οποία βρισκόταν ήταν ίσης σχεδόν σπουδαιότητας με την Πύλη του Ρωμανού, και πιθανότατα έπεσε μαχόμενος σε αυτή την θέση.

Αναφορές ιστορικών

Ονομαζόταν  άραγε απλώς  Καρυστινός ή του δόθηκε αυτό το προσωνύμιο λόγω της άμεσης καταγωγής του από την Κάρυστο; Αναφορές για εκείνον  υπάρχουν  από τον Βυζαντινό ιστορικό Γεώργιο Φραντζή ο οποίος γράφει «Θεοδώρω δε τω εκ Καρύστου, ανδρί πολεμιστή και δραστήριο τοξότη ησκημένω υπέρ άνθρωπον και Ιωάννη Γερμανώ, ανδρί τας του πολέμου μηχανάς ειδότι, εδόθη ίνα φυλάττωσιν εν τοις μ’ερεσι τοις Καλυγαρίοις».

Μια επιπλέων πληροφορία επίσης, παρέχει και ο ιστορικός Παπαρηγόπουλος, ο οποίος γράφει ότι «υπήρξεν εις των λογιώτερων ανδρών των χρόνων εκείνων»

Ούτως ή αλλιώς, ο Θεόδωρος ήταν πράγματι Καρύστινος είτε  είχε το επώνυμο αυτό, είτε του δόθηκε προσωπικά.

Πηγές  από το βιβλίο «ας γνωρίσουμε την Κάρυστο» σελ.190