En què consistirà la pràctica?

Es proposa que cada membre de l’equip impulsor porti a terme i documenti almenys una pràctica que ajudi els alumnes a consolidar alguna/es d’aquestes cinc accions:


  1. L’aprenent sap l’objectiu de l’activitat?

  2. L’aprenent sap quin és el seu punt de partida?

  3. L’aprenent es representa els criteris d’avaluació? Com sap si ho està fent bé? En què ha de pensar per millorar?

  4. Qui el pot ajudar a progressar? Quin suport necessita?

  5. Com recull proves o evidències del seu progrés? Com les mostra i comunica?

Cada docent i cada centre ha de prioritzar una o diverses accions descrites anteriorment, juntament amb les estratègies o instruments que són útils per desplegar-la.


Hi ha diferents instruments i estratègies per poder desenvolupar les accions descrites anteriorment i afavorir l’aprenentatge a través de l’avaluació. Perquè siguin efectius per a la regulació, cal que els aprenents s’hi impliquin i també que el docent destini espais i temps específics en les sessions de classe per la reflexió i la retroalimentació.


Un dels principals instruments és la conversa: quan una persona conversa amb ella mateixa, amb els altres companys i companyes i amb el docent i reflexiona sobre el que ha après i com ho ha après. Altres instruments coneguts, susceptibles de formar part de la carpeta d’aprenentatge de l’alumne, són: compartir objectius i criteris d’avaluació. els fulls d’autoavaluació i de coavaluació. les bases d’orientació. KPSI. Q-SORT, diana d’avaluació, checklist, la rúbrica...


Cada docent pot aplicar la tasca individual en aquell espai temporal, context o nivell que consideri més adient (una unitat didàctica, una activitat didàctica fora del centre, una recerca, una pràctica de laboratori, un trimestre, un curs…). També és possible aplicar-la en un espai compartit per dos o més docents (com és el cas d’un projecte o de la docència compartida).

Tindrem especial atenció en els dos moments amb més valor (inicis i finals sessions) per consolidar els aprenentatges.


S’ha de remarcar que l’objectiu d’aquesta tasca és que les estratègies o instruments emprats afavoreixin l’aprenentatge dels alumnes. Per aquest motiu, haurem d’estar atents permanentment al protagonisme i la implicació de l’alumnat en el seu procés d’aprenentatge i posarem la mirada de manera especial en facilitar la inclusió de tots els alumnes.


En acabar el curs, volem que cada membre de l’equip impulsor i cada centre sigui més expert que quan va començar en l’ús d’un o diversos instruments o estratègies d’avaluació formativa per aconseguir la implicació activa de l’alumnat i la reflexió sobre el seu procés d’aprenentatge.