Col.lecció Petita & Gran: Les vides de grans dones explicades de forma senzilla i divertida pels més petits. Cada llibre una nova protagonista de la història i una il·lustradora.

Contes amb els quals nens i nenes descobriran qui eren i què van aconseguir les més grans dones de la història contemporània. Dissenyadores, pintores, aventureres, científiques… Dones úniques i meravelloses de les quals aprendre i amb les quals identificar-se.

Matemàtica i escriptora britànica, un geni en lluita constant entre el raciocini i l’emoció. Se la considera la primera programadora de la història.

És l’escriptora més llegida de tots els temps. Va crear detectius peculiars, casos enigmàtics i es va convertir en la reina del misteri

Va ser una aviadora nord-americana valenta i intrèpida i la primera dona a creuar sola l’oceà Atlàntic en avioneta.

Va ser una nena alemanya d'ascendència jueva. Va viure amagada amb la seva família, fugint dels nazis. Va morir a un camp de concentració dies abans d'acabar la guerra.

És la bailaora més universal del flamenc, tota força i compàs, poder i ànima pura. Artista lliure, autodidacta i revolucionària, va elevar el flamenc a la categoria d'art en escenaris de tot el món.

Va ser la gran dama de la moda francesa. Com a modista va alliberar la dona de les cotilles, va escurçar les faldilles i va donar un toc masculí a la roba. Va revolucionar la imatge femenina

És la pintora més destacada de la història de l'art mexicà, i una de les grans artistes del segle XX.

Va ser una artista nordamericana d'esperit independent que va experimentar amb les composicions abstractes, es va deixar influir per l'art indígena i va desenvolupar un estil personal allunyat del realisme.

És una de les grans poetes espanyoles del segle XX i un referent de la literatura infantil. Va ser autodidacta i «poéticament desescolaritzada», i va defensar l'amor lliure, el pacifisme, l'ecologisme i el feminisme.

De petita somiava amb viatjar a l'Àfrica i viure al costat dels animals. Ja de gran va viatjar a Kenya i després a Tanzània per estudiar als ximpanzés en estat salvatge. Es va convertir en la major especialista mundial en ximpanzés.

Va ser una valenta líder abolicionista nascuda en l'esclavitud que va aconseguir fugir als «estats lliures» del nord dels Estats Units. Va rescatar a desenes de persones, convertint-se en una icona de llibertat.

Mite del cinema i icona de bellesa, va conquerir el món amb la seva senzillesa i afecte. La seva forma humil i humana d'entendre la vida va fer que es convertís en ambaixadora d'UNICEF.

És una escriptora anglesa que va néixer en l'època georgiana. Les seves històries, plenes d'encant, retraten l'ambient de la classe alta rural del sud d'Anglaterra, i estan considerades obres essencials de la literatura universal

Va ser una de les estrelles més grans i brillants del món de l'espectacle. Mai va deixar de lluitar per la igualtat de drets.

Va ser la primera dona doctora en Ciències i professora a la Universitat de París i la primera persona de la història a rebre dos premis Nobel. Va descobrir el radi i el poloni, i va desenvolupar la teoria de la radioactivitat.

Mary va créixer estimant els llibres, especialment els escrits per la seva mare. Una nit de tempesta lord Byron li va proposar que escrivís un relat de terror. Així va néixer Frankestein , la novel·la de ciència ficció més coneguda de la història

Va estudiar matemàtiques i ciències en una escola per a nois i després va graduar-se com la primera dona metge d'Itàlia. Amb les seves idees revolucionàries i la seva actitud respectuosa, va transformar el sistema educatiu.

Va ser una activista i una de les figures més importants del moviment pels drets civils dels Estats Units. Va inspirar a innombrables persones en la lluita per la igualtat dels éssers humans.

Va ser una monja catòlica d'origen albanès fundadora de les Missioneres de la Caritat. Va dedicar la seva vida a atendre pobres, malalts, orfes i moribunds, primer a l'Índia i més tard, a la resta del món.

Era filòsofa existencialista, professora, assagista, novel·lista, activista política, intel·lectual, defensora dels drets humans ... Representa el compromís ètic amb els problemes socials i polítics del seu temps.

Quant la Malala era nena al Pakistan desitjava un llapis màgic. Ella el faria servir per…

… dibuixar un forrellat a la seva porta perquè els seus germans no la molestessin.

… aturar el temps i així poder dormir una hora més cada matí.

… eliminar la pudor de l’abocador que hi havia al costat de casa seva.

Però la Malala va créixer, el seu món va canviar i també van canviar els seus desitjos. El seu dret d’anar a l’escola va ser amenaçat -simplement, per ser nena-. En lloc d’un llapis màgic, va agafar-ne un de debò. Va escriure tota sola a la seva habitació sobre els desafiaments als quals s’enfrontava, i arreu del món moltes persones van llegir les seves paraules. I els desitjos de la Malala van començar a fer-se realitat.

“Jo sóc la Malala. Sempre he desitjat fer del món un lloc més pacífic. Cada dia treballo perquè el meu desitg es faci realitat. En el passat havia desitjat un llapis màgic. Ara sé que quan trobes la teva veu, cada llapis pot ser màgic. Espero que la meva història t’ajudi a trobar el llapis màgic a la teva vida i a alçar la veu per allò en que no creus. La màgia és arreu: en el coneixement, a la bellesa, a l’amor, a la pau. La màgia és en tu, en les teves paraules, a la teva veu”.

YOUSAFZAI, Malala. El llapis màgic de la Malala. Alianza Editorial

La Malala Yousafzai és l’activista per l’educació procedent de la vall de Swat (Pakistan). Va aconseguir notorietat quan només tenia onze anys escrivint per a la BBC Urdú sobre la seva vida sota el règim dels talibans. Fent servir el pseudònim de Gul Makai, ella va parlar sobre la lluita que la seva família havia emprès a favor de l’educació de les nenes en la seva comunitat. A l’octubre de 2002, la Malala era objectiu declarat dels talibans i li van disparar quan tornava de l’escola. Va sobreviure miracolosament i, actualment, continua la seva campanya per l’accés universal a l’ensenyament.

En reconeixement a la seva lluita, la Malala va rebre el Premi Nacional de Pakistan dels Joves per a la Pau, el Premi Internacional Infantil a la Pau i el Premi d’Amnistia Internacional als Ambaixadors de Consciència. El 2014, es va convertir en la persona més jove a ser guardonada amb el Premi nobel de la Pau, a l’edat de disset anys. La Malala lluita per l’accés universal a l’eduació de qualitat a través de Malala Fund

IGNOTOFSKY, Rachel. Dones de ciència. Estrella Polar

Entre les pioneres que hi apareixen, podem trobar figures tan conegudes com Marie Curie i Jane Goodall, i d’altres no tan conegudes, com Rachel Carson, que ja a principis del segle XX va advertir sobre els efectes nocius dels pesticides en el medi ambient i de la creixent contaminació.

Aquesta col·lecció d’històries apassionants també inclou infografies sobre temes rellevants en camps relatius a la ciència i un glossari científic il·lustrat.

Llegir un fragment

Saps qui és l'escriptora més llegida de tots els temps? I qui va ser la primera hacker de la història? O qui va inventar la tecnologia que va permetre la creació d'Internet? 100 dones que van canviar el món et descobrirà les històries de científiques, com Marie Curie, filòsofes, com María Zambrano, polítiques, com Clara Campoamor, o escriptores, com Agatha Christie i Rosalía de Castro.

Dones brillants, intel·ligents i valents que van contribuir a millorar el món i van trencar les barreres que, per l'època en què els va tocar viure, els van ser imposades.

Obra completa amb il·lustracions de qualitat, textos curts i clars que inviten a reflexionar i profunditzar.

ELMERT SANDRA, Cuchu. 100 mujeres que cambiaron el mundo. RBA

DÍAZ REGUERA, Raquel. Clara Campoamor. Nubeocho

Àlbum amb il·lustracions molt belles, que apropa als nens la biografia d'aquesta dona extraordinària, defensora dels drets de les dones.

Hi va haver un temps en què les dones no podien votar. Clara Campoamor va aconseguir que les dones votessin per primera vegada.

Et convidem a fer un viatge pels cinc continents, a través de les diferents èpoques de la humanitat, per descobrir les biografies de dones que van marcar la història. En aquest viatge coneixeràs molts noms propis que no haurien d’haver caigut mai en oblit.

A més a més, gràcies als mapes i les cronologies que inclou l’obra, podràs ubicar fàcilment aquestes dones extraordinàries en el lloc i el moment històric en què van viure.

Llegeix un fragment

Vivim temps en que la societat viu transformacions que ens acosten a conceptes com igualtat i no discriminació, que ens fan avançar cap a una idea de justícia basada en models més igualitaris; i penso que aquest llibre pot fer una digna contribució en aquest sentit.

Font: Vida lectora

PRADA, Eva. Un nóm de dones extraordinàries. Animallibres, 2018

CÍVICO, Irene , PARRA, Sergio. Las chicas son de ciencias. 25 científicas que cambiaron en mundo. APARICIÓ, Núria (il.) Montena,2018

¿Sabes cuántos descubrimientos científicos debemos a las mujeres?

Aunque en los libros de historia parezca que las ciencias son cosa de hombres, de eso nada: desde Agnodice, la primera médica conocida de la historia, hasta Rosalind Franklin, la química que descubrió la estructura del ADN, pasando por Vera Rubin, la astrónoma que vio lo que nadie veía, las mujeres han sido pioneras en ciencias desde el inicio de los tiempos. Y aun así, ¿podrías nombrar al menos a diez chicas guerreras que lo petaron en el mundo de las ciencias?

Si no puedes, tranqui. Aquí tienes 25 ejemplos de supercientíficas que demuestran que las chicas y los laboratorios son una buena combinación.

¿Quién dijo que las chicas no eran de ciencias?


Quan algú veia Junko Tabei per primera vega- da, no podia evitar mirar-la moltes vegades de dalt a baix... Feia metre i mig, i no pesava més de cinquanta quilos. Com podia ser la primera dona a fer el cim de l’Everest? A ella li feia grà- cia la confusió. Junko explicava que el físic o la tècnica no la van dur al sostre del món sinóla seva determinació, que la va impulsar fins alcim, i que aquella força imparable neix del cor.

Intrèpides recupera els viatges de 25 dones exploradores, moltes d’elles oblidades amb el transcurs dels anys. Seguint els seus passos aprendrem com van superar les seves pors, com van aconseguir pujar les muntanyes més altes, recórrer el món a peu, en bi- cicleta, viatjar a l’espai, travessar volant oceans i continents, sobreviure en el desert o baixar a les profunditats del mar... Algunes van arribar a la seva meta i d’altres no, però el que importa és el camí que van recórrer i com el seu viatge les va canviar per sempre.

PUJOL BUHIGAS, Cristina . Intrèpides. Pastel de luna, 2018

"M'he adonat que tots tenim qualitats úniques, i cap és millor que una altra, l'important és el què fem amb elles. En el llibre tenim l'exemple de Lynne Cox, una dona nord-americana que, amb només 15 anys, va creuar el Canal de la Mànega i va batre el rècord masculí i femení a el fer-ho. Però ella es va adonar que nedant podia fer molt més que simples gestes esportives. Es va proposar nedar la distància entre les illes Diomedes, una russa i una altra nord-americana en plena guerra freda. Ho va aconseguir el 1987, mesos després, els presidents dels dos països, els homes més poderosos de la planeta, Gorbatxov i Ronald Reagan van brindar per ella a la Casa Blanca. Van celebrar que una nedadora els mostrés que estaven més a prop del que pensaven."

ENTREVISTA A L'AUTORA: Cristina Pujol

ARENAL, Concepción. La mujer del porvenir.

La mujer del porvenir (1869) és un tractat en el qual Concepción Arenal analitza la inferioritat en què viu la dona i la marginalitat que pateix respecte de l'home. Alhora, aporta mesures i solucions per acabar amb aquesta situació, com millorar la seva educació. La present edició inclou, a més, un altre excel·lent assaig, La dona de casa (1883), en què l'autora torna a les idees presentades a La dona de l'avenir per revisar-les i aportar una perspectiva més madura. Mai fins ara s'havien publicat en un mateix volum. Tots dos tractats ens ajuden a entendre la situació de la dona fa més d'un segle i ens donen eines per analitzar amb detall les millores aconseguides en la lluita per la igualtat en els últims temps i per establir futures reivindicacions.