Tipus de lectures a l'aula


1. LECTURA DELS ALUMNES

1.1. Lectura en veu alta dels alumnes


És una de les activitats d’ensenyament-aprenentatge que poden influir més a l’hora de definir l’autoconcepte lector dels alumnes i la seva imatge com a lectors. Per tant, hauríem de ser molt curosos a l’hora de plantejar activitats de lectura en veu alta.


La preparació de les lectures és imprescindible (evitar posar els alumnes en situacions de lectura en veu altra improvisades, pel malestar i la inseguretat que poden causar, com també en situacions en què no té sentit llegir en veu alta, com ara l’activitat de “torn de lectura” sense preparació ).


1.2. Lectura autònoma dels alumnes


Entenem per lectura autònoma la mena de lectura silenciosa en què és el mateix alumne qui tria allò que vol llegir. Ajuda al progrés en les habilitats de lectura, la capacitat de concentració en la construcció de sentit del text i l’hàbit lector dels alumnes.


Consells:

  • Ha de tenir establert un horari visible per tal que pugui ser identificat fàcilment.

  • S’ha de poder llegir sense interrupcions per permetre l’aprofundiment i la integració de la informació.

  • Els alumnes han de poder seleccionar les lectures pròpies.



2.LECTURA DELS MESTRES

2.1. Lectura en veu alta del mestr@


El mestre és model de lectura per excel·lència, pel que fa tant a la prosòdia (llegir amb expressió, entonació correcta, adequació del ritme i fraseig) com a la importància que té que els alumnes vegin llegir un adult.


Opcions de lectures en veu alta:

  • Els contes populars Permeten fer la lectura de tot el conte en una mateixa sessió i, en ser coneguts pels infants, els ajuden a fer connexions i els motiven.

  • Els àlbums (a tots els nivells) Per les seves característiques, com a resultat de la unió entre text i il·lustració, són un recurs molt vàlid per a la lectura: el doble codi que utilitzen, visual i lingüístic, i el seu caràcter obert, permeten interpretar i compensar les llacunes de comprensió.

  • Llibres per fragments (a partir de segon) Els llibres llegits per capítols són un bon recurs per a la lectura en veu alta del mestre. Permeten als alumnes accedir a títols que potser a ells tots sols els costaria massa de llegir, a banda que generen expectatives i ganes de continuar amb la història.


2.2. Lectura silenciosa del mestr@


És important tenir models lectors per a la formació dels hàbits lectors. El fet de veure que les persones que per a l’alumne són importants també llegeixen afavoreix actituds positives envers la lectura. Hi haurà alumnes que a casa disposaran d’aquests models adults de lectura; d’altres, en canvi, no els tindran. L’escola, un cop més, hauria d’actuar com a compensadora de desigualtats i oferir a tots els alumnes les mateixes oportunitats.



3.LECTURA GUIADA DELS MESTRES

3.1. Lectura guiada


Promou el desenvolupament de la competència lectora dels alumnes amb pràctiques, guiades pel mestre, adreçades a posar en joc les capacitats lectores, les habilitats i les estratègies necessàries per comprendre un text.



Què permet la lectura guiada?

  • Arribar a textos més complexos que els que llegeixen els alumnes de forma independent.

  • Fer avançar el lector, assegurant el seu èxit en la lectura.

  • Ensenyar de forma explícita què fa un expert per comprendre un text.

  • Oferir informació que porta més enllà del text.