Activitats cerca informació

ESTRATÈGIES CERCA D’INFORMACIÓ EN LECTURA DIGITAL


Cal ensenyar estratègies explícites als alumnes per saber llegir digitalment. En aquest enllaç hi ha moltes propostes, però us destaquem algunes, especialment per CM i CS.


  1. Comparar informació de dues webs sobre un mateix tema. Link amb proposta desenvolupada

Per evitar que els alumnes es quedin amb la informació de la primera pàgina consultada, es proposa analitzar dues pàgines sobre un mateix contingut. És interessant que el mestre faciliti les 2 pàgines (una de major qualitat que l’altre), perquè vegin que no totes les pàgines que troben al web tenen la mateixa qualitat.


  1. Analitzar l’estructura d’una pàgina web. Link amb proposta desenvolupada

L’objectiu és centrar la mirada en tot el conjunt del web perquè de vegades es fixen en la part de dalt del web i no es limiten a mirar el que hi ha al voltant. A partir de pàgines com el meteocat o infok, analitzar la seva estructura. Fer petits grups i fer un informe del que han trobat. Ex: Hi ha pestanyes? Hi ha hipervincles? Funcionen? Hi ha publicitat? És una pàgina patrocinada?...


  1. Traçar un Pla de Cerca. Link amb proposta desenvolupada

Planificar la cerca per escollir el recurs digital més adient.


  1. Valorar la fiabilitat d’un web. Link amb proposta desenvolupada

Analitzar si:

  • Hi ha informació coneguda i reconeguda (autoria)

  • Hi ha una actualització periòdica

  • Surt el nom i correu del responsable

  • Els enllaços cap a altres webs són pàgines reconegudes o per contra estan caiguts

  • Si escrius, et contesten?

  • Es mostra l’autoria, hi ha llicència d’imatges, hi ha publicitat (.si això no no els hi ensenyem, ho trobaran com a normal)..


  1. Projectar notícies falses i rumors i els nens han de decidir si són reals o no. Link amb proposta desenvolupada (CS, tot i que és una activitat feta a ESO).



  1. Treballar la notícia de la setmana (Està pensat per ESo i Batxillerat, però 6è pot provar)

Cada setmana, t’oferim una notícia d’actualitat per llegir, comentar, reflexionar; amb propostes didàctiques de diferents àmbits. El treball competencial d’alguns continguts a partir de l’anàlisi de l’actualitat ajudarà els nois i les noies a desenvolupar el seu pensament analític, crític i creatiu. Per tenir els ulls oberts i estar atents al que passa al nostre voltant.