Stagiair

INFORMATIE STAGIAIR

INFORMATIE STAGIAIR


Vanaf Juni interview beschikbaar van Hermine Vermeersch.

Waarom dit onderzoek?

Meten is weten. Sinds het M-decreet (met meer IAC in het Basisonderwijs) ZOU zogezegd het niveau van de doorstroom van leerlingen uit het Basisonderwijs naar 1B SO dalen. Men verwijst hiervoor naar internationale onderzoeken als PIRLS (lezen), Timss (wiskunde-wetenschappen) en Pisa.

Reeds 1.5 jaar is er Corona met een impact op de leerachterstand van sommige leerlingen.

Komt dit ook tot uiting bij de groep 1B?


Waarom nu precies 1B?

De leerlingen die starten in 1B hebben doorgaans hun Basisschool niet beëindigd met een Getuigschrift. Het zijn dus kwetsbare leerlingen. Een globale niveaudaling in het onderwijs (door M-decreet, Corona of …) kan voor hen bijzonder riskant zijn. Sommige leerlingen dreigen hierdoor soms onder de grens van de Geletterdheid te belanden. Het is de taak van het CLB om dit desgevallend te signaleren.


Wat onderzoeken we?

We onderzoeken de basics : de basis-leerprestaties van de leerlingen en hun welbevinden. We meten het gekende peil voor lezen, geschreven Nederlands en wiskunde. We doen dit aan de hand van de TODIO-TOETSEN met normen van 2016,2015 en 2016. Hierdoor kunnen we de groep na het M-decreet en na Corona vergelijken met de groep vóór M-decreet en vóór Corona. We onderzoeken ook het Welbevinden. Hiervoor ontwerpen we een nieuwe vragenlijst aangepast aan de doelgroep 1B. We bevragen ook de voorgeschiedenis van de leerlingen en hun GOK-indicatoren.

We streven naar een groep van 40 à 50 leerlingen per stagiair.


Hoeveel tijd neemt dit in beslag voor de stagiair?

We maken eerst de berekening voor een 1B- klas van 10 lln:

1lesuur spelling

2 lesuren wiskunde

1lesuur welbevinden (40')

10' leestest x10

1/2 lestijd om de GOK-indicatoren en schoolse info te bevragen

voor 1 klas van 10 lln ==> 4 lestijden + bijna 2u leesonderzoek = 6,5 lesuur

voor vier klassen wordt dit zeker 26 lesuur

voor vijf klassen wordt dit 32,5 lesuur


Voeg daar nog de correcties en verwerking aan toe en je komt aan een volle studentenweek engagement. Uiteraard mag je dit spreiden over twee weken.


Je kan die tijd wel wat efficiënter inrichten :

- de wiskunde-toets mag je in een ruime zaal afnemen met 2 of 3 klasjes samen, in nauwe samenwerking met de leerkrachten

- idem voor toets welbevinden

- spreek vooraf af hoe de leerkrachten best omgaan met vragen van de leerling tijdens de toets


Een deel van de correctie kan je voorzien in oktober. Maar stuur de resultaten wel naar de projectleider tegen eind oktober.


Hoe gaan we te werk vooraf?

Eerst en vooral spreek je vooraf goed af met je stagebegeleider op het CLB. Is de school al op de hoogte? Zijn er al concrete afspraken over de testafname? Heb je al per klas een planning? Deze planning maak je best op in de eerste of tweede week van september.

Misschien kan je wel eens een les meemaken in 1B. Zo leer je de groep wat beter kennen en ben je beter voorbereid.

Zijn de ouders al geïnformeerd? Werd de informatiebrief al doorgestuurd? Zijn er ouders die vragen hebben? Zijn er ouders die deelname weigeren? Maak hier nota van opdat je later deze leerling kan vrijstellen van deelname.

Maak al het testmateriaal vooraf klaar. Zorg voor voldoende kopieën per klas. Orden alles netjes per klas

Todio-L : Toets diagnostisch onderzoek Lezen,

Todio-S : Toets Diagnostisch Onderzoek spellen

Todio-W: Toets diagnostisch onderzoek Wiskunde http://www.vclb-service.be/?ID=30545&cat=2881

Vragenlijst Welbevinden 1B (Vives-CLB)

Vragenlijst voor schoolsecretariaat : GOK-indicatoren per leerling en vorige school.

Bereid je exceltabel voor waar je later alle resultaten zal inbrengen. Geef alle leerlingen een code naast hun naam. Hierdoor kunnen we later de gegevens anoniem verwerken.


Bestudeer grondig je handleiding vooraleer de proeven af te nemen.



Hoe onderzoeken we?

We nemen de toets af per klas. Het lezen verloopt individueel. Volg strikt je planning. Maar wees voldoende soepel als er iets voorvalt dat je niet hebt voorzien.

Controleer steeds of iedere leerling meewerkt en of iedereen zijn naam en klas noteerde op het proefblad.

Leerlingen mogen vragen stellen, maar bij je antwoord mag je uiteraard nooit de oplossing suggereren.


Hoe verwerken?

Orden steeds zorgzaam je testprotocollen en verwerk die snel. Vermijd dat alles zich opstapelt. Maak ordelijk een overzicht van de resultaten per klas en breng de resultaten zorgzaam in het rekenblad.

De resultaten van de vragenlijst ‘Welbevinden’ moeten allemaal per item in het rekenblad. Dit betekent niet de totaalscore, maar de score per item. Dit is een hele klus. Neem daar je tijd en rust voor en zorg dat je niet gauw wordt afgeleid.

Tegen eind oktober bezorg je digitaal je rekenblad aan de Onderzoeksleider. Je spreekt af met je stagebegeleider om ook de papieren protocollen door te geven aan CLB Westhoek-vestiging Ieper. De onderzoeksleider zal steekproefsgewijs natrekken of de ruwe resultaten digitaal correct zijn verwerkt.


Wat met de resultaten?

Vanaf begin december krijg je de algemene scores per proef terug.

Je krijgt scores per leerling (met code), per klas, per school en voor de ganse proefgroep (+/- 400 leerlingen).

Je bespreekt die met je stagebegeleider en je geeft die best samen door aan je school. Indien je opvallende trends merkt of een duidelijke problematiek, dan is het van belang om dit te signaleren. Voorzie dus een moment waarbij je toelichting geeft over de resultaten. Je stagebegeleider kan dan verdere afspraken maken met de school in januari om mogelijke acties te bespreken. Mogelijks wordt hierbij dan ook de Pedagogische Begeleiding of het Brede Ondersteuningsnetwerk bij betrokken.