CLB-medewerker

INFORMATIE CLB-MEDEWERKER

INFORMATIE CLB-MEDEWERKER


Waarom dit onderzoek?

Meten is weten. Sinds het M-decreet (met meer IAC in het Basisonderwijs) ZOU zogezegd het niveau van de doorstroom van leerlingen uit het Basisonderwijs naar 1B SO dalen. Men verwijst hiervoor naar internationale onderzoeken als PIRLS (lezen), Timss (wiskunde-wetenschappen) en Pisa.

Reeds 1.5 jaar is er Corona met een impact op de leerachterstand van sommige leerlingen.

Komt dit ook tot uiting bij de groep 1B?


Waarom nu precies 1B?

De leerlingen die starten in 1B hebben doorgaans hun Basisschool niet beëindigd met een Getuigschrift. Het zijn dus kwetsbare leerlingen. Een globale niveaudaling in het onderwijs (door M-decreet, Corona of …) kan voor hen bijzonder riskant zijn. Sommige leerlingen dreigen hierdoor soms onder de grens van de Geletterdheid te belanden. Het is de taak van het CLB om dit desgevallend te signaleren.


Wat onderzoeken we?

We onderzoeken de basics : de basis-leerprestaties van de leerlingen en hun welbevinden. We meten het gekende peil voor lezen, geschreven Nederlands en wiskunde. We doen dit aan de hand van de Todio-toetsen met normen van 2016, 2015 en 2016. Hierdoor kunnen we de groep na het M-decreet en na Corona vergelijken met de groep vóór M-decreet en vóór Corona. We onderzoeken ook het Welbevinden. Hiervoor ontwerpen we een nieuwe vragenlijst aangepast aan de doelgroep 1B. We bevragen ook de voorgeschiedenis van de leerlingen en hun GOK-indicatoren.


Welke resultaten kunnen we verwachten?

We deden in 2020 reeds een klein vooronderzoek in één scholengemeenschap. Dit leerde ons dat we met dit onderzoek interessante zaken kunnen vaststellen. Bij problemen kan je in overleg met de school nagaan wat er nog kan gedaan worden.

We kunnen verwachten dat de resultaten globaal zwakker scoren dan 5 jaar terug. Dan stellen we toch wel een probleem vast, want de onderzochte leerstof komt uit het 3de en 4de leerjaar.

We kunnen misschien grote verschillen vaststellen tussen scholen. Kan dit samenhangen met GOK-indicatoren of zijn er andere verklaringen?

Het kan ook zijn dat de resultaten voor wiskunde stabiel gebleven zijn, maar dat de taal sterk is verzwakt. Dat lezen voor nogal wat leerlingen in 1B een probleem vormt.

Het welbevinden kunnen we nog niet vergelijken met vroegere onderzoeken. Maar kunnen zien of scholen en klassen hierin verschillen en waarmee dat samenhangt.


Hoeveel tijd neemt dit onderzoek in beslag voor de stagiair?

We maken eerst de berekening voor een 1B- klas van 10 lln:

1 lesuur spelling

2 lesuren wiskunde

1 les welbevinden (40')

10' leestest x10

1/2 lestijd om de GOK-indicatoren en schoolse info te bevragen

voor 1 klas van 10 lln ==> 4 lestijden + bijna 2u leesonderzoek = 6,5 lesuur

voor vier klassen wordt dit 26 lesuur

voor vijf klassen wordt dit 32,5 lesuur


Voeg daar nog de correcties en verwerking aan toe en je komt aan een volle studentenweek engagement. Uiteraard mag de stagiair dit spreiden over twee weken.


Je kan die tijd wel wat efficiënter inrichten :

- de wiskunde-toets mag je in een ruime zaal afnemen met 2 of 3 klasjes samen, in nauwe samenwerking met de leerkrachten

- idem voor toets welbevinden

- spreek vooraf af hoe de leerkrachten best omgaan met vragen van de leerling tijdens de toets


Een deel van de correctie kan de stagiair voorzien in oktober. Maar stuur de resultaten wel naar de projectleider tegen eind oktober.


Statistisch onderzoek door Vives

De resultaten worden anoniem statistisch verder verwerkt door Hogeschool Vives, Expertisecentrum Sociale Innovatie, https://www.vives.be/nl/onderzoek

Tal van vragen krijgen een antwoord : Is er een verband tussen het welbevinden en de gemeten leerprestaties bij de leerlingen 1B? Wat is de impact van de vroegere schoolloopbaan op de prestaties? Wat is de impact van de GOK-indicatoren?

De nieuwe vragenlijst Welbevinden wordt statistisch doorgelicht : factoranalyse, itemanalyse, betrouwbaarheid, ...


Welke acties zijn er mogelijk na het onderzoek?

Na het onderzoek zit je best samen aan tafel met je school om de resultaten goed te interpreteren en te begrijpen. Indien de resultaten globaal het peil van 1B uit het normonderzoek van TODIO (2013-2016) benaderen of overtreffen, dan kan je aannemen dat je school op een quasi normaal peil presteert. Je kan dan je aandacht richten op een subgroep van leerlingen met een probleem. Of je kan nagaan hoe het gesteld is met het welbevinden.

Indien de resultaten significant afwijken van de normscores neem je die best onder de loep en toets je af of de school deze scores herkent. Is dat zo dan kan je afspreken wat je daarmee doet. Dit zal voor iedere school en klas 1B anders zijn. Steeds zal je kunnen beroep doen op het lerarenkorps van de school, de pedagogische begeleiders, eventueel zelfs vrijwilligers of leerbuddy’s. Ook de ouders betrek je hierbij het best.