Viladrau, un entorn poètic


Presentació de la ruta

Aquesta ruta literària pretén unir dos poetes que tenen un vincle profund amb el poble de Viladrau: Jaume Bofill i Mates, àlies Guerau de Liost (1878-1933), i Marià Manent i Cisa (1898-1989). La intenció és fer un maridatge amb textos de El vel de Maia de Manent i La muntanya d’ametistes, Primeres poesies, Poemes inèdits, Selvatana amor i Proses-Articles de Bofill.

El fil conductor de la proposta és la geografia de Viladrau, entesa com un espai natural que incorpora la petjada humana. Aquesta geografia tan especial ha acollit un gran nombre de literats al llarg del temps (especialment al segle XX): Josep Carner, Pompeu Fabra, Bofill i Ferro, els germans Goytisolo, Joan Sales, Palau i Fabre, Vinyoli, Ernest Martínez-Ferrando, Agustí Duran i Sanpere, Salvador Espriu i també els dos protagonistes d’aquesta ruta literària: Guerau de Liost i Marià Manent.

Viladrau combina un paisatge natural atemporal amb una petjada humana històrica. Bofill i Mates centra la seva mirada en la primera d’aquestes dimensions, mentre que el dietari El vel de Maia, de Manent, actualitza aquesta realitat física en un moment històric molt concret i molt especial: la Guerra Civil espanyola. Ens ha semblat que aquest contrast podria contribuir a fomentar en els alumnes diverses visions sobre el paisatge que els envolta.

Seguint l’esperit interdisciplinari de les rutes literàries, aquest acostament ens permet fomentar en els aprenents diverses mirades:

a) La mirada sobre la naturalesa i la riquesa de la flora del Montseny.

b) La mirada artística a través de les diverses arts amb què s’ha representat l’espai.

c) La mirada social que ens permeti observar els diferents tipus d’ocupació de l’espai que hi ha hagut al llarg del temps, des de l’explotació dels recursos naturals fins a l’ocupació turística.

d) La mirada literària, que ens permet observar des de les diverses llegendes i tradicions ancestrals fins a les construccions literàries que n’ha fet la literatura canònica.

La ruta, per tant, admet integrar un seguit de referents i reflexions diversos que obliguin els aprenents a rumiar, repensar i construir el seu propi coneixement. En aquest espai web ens limitem a apuntar alguns d'aquests aspectes complementaris i ens centrem a desenvolupar el fil conductor esmentat més amunt.

Aquest projecte ha estat idea de la Mar Olivé i en Joan Marc Ramos, que n'han seleccionat les lectures i han elaborat algunes propostes didàctiques.

L'experiència va néixer com una ruta literària didàctica adreçada als alumnes de 4t d'ESO de l'institut Premià de Mar. Tanmateix, també pot ser visitada com una passejada o ruta turística, per gaudir dels espais i dels textos.

Proposem que cadascú dissenyi el seu itinerari, segons els punts que més li interessin o del temps que disposi. De totes maneres, cal recordar que alguns dels espais literaris són privats i, per tant, no són accessibles sense el permís explícit dels propietaris.

La ruta té dos punts centrals: Rusquelles, la casa pairal de Jaume Bofill i Mates, i Ca l'Herbolari, la Masia on la familia de Marià Manent es refugià durant la Guerra Civil. La resta d'indrets giren al voltant d'aquests dos nuclis i, en alguns casos, resulten intercanviables.

Volem acabar remarcant que la relació entre els textos i els espais sovint és motivada per l'autor o pel contingut del text literari. D'altres vegades, en canvi, han estat els autors qui han establert aquest vincle, de manera que el passavolant podrà valorar l'encert de cada troballa.

Difusió de la ruta

1. Els alumnes de 4t d'ESO de l'INS Premià de Mar van realitzar un primer web d'aquesta ruta que encara es pot consultar. Aquest treball va obtenir un Premi Baldiri Reixach en la seva edició del curs 2017-2018.

2. El treball va ser presentat al XII Congresso Internazionale dell'Associazione Italiana di Studi Italiani a Siena, el mes de novembre de l'any 2018.

3. També vàrem presentar el treball en les VI Jornades de Literatura, Territori i Educació a Gandia, l'abril de 2019. Mes avall, compartim la presentació que vàrem fer servir.

4. La ruta s'ha difós amb nombrosos grups d'amics, professors de l'Institut Premià de Mar, de l'Institut Mediterrània del Masnou, de la Universitat de Vic, amb la família de Marià Manent.

Agraïments

En la creació d'aquest projecte, hem rebut nombrosíssimes col.laboracions imprescindibles per poder-vos oferir aquesta ruta. Volem agrair especialment:

  • A la Concepció Cases de Rusquelles per obrir-nos generosament casa seva i compartir aquest patrimoni únic amb els diversos participants de la ruta.

  • A la família Manent per acompanyar-nos en una prova pilot de la ruta i il·lustrar-nos amb mil anècdotes sobre l'estada de Marià Manent a Ca l'Herbolari durant la guerra civil.

  • A Lluís Pagès Petit per ajudar-nos en la documentació sobre Viladrau, per acollir-nos i per elaborar el primer mapa de la ruta.

  • Als viladrauencs Lluís Coma, Assumpció Bayés, Carme Busquets, Eugeni Bofill per la paciència d'explicar-nos les seves vivències i records sobre la guerra civil en aquesta contrada.

  • A la Berta Salaric i en Ricard Casanoves per contribuir a la gravació de diverses entrevistes amb viladrauencs entesos en els temes que tractem en la ruta.

  • Als professors de la Facultat de Filologia de la Universitat de Vic per contribuir amb la recitació de diversos textos de la ruta i, especialment, a la Núria Medina, pel seu suport incondicional durant tot el procés de creació.

  • Al professorat de l'Institut Premià de Mar per creure en aquesta experiència i participar-hi en diverses edicions. Menció especial a la Margalida Capellà, cap de departament de català i clàssiques, per esperonar-nos a dur a terme aquesta versió didàctica de la web de la ruta.

  • A l'Ajuntament de Viladrau per creure en aquest projecte i comprometre's a impulsar-lo en la mesura de les seves possibilitats.

  • Als companys del grup Geografies Literàries 2.0 per les experiències compartides, que ens han servit per enriquir mil detalls del projecte.