Lespakketten secundair onderwijs

Silver game

Silver is een wetenschappelijk onderbouwd mobiele serious game voor jongeren tussen 12 en 16 jaar. Dat wil zeggen dat het niet enkel voor entertainment zorgt, maar ook inzichten doet verwerven.

Met behulp van Silver willen we preventief werken bij alle jongeren door hen weerbaarder te maken en hen enkele essentiële vaardigheden met betrekking tot hun mentale gezondheid aanleren of versterken.

Dit educatieve pakket dient ter ondersteuning bij het gebruik van Silver in de klas. Het beoogt een praktische gids te zijn met achtergrondinformatie over de game en inspiratie te bieden voor enkele lessen aan de hand van Silver.

Silver - handleiding voor leerkrachten.pdf

Word Warme William

Warme William lesmap.pdf

Warme William is iemand die écht naar je luistert: een vriend(in), een ouder, een leerkracht,... Het is iemand die je uitnodigt om te vertellen wat er scheelt.

Want iedereen zit wel eens wat minder goed in zijn vel. En dan is het fijn dat er een Warme William voor je klaarstaat. Een persoon die je kan vertrouwen. Iemand op wie je kan bouwen. En ja, ook jij kan zo een Warme William zijn.

Warme William is een initiatief van het Fonds GavoorGeluk en zet in op het versterken van de veerkracht en het mentaal welzijn bij kinderen en jongeren van 0 tot 24 jaar

Dit educatief pakket bij de Warme Williamcampagne bestaat uit twee lesschema’s, uitgewerkt voor leerlingen van de eerste, tweede of derde graad secundair onderwijs. Les één biedt leerlingen zicht op de eigenschappen van een (h)echte vriendschapsrelatie en daagt hen uit bestaande vriendschapsrelaties uit te diepen. In de tweede les wordt gefocust op mentaal welbevinden van jongeren en geeft leerlingen tips om een Warme William te worden. Beide lessen kunnen los van elkaar gebruikt worden.

Hiernaast kan je de lesmap terugvinden.

Take Off

Take Off is een lessenpakket over geestelijke gezondheid. Met antwoorden op vragen waar jongeren écht mee zitten. Take Off helpt geestelijke gezondheid bespreekbaar maken in de klas. Het lespakket leert jongeren hoe ze hun eigenwaarde versterken, hun lichaam positief beleven, omgaan met tegenslagen en het belang van een sociaal netwerk. Het doel van het lespakket is jongeren mentaal weerbaarder te maken, zodat ze open en vrij durven spreken over hun gedachten en gevoelens. Kortom: zichzelf durven zijn.

Het lessenpakket is gratis, stevig wetenschappelijk onderbouwd en zit boordevol info, tips en bruikbare methodieken voor alle leerkrachten van het secundair onderwijs. Het biedt een globaal kader om geestelijke gezondheid bij jongeren bespreekbaar te maken en legt de nadruk op positieve en beschermende waarden.

Verschillende modules diepen bepaalde onderwerpen verder uit; er zijn powerpoints, ideeën voor groepsgesprekken, spelletjes, links naar andere websites… Die modulaire structuur maakt het pakket erg flexibel. Leerkrachten kunnen het makkelijk inschuiven in bestaande lessen.

Hieronder kan je de lespakketten downloaden voor kinderen tot en vanaf 15 jaar. Je kan ook een presentatie vinden met meer informatie over geestelijke gezondheid.

take-off-geheel.pdf

Presentatie Take off 

Take Off basispakket-1 2 en 3 SO.pdf

Take off (tot 15 jaar)

Take Off basispakket- 4 5 6 en 7 SO.pdf

Take off (vanaf 15 jaar)

Online scholenaanbod Te Gek!?

Het online scholenaanbod van Te Gek!? kan ervoor zorgen dat geestelijke gezondheid op een laagdrempelige manier bespreekbaar gemaakt kan worden en kan de geestelijke gezondheid van iedere leerling versterken. Of de leerling nu goed in zijn vel zit, af en toe een dip heeft of met psychische problemen kampt.

Je kan het online lessenpakket gebruiken via het platform Kahoot. Het sluit qua inhoud aan bij een sessie in de infomobiel. Er wordt op een informatieve, educatieve en interactieve manier dieper ingegaan op het thema geestelijke gezondheid. Thema’s die aan bod komen zijn: uitleg over geestelijke gezondheid en psychische problemen, hoe zorg te dragen voor je eigen en anderen hun psychisch welbevinden en kanalen waar je terecht kan als je niet goed in je vel zit. We voorzien een bijhorende lesfiche voor leerkrachten kunnen gebruiken ter voorbereiding op de online Kahoot sessie. 

Prijs: Basisprijs 60 euro + 20 euro per bijkomende klas/online Kahoot sessie.

Duur: 1 lesuur en kan naar wens worden uitgebreid met het lessenpakket Take off.

Aantal leerlingen: Het is aangeraden om de klasgroep te beperken tot ongeveer 25 leerlingen.

Happy Snacks

Happy Snacks zijn geluksinterventies die een leerkracht kan inzetten om rond mentaal welbevinden of geluk te werken. Het is dé toolkit om actief aan de slag te gaan met geluk in de klas. Bewust en met vaste regelmaat werken aan mentaal welbevinden is namelijk erg belangrijk, ook in het onderwijs. Leerlingen leren reflecteren over zichzelf en ontdekken hoe ze geluk actief in handen kunnen nemen. 

Elke leerkracht kan met zijn/haar leerlingen actief aan die competenties werken. Hoe? Door actief kleine gelukskes te snacken uit de Happy Snacks doos! Elke Happy Snack zet expliciet in op één van de twaalf competenties van de geluksdriehoek. Met deze kleine, fijne acties en werkvormen kan je echt het verschil maken in de klas. Want … geluk zit in de kleine dingen, niet? 

Bekijk de website en de video hiernaast voor meer info!

Scholen kunnen dit bestellen voor het basis en secundair onderwijs voor 19 euro.

Bestellen basis: https://www.gezondleven.be/materialen/happy-snacks-voor-het-basisonderwijs

Geluksdriehoek

Met dit lespakket geef je de leerlingen inzicht in de geluksdriehoek, een wetenschappelijk onderbouwd model over wat geluk is én hoe je er aan kunt werken. De geluksdriehoek bestaat uit drie bouwblokken en een oranje bol. De bouwblokken zijn: je goed voelen, jezelf kunnen zijn en goed omringd zijn. De oranje bol staat voor moeilijke momenten en tegenslagen die de geluksdriehoek uit balans kunnen brengen.

Doelstellingen:

De lessen nemen 1 à 2 lesuren in beslag.

Het is een kant-en-klaar, interactief en gratis digitaal lespakket dat geschikt is voor leerlingen uit de 1ste, 2de en 3de graad van het secundair onderwijs.

Hieronder vind je 4 pakketten die je kan downloaden. 

Je vindt ook de website waar je meer informatie kan lezen en ook de lespakketten kan downloaden.

Les-7-—-Geluksexpert.pdf
Les-8-—-Wel-in-je-vel-spel.pdf
Les-9-—-Geluksredactie.pdf
Les-10-—-Geluksinfluencers.pdf

Rustbox

De rustbox helpt kinderen, jongeren en hun begeleiders om 'rustig' blijven of te worden. Met deze theoretisch onderbouwde tool reguleer je het stressniveau en verlaag je de spanningsopbouw bij kind, jongere en begeleider. Via de rustplanner en de rust-o-theek krijg je zicht op triggers en mogelijke rustbrengers. Zo werk je richting een “kalm brein” en voorkom je conflict en agressie. 

Voor begeleiders, leerkrachten en ouders:

Hieronder vind je een trailer over deze rustbox.

Je vind ook de link terug naar de webpagina waarop heel wat tips te vinden zijn om rust aan te bieden.

Zelfmoord

Hieronder kan je informatie terugvinden omtrent het thema zelfmoord.

Stappenplan voor een groeigesprek met je leerlingen

Leerlingen hebben in coronatijden meer nodig dan ‘hoe gaat het?’ 

Hiernaast vind je een stappenplan terug dat je gidst naar een goed gesprek rond welbevinden, motivatie én leerwinst. 3 kleine stappen voor jou, een grote sprong vooruit voor je leerlingen. 

ED TV

ED TV is een platform voor jongeren en leerkrachten dat met behulp van video's moeilijke onderwerpen bespreekbaar maakt. Op het platform zijn niet alleen video's maar ook volledig uitgewerkte lessenpakketten terug te vinden rond rouw, mentaal welzijn, gezonde voeding, pesten, seksualiteit, enz. Om toegang te krijgen tot alle materialen op de website dien je als leerkracht een account aan te maken. 

Sidekick Sam Academy

De Sidekick Sam Academy is een online platform boordevol hands-on tools die het welbevinden van kinderen en jongeren helpen boosten. Leerkrachten die zich registreren, ook wel Sidekick Sams genoemd, krijgen toegang tot het platform. De Sidekick Sam Academy pakt elke maand uit met lespakketten, expertvideo’s, testimonials, webinars en workshops rond diverse actuele topics (bv. veerkracht, veilige grenzen stellen, als het even donker wordt, klascommunity, gezinnen vandaag, woke, gender, enz.).