Turnhoutse zomercursus

Welkom!

Deze zomer vindt voor de tweede keer de Turnhoutse Zomercursus plaats, van zondag 9 augustus tot en met vrijdag 14 augustus 2020. Hij wordt speciaal georganiseerd voor leerkrachten die in steinerscholen werken. De bedoeling is om iedere deelnemer voor te bereiden op het aankomende nieuwe schooljaar. De deelnemende leerkrachten worden gedurende een hele week op hun weg als steinerschoolleerkracht begeleid. En dit zowel op inhoudelijk- als eerder praktisch vlak.

Daarnaast worddt er ook nog een cursus georganiseerd die zich richt op ouders en andere geïnteresseerden die zich betrokken voelen tot deze pedagogie


Het (overkoepelende) thema van deze week is 'goesting'. Wanneer ‘goesting’ klinkt, heeft dit een zeer eigen klank. Er bestaat geen tweede woord dat deze specifieke beleving zo fijn verwoordt. Echt ‘goesting’ hebben om les te geven of om les te krijgen, is in steineronderwijs van groot belang! Het is een basis om een proces te starten, om eraan te beginnen en om door te zetten. Maar hoe schep je deze stemming?


Het woord goesting is iets dat als beleving doorheen de wil stroomt. Het is geen denkwoord. Het is een woord waar je helemaal in zit, dat je vervult. En je wordt je enkel bewust van dit woord wanneer het teruggehouden of verinnerlijkt moet worden. Een kerntaak van de pedagoog schuilt er dan ook in om de enorm ongeremde goesting bij jonge kinderen te helpen verinnerlijken, de ouder wordende kinderen hun ‘goesting’ te leren beteugelen en te leren verbinden met hun ‘ik’.


Goesting is m.a.w. gekoppeld aan het enthousiasme, het wilsstuk en het kiemstuk in de mens. Tijdens de avondvoordrachten en de verschillende werkgroepen zal dit thema verder worden uitgeplozen en verbonden worden met het bijzonder brede beroep als pedagogische medewerker in een steinerschool.


Goesting gekregen in deze vreugdevolle en leerrijke week? Wees van harte welkom

MEER INFO: turnhoutsezomercursus@steinerschoolturnhout.be