TIC i Currículum

La competència digital comporta el desenvolupament de capacitats específiques, conceptuals, instrumentals i actitudinals per a assolir un ús eficaç, eficient i responsable de les tecnologies digitals en contextos reals. Aquesta competència té també un caràcter transversal en la seva dimensió de tractament de la informació, fet que la relaciona amb totes les matèries del currículum.

El 5 de novembre de 2013 el Departament d'Ensenyament de la Generalitat presenta oficialment el desplegament curricular de les competències bàsiques de l'àmbit digital per a l'educació primària i l'educació secundària obligatòria.

METODOLOGIA

Competències bàsiques de l'àmbit digital a Primària. from Pere Marquès

Presentació del document referit a l'educació secundària:

Competències bàsiques de l'àmbit digital a l'ESO from Pere Marquès

Experiències educatives innovadores:

La Fundació Jaume Bofill i la UOC presenten una selecció d'experiències educatives innovadores (13 de maig de 2014): http://enaccio.debats.cat/ca/content/experiencies-seleccionades

L'Institut Escola de Sant Sadurní d'Anoia presenta el seu projecte per fer alumnes competents: http://www.educacontic.es/blog/institut-escola-jacint-verdaguer-un-proyecto-pensado-para-hacer-alumnos-competentes

ACTIVITAT: La competència digital de l'alumnat

NORMATIVES I ORIENTACIONS D'INFANTIL i PRIMÀRIA (octubre de 2016):

Amb l’objectiu d’avançar conjuntament per a la millora de l’educació del nostre país, des de la Direcció General d’Educació Infantil i Primària, s’han establert les diferents normatives i orientacions com a línies de treball amb els centres educatius.

  1. Currículum d’educació infantil:

Per a aquesta etapa segueixen vigents:

  • El Decret 101/2010, de 3 d’agost, d’ordenació dels ensenyaments del primer cicle d’educació infantil.

  • El Decret 181/2008, de 9 de setembre, d’ordenació dels ensenyaments del segon cicle d’educació infantil.

  • L’Ordre EDU/484/2009, de 2 de novembre, del procediment i els documents i requisits formals del procés d’avaluació del segon cicle d’educació infantil.

Els decrets i l’Ordre s’han complementat amb documents d’orientacions i recursos al web de l’xtec:

  1. Currículum de l’educació primària:

El curs 2012 – 2013 i coordinats pel doctor Jaume Sarramona, es va iniciar l’elaboració dels Documents d’identificació i desplegament de les competències bàsiques dels diferents àmbits que agrupen les àrees d’aprenentatge.

Per a aquesta etapa s’ha aprovat un nou decret de currículum i una nova ordre d’avaluació:

  • Decret 119/2015, de 23 de juny, d'ordenació dels ensenyaments de l'educació primària.

  • Ordre ENS/164/2016, de 14 de juny, per la qual es determinen el procediment i els documents i requisits formals del procés d’avaluació en l’educació primària.

L’entrada en vigor del Decret 119/2015 i l’Ordre 164/2016 n’ha fet necessària la divulgació i la formació dels caps d’estudi:

  • Materials de formació: El currículum a l’escola i a l’aula

  • Aquests materials es troben en obert i a disposició de tots els centres.

  • Estan organitzats en quatre mòduls que responen a donar informació i recursos referents a:

ü Decret 119/2015

ü Metodologia

ü Avaluació (Ordre 164/2016)

ü Programació

Des del curs 2000 – 2001, el Departament d’Ensenyament impulsa la Xarxa de competències bàsiques que està formada per un equip de docents que desenvolupen el treball per competències als seus centres, elaboren instruments de suport per orientar els processos de reflexió i la gestió del currículum per competències bàsiques i comparteixen processos d'autoavaluació.

  1. Escola inclusiva:

Com a línia prioritària del Departament d’Ensenyament i mentre el futur Decret de l’atenció educativa a l’alumnat en el marc d’un sistema educatiu inclusiu, continua els tràmits d’aprovació i publicació, es troba a disposició dels centres educatius la publicació De l’escola inclusiva al sistema inclusiu.

  • Aquesta publicació va adreçada a tota la comunitat educativa i té com a objectiu compartir els marcs conceptuals i normatius en relació amb el sistema educatiu inclusiu, així com proporcionar elements per a la presa de decisions en la concreció de mesures i suports cap a la igualtat d'oportunitats.

  • Promou la reflexió, la conversa i l'adopció de criteris comuns per al treball en xarxa dels professionals dels centres, dels serveis educatius i l'entorn, per donar una resposta integral a tots els alumnes i les famílies.

A la pàgina web de l’xtec, Currículum i orientació. Atenció a la diversitat, es troben altres documents i recursos adreçats als mestres.

Al web del Departament d'Ensenyament, a l’apartat Col·leccions, hi ha altres publicacions relacionades amb la inclusió.

  1. Escola rural:

Amb la voluntat d’impulsar el treball que es realitza a l’escola rural, donar orientacions i visibilitat a les pràctiques de referència, al web del Departament, a l’apartat Currículum i orientació.Escola rural, s’hi troben materials que presenten una visió global sobre allò que caracteritza les escoles rurals i les zones escolars rurals (ZER).

Entre aquests recursos cal destacar De camí a l’escola rural, material de formació adreçat a mestres que s’incorporen per primera vegada a una escola rural.

Per assegurar la continuïtat de les escoles d’educació infantil i primària a les zones rurals, s’ha iniciat un Pla experimental, per als ajuntaments que ho sol·licitin, a fi d’incorporar els alumnes de 1 i 2 anys a l’escola.

  • LOrdre ENS/273/2015, de 25 d'agost, per la qual s'estableix el Pla experimental del primer cicle d'educació infantil en escoles rurals, regula aquest Pla que es va iniciar el curs 2015 – 2016 a 7 escoles (als serveis territorials de Lleida i de Terres de l’Ebre) i aquest curs 2016 – 2017 s’està aplicant a 50 escoles (als serveis territorials de Lleida, Terres de l’Ebre, Girona, Catalunya Central, Tarragona i Vallès Occidental).

  1. Innovació:

El Departament d'Ensenyament impulsa la innovació pedagògica entesa com a procés planificat de canvi i renovació que es fonamenta en la recerca, que respon a l’evolució social, que condueix a obtenir una millora en la qualitat del sistema educatiu i que pot ser transferible a la resta de centres educatius.

L’Ordre ENS/303/2015, de 21 de setembre, sobre el reconeixement de la innovació pedagògica (DOGC núm. 6966, de 30.9.2015), determina les modalitats d’innovació pedagògica, i l’article 2 de l’esmentada Ordre estableix, entre d’altres, els programes d’innovació pedagògica.

El Departament d’Ensenyament compta amb el CESIRE (Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa) que és un centre específic de suport a la innovació i la recerca educativa. La seva finalitat és conèixer la recerca en didàctica i educació, per promoure i difondre els seus resultats i adequar-los a les necessitats del professorat que els haurà de transferir a la pràctica docent.

També té la funció de dissenyar i difondre activitats i recursos que ajudin el professorat en la seva tasca innovadora, per tal de millorar els resultats escolars de l'alumnat. Aquests recursos es troben recollits a l’ARC (Aplicació de Recursos al Currículum).