Mahara

Mahara és una plataforma per crear Entorns Personals d’Aprenentatge (en endavant PLE, de l’anglès Personal Learning Environment).

Què és un PLE?

D’acord amb Castañeda i Adell (2013) [1], un PLE és “un conjunto de herramientas, fuentes de información, conexiones y actividades que cada persona utiliza de forma asidua para aprender”. Segons els autors, un PLE es configura a partir d’una sèrie d’eines, mecanismes i activitats que afavoreixen estratègies per llegir, reflexionar i compartir amb la comunitat.

Com crearem un PLE mitjançant la plataforma Mahara? [2] [3]

Cada estudiant s’encarrega de crear el seu propi PLE i el comparteix amb el professorat i els companys/es, amb la finalitat de crear una xarxa d’aprenentatge entre tots.

L’objectiu d’aquest espai és recollir tot el procés i les tasques que mostren l'aprenentatge d'un estudiant, alhora que es genera també un espai d'interacció, i es recullen les eines que ens donen suport en les tasques d'aprenentatge.

Continguts del PLE

A continuació es detallen algunes de les accions que es poden fer amb la plataforma Mahara que configurar el PLE (entre parèntesi s’indica el nom de la secció específica dins l’entorn del Mahara):

1. Configurar l’àrea de continguts del vostre espai personal al Mahara (Content):

- Configurar el perfil personal (Profile, Profile pictures)

- Gestionar l’àrea de fitxers (Files)

- Crear un blog (Journal)

- Omplir el CV (Résumé)

- Gestionar les tasques a realitzar (Plans)

2. Elaborar el portafoli de l'estudiant (Portfolio):

- Crear la pàgina del PLE de l'estudiant en la que es pot vincular el seu blog (Journal) i d’altres elements com poden ser enllaços, RSS, elements multimèdia i els fitxers de l’àrea de continguts.

- Compartir el PLE de l'estudiant amb grups que s’hagin creat, com per exemple el format pel professor/a i els companys/es (Shared by me). Normalment el grup el crea el professor/a (Groups).

[1] Castañeda, L.; Adell, J. (Eds.). (2013). Entornos Personales de Aprendizaje: claves para el ecosistema educativo en red. Alcoy: Marfil. Disponible a:

http://www.edutec.es/sites/default/files/publicaciones/castanedayadelllibrople.pdf

[2] Manual d’usuari del Mahara: http://manual.mahara.org/en/1.7/

[3] Documentació del Mahara (Wiki en espanyol): https://wiki.mahara.org/index.php/Documentaci%C3%B3n_en_Espa%C3%B1ol