Tema 1.1

Utilaje: Compresorul, injectoare, conducte de mortar.

Studiind această temă vei fi capabil:

  • identifici utilaje care se utilizează în procesul de tencuire în mod mecanizat

  • să enumeri elementele componente ale compresorului

  • să identifici tipuri de conducte de mortar

  • să identifici elementele constructive a le injectoarelor

Compresorul produce aer comprimat, care deplasează mortarul prin conducte și îl refulează pe suprafață cu ajutorul injectorului.

După construcție sunt două tipuri de compresoare:

  • cu rotor;

  • cu piston.

Productivitatea compresoarelor este diferită. La alegerea compresorului se va ține cont de tipul și volumul lucrărilor. Presiunea maximă a compresoarelor pentru transportarea mortarului este de 10 bari. Indiferent de construcția compresorului, aerul aspirat este curățat de filtrele de aer cu separatoare de ulei.

Compresoare cu pistoane

Principiul de funcționare și construcția compresoarelor cu piston

Compresor cu rotor

Filtre de aer

Injectoarele sunt accesorii montabile/demontabile cu cap de metal ori cauciuc, care au funcția de a refula și aplica mortarul pe suprafață în procesul de tencuire mecanizată.

După principiul de funcționare, există injectoare:

1. Pneumatice – funcționează cu ajutorul aerului comprimat, produs de compresor, și sunt de două tipuri: a) cu admisie centrală a aerului – aerul comprimat nimerește direct în duză; b) cu admisie inelară a aerului – aerul comprimat face un cerc prin canalul inelar, apoi nimerește în duză.

Injectorul pneumatic este compus din:

1) corp;

2) duză (cap de injector),

3) piuliță,

4) canal inelar;

5) robinet de aer;

6) tub/cot,

7) țeavă de aer;

8) tub cu ștuț.

2. Mecanice (fără compresie) – funcționează cu ajutorul pompei de mortar și presiunea produsă de ea.

Injector pneumatic cu admisie centrală a aerului

Injector pneumatic cu admisie inelară a aerului

Prin conducte de mortar, sub presiune, mortarul se deplasează la locul de lucru.

În funcție de materialul din care sunt confecționate, există conducte de mortar:

1. Din metal, ce reprezintă țevi metalice cu diametrul de 50– 100 mm și lungimea de 3 m. Țevile se racordează între ele cu cleme speciale și mufă, brățară cu buloane și garnituri de cauciuc. Acest tip de conducte se utilizează ca și conductă de bază la clădirile cu multe etaje, ce se montează în golul dintre scările clădirii. La fiecare etaj, în conductă este montat câte un robinet pentru a racorda furtunul de cauciuc pentru mortar.

2. Din cauciuc armat cu fibre sau pânză, care reprezintă furtunul de cauciuc cu diametrul de 50–100 mm cu lungime diferită. Conductele de cauciuc sunt flexibile și permit manevrarea prin încăperile de pe etaj. La realizarea tencuirii în mod manual, conducta se utilizează la umplerea lăzilor cu mortar, iar în cazul tencuirii în mod mecanizat, aceasta se folosește la aplicarea mortarului pe suprafețe.

La capătul furtunului se racordează un injector. Dacă furtunul este scurt, atunci el se racordează în lungime prin cuplaj cu mufă, brățări sau cleme.

Furtun armat cu pânză

Furtun de cauciuc armat cu fibre

La capătul furtunului se racordează un injector. Dacă furtunul este scurt, atunci el se racordează în lungime prin cuplaj cu mufă, brățări sau cleme.

Cuplaj cu mufă

Brățară cu buloane

Clemă