Tema 3

Clasificarea tencuielilor obişnuite drişcuite.

Studiind această temă vei fi capabil:

  • să explici ce reprezintă un

TENCUIELI OBIȘNUITE DRIȘCUITE

CUM DEOSEBIM TENCUIELILE?

Tencuiala reprezintă stratul de mortar cu care se acoperă suprafețele elementelor de construcție nefinisate ale clădirii.

Lucrările de tencuire se realizează la etapa de finisare a clădirii. Tencuielile obișnuite drișcuite se execută cu diverse tipuri de mortar, fără adaos de pigmenți sau coloranți. La aplicare, mortarul este fluid, iar când se usucă, se întărește și formează un strat compact și rezistent.

Lucrările de tencuire se realizează în scopuri decorativ-estetice, igienice, de nivelare a suprafețelor, de protecție și rezistență.

CLASIFICAREA TENCUIELILOR

CARE SUNT STRATURILE COMPONENTE ALE TENCUIELII?

Tencuiala este alcătuită din 3 straturi: șpriț, grund și tinci. Fiecare strat are rolul său.

  • Șprițul are rolul de a asigura adeziunea (legătura) dintre tencuială și suprafața suport. El are grosimea de 3–5 mm. Dacă acest strat se aplică pe plasă de rabiț, el se numește șmir. Mortarul pentru șpriț trebuie să fie fluid, pentru ca la aruncare să pătrundă în toate fisurile, găurile și porii de pe suprafață și să asigure o aderență bună a straturilor următoare cu suportul. Șprițul este numit și strat de bază. Acest strat nu se nivelează și cu cât este mai zgrunțuros cu atât este mai bine. Se nivelează unele porțiuni în cazul grosimii excesive.

  • Grundul are rolul de a nivela suprafața. Grundul are grosimea de 7–15 mm și depinde de tipul mortarului utilizat. Este cel mai gros strat al tencuielii. Dacă este nevoie de aplicat grosime mai mare, se aplică în două reprize în straturi, maxim cu grosimea de 5-7mm. Fiecare strat se lasă să se întărească. Grundul se nivelează. În comparație cu șprițul, mortarul pentru grund este mai consistent.

  • Tinciul (strat vizibil) este stratul de finisare, care conferă aspect decorativ tencuielii. Grosimea lui este de 2 mm. Se aplică pe grundul întărit, dar umed. În dependență de lucrările ce vor urma, tinciul poate fi înlocuit cu un strat subțire de glet sau pastă de var amestecată cu ipsos. Mortarul pentru tinci este gras și se prepară cu nisip mărunt. Mortarul se cerne prin sita cu ochiurile nu mai mari de 1,5x1,5mm. Grosimea stratului vizibil variază la tencuirea cu mortare speciale ori cu mortare decorative, în funcție de modul de prelucrare.

Care este rolul regimului termic de realizare a tencuielilor umede?

Calitatea tencuielii depinde de temperatura la care se execută lucrările de tencuială. Pentru obținerea unor tencuieli calitative se recomandă următoarele condiții termice:

Tencuirea suprafețelor elementelor de construcție a clădirii poate fi începută doar după ce toate lucrările care ar putea deteriora tencuiala au fost terminate. Printre aceste lucrări se numără:

  • Montarea sau zidirea tuturor pereților, tavanelor, scărilor;

  • Montarea acoperișului sau a învelitorii, teraselor;

  • Instalarea rețelelor interioare cu toate accesoriile lor (conducte de apă și gaz, rețelele electrice, de canalizare etc.);

  • Turnarea pardoselilor;

  • Montarea ferestrelor și a geamurilor;

  • Astuparea tuturor șanțurilor, găurilor, nișelor.

Video util (vizionați filmulețul)