Tema 16

Aplicarea gletului în mod manual.

Studiind această temă vei fi capabil:

  • identifici procedee de preparare a gletului

  • să explici cum se aplică gletul în mod manual

  • să identifici tehnici de gletuire pe perete, tavan, colțuri și pe glafuri

PREPARAREA SAU PREGĂTIREA GLETULUI

Gletul din amestec uscat se prepară manual sau mecanizat după aceiași pași ca și mortarul din amestec uscat pentru tencuire.

Gletul-pastă este gata preparat (de producător), dar înainte de aplicare, trebuie să fie pregătit. Pentru aceasta, gletul-pastă se amestecă bine cu mixerul, la turații mici. Gletul se aplică în mod manual sau mecanizat.

CUM EXECUTĂM GLETUIREA MANUALĂ?

Aplicarea manuală a gletului se execută cu șpaclul sau gletiera. Mărimea sculei se alege în funcție de mărimea suprafeței. Porțiunile înguste și greu accesibile se gletuiesc cu șpacluri mici și înguste. Gletul se aplică în unul, două sau trei straturi, în funcție de starea suprafeței și calitatea lucrărilor de gletuire.

Primul strat de glet, numit stratul de nivelare, este mai gros și poate fi de 1–4 mm. Pentru executarea acestui strat se utilizează gleturi în formă de amestec uscat.

Următoarele straturi, numite straturi de finisare (rectificare), au o grosime mai mică de 1 mm. Ele se execută cu glet-pastă, care este mai fin decât gletul din amestec uscat.

Atenție! La aplicarea unui strat mai gros de 1 mm, gletul-pastă, destinat pentru finisare, se fisurează.

Gletuirea manuală se execută prin executarea următorilor pași:

Pașii de executare:

Pasul 1. Verificăm scula și consistența gletului. Lama sculei (șpaclului) nu trebuie să fie deteriorată.

Pasul 2. Punem o porțiune de glet pe sculă.

Pasul 3. Curățăm marginile sculei de glet.

Pasul 4. Aplicăm scula pe suprafață și apăsând ușor pe ea, întindem gletul.

Pe pereți, deplasăm scula liniar-vertical de jos în sus ori orizontal, în semicerc, în formă de cifra opt. Pe tavane, deplasăm scula spre sine cu aceleași mișcări. Suprapunem porțiunile de glet cu 5–10 cm.

Tehnicile de gletuire manuală pe tavan sunt executate cu:

Unghiul la care se ține scula în procesul de gletuire se numește unghi de gletuire care poate fi de la 15˚ până la 80˚. Mărimea unghiului de gletuire influențează grosimea stratului. Cu cât unghiul de gletuire este mai mare, cu atât scula taie mai mult gletul, stratul căruia devine subțire și invers.

Gletuirea la unghiul de 80˚ se numește gletuire la net sau zero, deoarece stratul este foarte subțire (doar astupă porii și găurelele). Atât pe pereți, cât și pe tavane, aplicarea gletului începe din colț. Întinderea gletului se execută în diferite direcții, pe același loc, pentru a aduce stratul în același plan. La fel, stratul de glet se netezește liniar în direcții perpendiculare pentru a înlătura urmele de șpaclu.

Gletuirea colțurilor se execută cu șpaclul metalic exact ca și în cazul tencuirii cu amestec uscat sau cu șpaclul de colț.

Pe colțul interior (intrând), întindem gletul de la colț (fig. a), apoi liniar de-a lungul acestuia (fig. b), iar pe colțul exterior (ieșind), întindem gletul mai întâi de-a lungul acestuia, apoi de la colț. Șpaclul de colț se deplasează de-a lungul colțului (fig. c).

Glafurile se gletuiesc, aplicând aceleași tehnici ca la gletuirea pereților.

Gletul se aplică mai întâi de la toc spre colț (fig. a), apoi se nivelează în lungul glafului (fig. b), și iarăși de la toc spre colț (fig. c).