Tema 2

Agregate pentru mortare de construcții.

Clasificarea agregatelor.

Studiind această temă vei fi capabil:

  • să explici ce reprezintă agregatele pentru mortare

  • să identifici agregatele conform criteriilor de clasificare

  • să explici ce funcție îndeplinește agregatul în mortar

CE REPREZINTĂ AGREGATELE?

Agregatele sunt materiale granulate de diferite dimensiuni, care au proveniență naturală sau artificială, folosite în anumite proporții la prepararea mortarelor sau betoanelor. Agregatele constituie scheletul de rezistență a mortarelor și reprezintă aproximativ 80% din volumul total al componentelor. Acest fapt reduce fenomenul de tasare a mortarelor, precum și consumul de lianți. În majoritatea cazurilor, agregatele nu intră în reacție chimică cu apa și nici cu lianții din mortar.

Specialiștii clasifică agregatele utilizate în mortarele de pe șantierul de construcții în

funcție de următorii factori:

Clasificarea agregatelor

În lucrările de tencuire se folosesc atât agregate grele, cât și ușoare, care pot fi naturale (de origine minerală sau organică) și artificiale. Agregatele grele au greutatea volumetrică mai mare de 1 200 kg/m³, iar cele ușoare – mai mică de 1 200 kg/m³.

Agregatele pot avea structuri compacte sau poroase, cu dimensiunea granulelor de fracție măruntă sau mare. Dacă dimensiunea granulelor este de 0,14 – 5,0 mm, se consideră că agregatul are fracție măruntă, iar dacă dimensiunea granulelor este mai mare de 5,0 mm, atunci agregatul are fracție mare. Granulele pot avea suprafața netedă, rugoasă, sticloasă, cristalină și în fagure.

Diverse tipuri de agregate