Tema 1

Noțiuni generale despre tencuirea cu mortar din amestec uscat.

Studiind această temă vei fi capabil:

  • să explici prin ce se deosebește mortarul obișnuit de cel din amestec uscat

  • să identifici beneficiile utilizării amestecului uscat

  • să enumeri ingredientele din care este compus amestecul uscat pentru tencuire

Tencuielile din amestec uscat sunt tot mai frecvent utilizate la efectuarea lucrărilor de finisare a clădirilor. Amestecurile uscate pentru tencuire au apărut în sec. XX. Actualmente aceste materiale sunt produse după tehnologii avansate, cu proprietăți fizico-chimice îmbunătățite care permit executarea mai calitativă a lucrărilor de tencuire.

Amestecurile uscate pentru tencuire reprezintă un material sub formă de pulbere, care este compus din:

  • liant (a. ciment, b. ipsos, c. argilă, d. var);

  • agregat (perlită, moloz, nisip);

  • aditivi sau polimeri.

a. ciment

b. ipsos

c. argilă

Agregatele utilizate în compoziția amestecurilor uscate nu se deosebesc de agregatele pentru mortarele tradiționale, cu excepția că sunt spălate, uscate și măcinate fin.

În calitate de aditivi, în amestec se introduc diverse tipuri de clei uscat, care au rolul de deplastifiant.

Scopul și funcțiile de bază ale tencuielii realizate din amestecuri uscate sunt aceleași ca și la tencuielile din mortare obișnuite tradiționale, însă există deosebiri referitor la procesul tehnologic de preparare a mortarelor, precum și la tencuiala, realizată din aceste mortare.

PRIN CE SE DEOSEBEȘTE MORTARUL OBIȘNUIT DE CEL DIN AMESTEC USCAT?

Spre deosebire de mortarul obișnuit, cel din amestec uscat se aplică într-un strat (datorită aditivilor utilizați la producerea amestecurilor uscate), se usucă repede, are tasare minimă și o aderență mai bună. Plasticitatea sporită și priza lentă permite utilizarea mortarului proaspăt preparat o perioadă mai îndelungată.

Suprafețele tencuite cu mortar din amestec uscat sunt netede. Pe aceste suprafețe pot fi încleiate tapete fără o gletuire prealabilă.

Tencuiala realizată cu mortar din amestec uscat este mai ușoară, are densitatea mai mică decât cea obținută cu mortarul obișnuit și se aplică în straturi mai subțiri. Totodată, tencuiala căpătată din amestecuri uscate poate fi ușor facturată, obținând astfel, tencuială decorativă. Acest fapt este posibil datorită plasticității sporite și prizei lente a mortarului.

Lucrările de tencuire cu amestec uscat se realizează la temperaturi minime de +5 °C și maxime de +25° °C (la umbră). Pentru tencuirea fațadelor, condițiile de tencuire sunt aceleași ca pentru cele cu mortare tradiționale.

CARE SUNT BENEFICIILE UTILIZĂRII AMESTECULUI USCAT?

  • Practic în utilizare: este un amestec gata pentru utilizare, constituit din liant, agregat și aditivi în care trebuie doar să adaugi apă.

  • Mortar calitativ: proporțiile amestecului sunt calculate de mașini, în condiții industriale, toți sacii sunt dozați în mod identic și nu există bucăți în amestec. În rezultat, se obține un mortar omogen.

  • Tencuială calitativă: datorită utilizării mortarului din amestec uscat, calitatea tencuirii și finisării suprafețelor este îmbunătățită.

  • Economie de materiale: la procurarea sacilor cu amestec uscat, cunoscând norma de consum, poți calcula cu exactitate necesarul de materiale. De ex., 30 kg de amestec uscat este suficient pentru a tencui 4,5 m2.

  • Fără pierderi: procurând amestec uscat, nu mai trebuie să investești separat în saci de ciment și nisip. Adesea nisipul este livrat în vrac, ceea ce cauzează risipe suplimentare, care constituie aproximativ 15 % din pierderile de pe șantiere.

  • Economie de spațiu: nu este nevoie să păstrezi sacii cu ciment și nisip pe șantier. Amestecul gata pentru utilizare îți permite să aduci sacii cât mai aproape de zona de lucru.

  • Economie de timp: nu este nevoie să procuri separat liant și agregat. Totul este deja în saci. Economisești timp pentru dozarea și pregătirea ingredientelor, precum și pentru prepararea mortarului.

  • Efort redus: după golirea sacilor în malaxor sau cadă, se adaugă doar apă. Sunt mai puține manipulări și, prin urmare, se depune mai puțin efort.

  • Finisarea rapidă a suprafețelor: mortarul din amestec uscat îți permite să lucrezi rapid și eficient, obținând o suprafață netedă fără prea mult efort.