Tema 4

Procesul de realizare a tencuielii din amestec uscat în mod manual.

Pregătirea suprafețelor suport.

Studiind această temă vei fi capabil:

  • să explici importanța pregătirii calitative a suprafeței suport

  • să identifici pașii de realizare a pregătirii suprafețelor suport

  • să întocmești lista de scule necesare

CUM PREGĂTIM SUPRAFEȚELE SUPORT PENTRU REALIZAREA TENCUIELII DIN AMESTEC USCAT?

Pentru tencuirea cu amestecuri uscate, suportul din zidărie se pregătește prin aceleași metode ca și pentru tencuielile cu mortare preparate tradițional, fără montarea plasei metalice. În cazul tencuirii cu amestec uscat, substanțele chimice din amestec întră în reacție și provoacă coroziunea. Pregătirea suprafeței suport din beton și ipsos pentru tencuire cu amestec uscat se execută respectând următorii pași :

Pașii de executare

Pasul 1. Curățăm suportul din beton și ipsos de stropii de mortar și/ sau murdărie cu șpaclul metalic ori răzuitoarea de oțel. Curățarea începe din partea de sus a suprafeței. Ținem scula pentru curățare sub un unghi de cel puțin 15° față de suprafață și o deplasăm liniar de la sine. Dacă ținem scula sub un unghi mai mic, riscăm să ne vătămăm mâinile. Curățăm suprafața atent, pe porțiuni, pentru a nu lăsa sectoare necurățate. La necesitate, curățăm suprafața cu peria de sârmă.

Pasul 2. Desfacem/lărgim fisurile, dacă este necesar. Desfacerea se efectuează cu scopul de a lărgi fisura pentru a o umple cu mortar. Pentru desfacerea fisurii, folosim lama șpaclului metalic sau a unu topor mic. Lama sculei se introduce în fisură și se deplasează de-a lungul acesteia, fiind înclinată aproximativ la 30° spre dreapta, apoi spre stânga. Atenție! Dacă vor rămâne fisuri nedesfăcute, acestea vor apărea pe stratul de tencuială.

Pasul 3. După desfacerea fisurii, înlăturăm praful și rămășițele din fisură, utilizând bidineaua, pensula uscată ori mătura. Deplasăm scula de-a lungul fisurii. Înlăturarea prafului

Pasul 4. Lichidăm petele de grăsimi, rugină, funingine cu soluție de acid clorhidric, cu concentrația de 3–5 %, apoi spălăm suprafața cu apă curată. Petele de bitum se spală cu benzină. Dacă pata a pătruns adânc în suprafață, această porțiune se dezbate și se nivelează cu mortar.

Pregătirea suprafețelor vechi se execută după aceiași pași, dar, până la aceasta trebuie să verificăm rezistența suportului.

CUM TRASĂM SUPRAFEȚELE SUPORT?

După pregătirea suportului, executăm trasarea pereților și tavanelor, realizând aceiași pași (operații) ca și pentru tencuielile cu mortare clasice.

Trasarea pereților

Trasarea tavanelor

Video util (vizionează filmulețul)