Tema.10 Mentenanța echipamentelor hardware

Studiind această temă veți fi capabil

-să explicați procedura de deservire tehnică a componentelor calculatorului.

-să documentați operațiile de deservire tehnică

Mentenanța echipamentelor harware

Mentenanța reprezintă un ansamblu de activități tehnico-organizatorice care au ca scop menținerea sau restabilirea unui echipament/sistem într-o stare specifică pentru ca acesta să fie în măsura de a asigura un serviciu determinat. Mentenanța este ansamblul tuturor acțiunilor tehnice, administrative și de management, în timpul ciclului de viață al unui echipament/sistem, destinate pentru menținerea sau restabilirea acestuia într-o stare în care să-și poată îndeplini funcția impusă.

Curăţarea monitorului

Monitorul poate fi curăţat cu soluţie specială pentru curăţarea monitoarelor, LCD-urilor. Monitorul trebuie deconectat de la reţeaua de alimentare cu energie electrică înainte de a demara operaţia de curăţare! Soluţia se aplică pe material textil, nu direct pe monitor! (pentru a se evita înfiltrarea lichidului în componentele electrice ale monitorului). Pentru a curăţa interiorul monitorului se foloseşte aerul comprimat sau aspiratorul. Fantele de aerisire trebuie sa rămână libere! (pentru ca monitorul să nu se supraîncălzească). Monitoarele supraîncălzite pot provoca incendii.

Curăţarea tastaturii

Pentru curăţarea tastaturii este folosirea aerului comprimat sau materiale de curăţare special destinate acestui scop. Sistemul de calcul poate fi folosit de mai mulţi utilizatori, situaţie în care tastatura trebuie dezinfectată pentru a preveni răspândirea viruşilor şi bolilor. Pentru curăţarea tastaturii se utilizează spray dezinfectant sau o pânză fară scame îmbibată cu alcool (se curăţă fiecare buton al tastaturii). Trebuie evitată pulverizarea lichidelor direct pe tastatură.

Procedurile de curăţare a driver-ului optic(unităţii optice)

Mizeria, praful şi alte impurităţi sunt colectate de driver-ul optic putând cauza defecţiuni, pierderi de date, mesaje de eroare şi pierderi ale productivităţii.

1. Pentru curăţarea unităţilor optice se utilizează un CD sau DVD de curăţare. Marea majoritate a unităţilor optice includ un disc optic de curăţare. La fel ca şi dispozitivul pentru curăţarea unităţii flopy, şi dispozitivul pentru curăţarea unităţii optice conţine o soluţie de curăţare şi un disc nonabraziv care este inserat în driver-ul optic.

2. Eliminaţi cd-ui sau dvd-ul din driver-ul optic.

3. Inseraţi discul de curăţare şi lăsa-ţi-l cât timp este necesar pentru a curăţa toate zonele cu care intră în contact.

Curăţarea unui CD sau DVD

Discul care urmează a fi curăţat trebuie examinat să nu aibă zgârieturi. Discurile care prezintă zgârieturi adânci trebuie înlocuite; acestea pot produce erori de date. Pentru curăţarea CD-urilor sau DVD-urilor se folosesc produse care au şi rolul de a le proteja de praf, amprente şi zgârieturi.

1. Ţine-ţi discul de partea din mijloc.

2. Ştergeţi uşor discul cu o pânză fară scame moale de bumbac. Nu trebuie utilizată hârtie sau alte materiale care ar putea zgâria discul sau ar putea lăsa urme.

3. Ştergeţi discul din interior spre exterior. Sunt interzise mişcările circulare.

4. În cazul în care pe CD-uri sau DVD-uri rămân impurităţi discul se curăţă folosind o pânză fară scame moale de bumbac pe care s-a adăgat puţină soluţie de curăţare moderată.

5. CD-ul sau DVD-ul se introduce în unitatea optică numai uscat.

Curăţarea căştilor.

Căştile folosite de mai multe persoane pot avea nevoie de curăţare în mod frecvent pentru a preveni răspândirea germenilor şi a bolilor. Căştile construite din material plastic sau acoperite cu vinil se curăţa cu o pânză fară scame înmuiată în apă caldă. Unii solvenţi pot provoca alergii! Căştile pot fi îmbrăcate cu burete sau alt material, înlocuirea acestora făcând parte din procesul de curăţare.

Curăţarea mouse-ului

Un mouse murdar poate cauza funcţionarea incorectă a acestuia. Înaintea curăţării, mouse-ul trebuie deconectat de la unitatea de calcul!

Curăţaţi carcasa exterioară a mouse-ului cu o lavetă umezită cu o soluţie neutră de curăţare;. mouse-ul se şterge pe partea exterioară cu o pânză fară scame înmuiată în apă caldă sau alcool. Este la fel de indicat să curăţăm şi pad-ul mouse-ului.

Curăţarea imprimantei

Curăţarea exteriorului imprimantei poate preveni împrăştierea germenilor, atunci când imprimanta este folosită de mai multe persoane. Imprimanta trebuie oprită înaintea operaţiei de curăţare. Pentru a curăţa cutia exterioară, butoanele sau mânerele, se foloseşte o pânză fară scame pentru curăţare îmbibată cu apă sau alcool. Nu pulveriza lichid pe imprimantă. La unele imprimante este necesară şi curăţarea interioară. Din cauza numeroaselor tipuri de imprimante şi politicilor producătorilor acestor imprimante este indicată obţinerea indicaţiilor de curăţare direct de la producătorul imprimatei.

Curăţarea scanerului Scanerul se poate curăţa cu ajutorul unei lavete din bumbac pe care s-a pulverizat soluţie specială de curăţare, atât la exterior cât şi pe suprafaţa destinată materialelor pentru scanat.

Curăţara procesorului.

Uneori procesorul se supraîncălzește. Unul din motivele supraîncălzirii este:pasta termoconductoare veche. Pentru înlocuirea pastei termoconductoare efectuăm următorii pași:

Asiguraţi-vă cu brăţara antistatică când umblaţi cu procesorul

Nu atingeţi cu mâna pini sau contactele procesorului

Îndepărtați pasta termoconductoare veche utilizând o cârpă din bumbac umezită

Aplicați pasta termoconductoare nouă. Atenţie ! Nu aplicaţi în exces componenta termică; întindeţi uniform pasta conductoare

Curățarea plăcii de bază.

Când curăţaţi placa de bază, trebuie să înlăturați procesorul din soclu. Deseori pe placa de bază sunt diferite impurităţi care pot împiedica contactul între procesor şi soclu și nu numai. De acea pentru curatarea plăcii de bază se folosește Aer comprimat. Cu ajutorul lui se vor înlătura tot praful care pune în pericol funcționalitatea plăcii de bază.

La fel pentru o funcționalitate mai bună se recomandă înlocuirea bateriei de BIOS după o perioadă îndelungată de utilizare a calculatorului. Scoaterea bateriei de pe placa de bază se face uşor cu ajutorul unei şurubelniţe se apasă pe clema de fixare

Curățarea Memoria RAM

Se curăţă de praf cu ajutorul unei pensule sau cu un tampon înmuiat în alcool izopropilic. Se verifică dacă acestea sunt aşezate corect în soclurile lor.

Curățarea Unităţi interne: harddisk-ul

La fel ca pe ventilatoare pe unităţile de tip harddisck se poate acumula, în timp, praf . Acesta dăunează unităţii pentru că determină încălzirea acesteia. Pentru curăţare se decuplează cupla de alimentare, cupla de date, se deşurubează şuruburile de fixare, se scoate din locaşul intern şi se curăţa extern cu o pensulă.

Dacă unitatea de harddisk trebuie transportată, atunci aceasta se face în cutii sau pungi speciale.

Curățarea Plăci adaptoare: video, sunet, reţea, etc.

Se curăţă de praf cu ajutorul unei pensule. Se verifică dacă acestea sunt bine prinse în carcasă, respectiv cuplate cu soclul din placa de bază. Plăcile adaptoare, memoria, placa de bază pot fi transportate în pungi antistatice . La mânuirea lor folosiţi brăţara antistatică .

Curățarea Radiatoare

Curăţarea radiatoarelor se face cu aer comprimat. Suprafaţa care va prelua căldura de la procesor se va şterge ulterior cu şerveţel înmuiat în alcool izopropilic. Această parte nu se va mai atinge cu mâna pentru a nu lăsa urme de grăsime .

Curățarea Ventilatoare

Pentru curăţarea lor este bine ca aceste să se desfacă din sursa de alimentare, carcasă procesor sau procesor video. De regulă sunt asigurate în 4 şuruburi. Atenţie la desfacere s-ar putea să găsiţi şi sisteme antivibraţie (şuruburi speciale sau coliere din cauciuc sau plastic). Curăţaţi de praf paletele ventilatoarelor, pentru că acesta îl vor face să funcţioneze din ce în ce mai greu. Pentru această operaţie puteţi folosi o pensulă. Dacă ventilatorul este înţepenit sau se mişcă greu sau are joc radial se recomandă înlocuirea lui cu unul nou sau lubrefierea lui.

Se recomandă verificarea periodică a ventilatoarelor

Curăţarea conectoarelor şi a contactelor

Curăţarea conectoarelor şi a contactelor dintr-un sistem asigură conexiuni sigure şi bune între dispozitive. Pe o placă de bază va trebui să se cureţe conectoarele sloturilor, ale sursei de alimentare, tastaturii, mouse-ului şi difuzorului. În cazul majorităţii plăcilor de extensie, ar trebui să se cureţe conectoarele de margine care se înfig în sloturile de pe placa de bază şi toate celelalte conectoare, precum cele externe, montate pe consola plăcii.

Se scufundă tampoanele de curăţare fără scame în soluţie de curăţare. Dacă se va folosi un pulverizator, se depărtează tamponul de sistem şi se pulverizează pe capătul cu spumă, până când soluţia începe să curgă. Apoi se foloseşte tamponul la curăţarea conectoarelor de pe plăci. Tampoanele deja îmbibate cu soluţie sunt cel mai simplu de folosit. Se şterg contactele pentru a înlătura toată murdăria acumulată, lăsând în urmă un strat protector. Pe placa de bază, se acordă atenţie conectoarelor de slot

Se va folosi soluţia pentru a curăţa murdăria de pe contactele aurite ale sloturilor, apoi se curăţă celelalte conectoare de pe placă. Se curăţă conectoarele tastaturii şi mouse-ului, locurile de înpă­mântare în care şuruburile fixează placa de şasiul sistemului, conectoarele sursei de alimentare, ale difuzorului şi ale bateriei.

În cazul în care se curăţă o placă de extensie, se acordă o atenţie sporită conectorului de margine care intră în slotul de pe placa de bază. Atingerea contactelor aurite duce la acoperirea lor cu grăsime şi murdărie, care împiedică realizarea unui contact perfect cu conectorul de slot în care este instalată placa. Trebuie asigurat că aceste contacte aurite sunt perfect curate, fără grăsime şi alte murdării. Este bine de folosit una dintre soluţiile de curăţare ale contactelor care conţine şi un lubrifiant conductiv, ceea ce face ca adaptorul să intre mai uşor în slot, protejând contactele de coroziune.

Trebuie folosit tamponul şi soluţia de curăţare şi pentru capetele cablurilor panglică sau ale altor tipuri de cabluri sau conectoare dintr-un sistem.