T.11 Cabluri de date, Porturi

Studiind această temă veți fi capabil

--să recunoașeti calurile de date, porturile

-să determinați rolul cablurilor de date

Cabluri de date. Porturi

Cabluri de date

Cablurile de date conectează unităţile la controlerul de disc, localizat pe o placă de extensie sau pe placa de bază. Exemple de cabluri de date obişnuite:

· Cablu de date pentru unitatea de dischetă (FDD). Cablul de date are maxim doi conectori de 34 de pini pentru unitatea de stocare şi un conector de 34 de pini pentru controlerul de disc.

· Cablul de date PATA (IDE). Cablul de date Parallel ATA are 40 de conductori, maxim doi conectori de 40 de pini pentru unităţi de stocare şi un conector de 40 de pini pentru controlerul de disc.

· Cablul de date PATA (EIDE). Cablul de date Parallel ATA are 80 de conductori, maxim doi conectori de 40 de pini pentru unităţi de stocare şi un conector de 40 de pini pentru controlerul de disc

· Cablul de date SATA. Cablul de date Serial ATA are şapte conductori, un conector codat pentru unitatea de stocare şi unul pentru controlerul de disc.

· Cablu de date SCSI. Există trei tipuri de cabluri SCSI. Un cablu de date SCSI îngust are 50 de conductori, până la şapte conectori de 50 de pini pentru unităţile de stocare şi un conector de 50 de pini pentru controlerul de disc, denumit şi host adapter. Un cablu SCSI lat are 68 de conductori, până la 15 conectori de 68 de pini pentru unităţile de stocare şi un conector de 68 de pini pentru host adapter. Un cablu de date SCSI Alt-4 are 80 de conductori, până la 15 conectori de 80 de pini pentru unităţile de stocare şi un conector de 80 de pini pentru host adapter.

Cablu de date pentru unitatea de dischetă (FDD)

Cablul de date PATA (IDE)

Cablul de date SATA

Cablu de date SCSI

Porturi

Un port de calculator, denumit uneori conector și mufă, este o componentă hardware de pe placa de bază cu scopul de a conecta dispozitive externe, direct sau cu ajutorul unui cablu. Prin intermediul portului sunt transmise datele între dispozitiv și calculator.

Termenul port de calculator provine din limba engleză (computer port), a cărei etimologie este cuvântul latin portus, care înseamnă trecere.

Tipuri de porturi

În funcție de modul de transmitere a informaților porturile se clasifică în două tipuri principale:

  • paralel - implementează o transmisie paralelă, și funcționează în mod normal ca porturi unidirecționale, deși pot fi folosite și bidirecțional; se folosesc în primul rând pentru imprimante.

  • serial - implementează o transmisie serială, pentru dispozitive care trebuie să comunice bidirecțional cu sistemul. Fiecare port respectă un anumit standard de conectare.

Exemple de porturi

Porturile paralele

- asigură o legătură simplă pentru imprimante. În prezent există trei conectoare standard şi patru standarde de operare, însă toate se numesc porturi paralele.

Portul paralel foloseşte pentru transferul datelor opt fire separate într-un singur cablu, un fir pentru fiecare bit al octetului de date. Cablurile noi sunt realizate prin torsadarea celor opt fire.

Ultimele modele de interfeţe paralele oferă viteze de transfer de până la 100 ori mai mare decât cea a portului serial simplu.

Port de imprimantă

Centronics 36 pini

DB-25

Porturi seriale

- sunt utilizate pentru realizarea legăturilor la distanţe mari, noile tehnologii aducând comunicaţiile seriale în topul preferinţelor

Există mai multe tehnici principale de comunicaţii seriale între PC şi alte dispozitive periferice.

Semnalul serial este cel în care biţii de date ai codului digital sunt aranjaţi în serii, circulând prin mediul de transmisie sau prin conexiune unul după celălalt sub forma unui tren de impulsuri.

DB-9 (RS-232).

DE9

Porturi USB

Interfaţa Universal Serial Bus (USB) reprezintă interfaţa care are rolul de a conecta echipamente periferice la un calculator. Iniţial a fost proiectată pentru a înlocui conexiunile seriale şi paralele. Echipamentele USB sunt hot-swappable, ceea ce înseamnă că utilizatorii pot conecta şi deconecta echipamentele şi în cazul în care calculatorul este pornit. Conectorii USB sunt folosiţi de calculatoare, camere, imprimante, scannere, echipamente de stocare şi multe alte echipamente electronice.

Principalele versiuni sau revizii ale tehnologiei USB sunt:

  • USB 1.0 Low Speed - apărut în 1996, a fost mai mult un prototip pentru USB 1.1, capabil de transferuri de date la viteze de până la 1,5 Mbps.

  • USB 1.1 Full Speed - apărut în 1998, cu viteze de transfer de 12 Mbps.

  • USB 2.0 Hi-Speed - apărut în aprilie 2000 și suportă viteze de transfer teoretice de maxim 480 Mbps. Este compatibil cu USB 1.0 și USB 1.1.

  • USB 3.0 SuperSpeed - a intrat pe piață în noiembrie 2008 și oferă viteze de transfer teoretice de până la 5 Gbps.

  • USB 3.1 SuperSpeed+ - a apărut în iulie 2013. Este capabil de transferuri de date la viteze maxime teoretice de 10 Gbps, dublu față de USB 3.0. Noul standard permite, de asemenea, alimentarea cu energie, modul video alternativ si transferul de date printr-un singur cablu. Dispozitivul de alimentare USB 3.1 este potrivit pentru notebook-uri, dar si pentru alte echipamente profesionale cu un consum de energie de pana la 100W. USB 3.1 Gen 2 funcționează la conexiunile USB 3.0 existente datorită metodei îmbunătățite de codare utilizată pentru a transmite date. Acesta a fost proiectat astfel încât să poată funcționa cu conexiuni vechi prin intermediul unui adaptor sau al unui convertor.

  • USB 3.2 - lansat în august 2017, introduce două noi moduri SuperSpeed + de transfer prin conectorul USB-C cu rate de 10 Gbit/s și 20 Gbit/s. Creșterea lățimii de bandă este rezultatul funcționării pe mai multe benzi pe cablurile existente care erau destinate capabilităților de flip-flop ale conectorului USB-C. USB 3.2 este de asemenea prima versiune care folosește conectorul USB-C ca singur conector.

  • USB 4 - este succesorul USB 3.2, se bazează pe specificația protocolului Thunderbolt 3 și a fost lansat pe 29 august 2019. Suportă un debit de 40 Gbit/s

Port USB

Cablu USB

SATA

SATA este o interfață serială care realizează conectarea adapterelor locale (de regulă ele sunt integrate pe plăcile de bază a calculatoarelor staționare și portabile) cu dispozitivele de stocare a datelor(cum ar fi unități de hard disk și unitățile optice).

Porturi SATA

Cabluri SATA2/eSATA

Porturi eSATA

Porturi de rețea

Un port de retea, cunoscut si sub numele de port RJ-45, conectează calculatorul în cadrul unei reţele. Viteza conexiunii depinde de tipul portului de reţea. Un port Ethernet standard poate transmite la viteze de până la 10 Mbps, Fast Ethernet de până la 100 Mbps şi Gigabit Ethernet de până la 1000 Mbps. Lungimea maxima a unui cablu de reţea este de 100 metri.

Port de rețea

Cablu de rețea

Porturi PS/2

Portul PS/2 este folosit pentru a conecta tastatura sau mouse-ul la calculator. Portul PS/2 este un conector mama cu 6 pini de tip mini-DIN. De obicei, conectorii pentru tastatura şi mouse sunt coloraţi diferit.

Porturi audio

Un port audio are rolul de a conecta echipamente audio la calculator. Cele mai comune tipuri de porturi sunt:

Line In - Conectează calculatorul la o sursă externă, cum ar fi un sistem stereo

Microfon - Se conectează la un microfon

Line Out - Se conectează la boxe sau căşti

Gameport/MIDI Se conectează la un joystick sau un echipament care dispune de o interfaţă MIDI

Porturi video

Portul video conectează un monitorul la calculator. Există mai multe tipuri de porturi video:

· Video Graphics Array (VGA) VGA are un conector mamă cu 15 pini aranjaţi pe 3 rânduri şi asigură ieşirea analogică spre un monitor.

· Digital Visual Interface (DVI) DVI are un conector mamă cu 24 de pini sau 29 de pini şi asigură semnal digital comprimat de ieşire către monitor. DVI-I asigură atât semnal analogic cât şi digital. DVI-D asigură doar semnal digital.

· High-Definition Multimedia Interface (HDMi) HDMi are un conector cu 19 pini care asigură semnale digitale de ieşire atât video cât şi audio.

· Component/RGB RGB are trei cabluri ecranate (roşu, verde, albastru) cu mufe RCA şi asigură semnale video analogice.

Toate componentele interne de stocare, de citire sau scriere necesită atât cabluri de alimentare cât şi cabluri de date. Sursa de alimentare poate avea un conector de alimentare SATA pentru unităţi SATA, un conector de alimentare de tip Molex pentru unităţi PATA şi un conector de tip Berg cu 4 pini pentru unităţi de dischetă

VGA

DVI

HDMI

RGB