Bekijk de CATALOGUS online
Klik hier en bekijk het speelgoed online!
Wil je een item reserveren? Dit kan alleen via Whatsapp (dus NIET via de catalogus). Voor het reserveren van speelgoed brengen wij € 1,00 kosten in rekening. Het kan zijn dat een item al gereserveerd is, helaas is het voor ons NIET mogelijk om dit in de catalogus zichtbaar te maken. Je komt dan op de wachtlijst.
Klik door op de foto van je keuze, er is direct te zien of het item van jullie keuze beschikbaar is. Het systeem wordt pas na het uitleen-weekend bijgewerkt. Het kan ook voor komen dat een andere lener net het speelgoed van jouw keuze meeneemt. Met meer dan 600 items in de uitleen is er altijd iets te kiezen!
Op berichten die worden achter gelaten op de catalogus kunnen wij NIET reageren.
De indeling
Het speelgoed staat in de speelotheek overzichtelijk per categorie (zie hier onder) ingedeeld in de kasten. Deze categorieën staan ook in de catalogus. Grote stukken speelgoed hebben vaak kleine (losse) onderdelen erbij, deze zitten in een apart doosje welke de vrijwilligers van de Speelhut meegeven tijdens de uitleenregistratie.
Alle gezelschapsspellen zijn extra voorzien van een leeftijdsaanduiding en staan zoveel mogelijk bij elkaar in de kast. Spellen voor de allerkleinsten (3+) en de oudsten (10+) staan bovenin de kast zodat de kinderen in de leeftijd 4+/5+/6+ zelf een keuze kunnen maken doordat deze spellen op kindhoogte staan.
Toelichting op de verschillende categorieën
B= Bewegingsmateriaal
Binnen deze categorie vallen spelmaterialen, waarmee een kind wordt uitgenodigd te lopen, duwen, sjouwen, trekken, gooien, klimmen en springen, dus waarmee grof motorische bewegingen worden gemaakt.
Bijvoorbeeld: skelters, loopauto's, step, glijbaan in verschillende maten en loopfietsen.
C= Constructiemateriaal
Binnen deze categorie vallen spelmaterialen, waarmee een kind stapelt, bouwt en gebruik maakt van diverse verbindingselementen. De categorie is opgebouwd van bouwen naar construeren.
Bijvoorbeeld: Duplo, K'nex en SmartMax
F= Fantasiemateriaal
Binnen deze categorie vallen spelmaterialen, waarmee het kind naspeelt wat het ziet en meemaakt. Fantasiemateriaal is nodig bij het verwerken van gevoelens. Het kind experimenteert met verschillende rollen. Naarmate een kind ouder wordt, speelt het situaties die het niet zelf meegemaakt heeft, maar die het heeft leren kennen uit boeken, verhalen of TV-series. Het kind kan terug gaan in de tijd (riddertijd) of in de toekomst leven (Science Fiction-verhalen). Kinderen hebben fantasiemateriaal nodig om met elkaar, zichzelf en de grote mensenwereld om te leren gaan.
Bijvoorbeeld: garage, Little People, keuken- en winkelmaterialen.
G= Gezelschapsspellen
Binnen deze categorie vallen die spellen die primair bedoeld zijn om met meerdere personen te spelen. Het speldoel staat vast en moet volgens afgesproken regels bereikt worden. In de collectie vind je ook een aantal coöperatieve spellen waarbij je met elkaar speelt en niet tegen elkaar! Binnen de G-categorie vindt je ook denkspellen.
M= Muziek
Spelmaterialen waarmee kinderen zelf vorm kunnen geven en/of zichzelf kunnen uiten. Zo hebben we verschillende muziekinstrumenten in de uitleen zoals een xylofoon, een gitaar of een regenkoker. Maar ook dozen met meerdere muziekinstrumenten om een echt orkest na te spelen.
P= Puzzels
Binnen deze categorie vallen spelmaterialen, waarbij het gaat om zoeken, herkennen en bij elkaar brengen van vormen. Doel is: de vorm compleet maken.
Z= Zintuiglijk materiaal
Spelmaterialen die binnen deze categorie vallen stimuleren en activeren de fijne motoriek en de zintuigen. Te denken valt hierbij aan materiaal dat een beroep doet op de ontwikkeling van het gehoor, tastzin, de oog-handcoördinatie. Het materiaal nodigt uit tot experimenteren, passen en meten en vergelijken (kleur-vorm). Binnen de Z-categorie vindt je bij de Speelhut ook LOCO en Squla taalspellen.
Bijvoorbeeld: TipToi, bambino/mini/maxi LOCO en rijgspellen