SURSE FINANTARE AFACERI StartUp

Link-uri utile FINANTARI

Platforma E-Learning Business PLAN proiect S.M.A.R.T S.T.A.R.T-U.P

Antreprenoriatul este un contribuitor cheie in dezvoltarea economiei oricărei tari www.smartstartup.dornatismana.ro

Finanțarea Start-Up Nation se întoarce. LISTA celor 15 scheme de fonduri promise antreprenorilor în programul de guvernare

Noul guvern PSD-PNL-UDMR, condus de Nicolae Ciucă, promite că va deschide o a treia ediție a schemei de finanțare Start-Up Nation, prin care se vor putea obține fonduri nerambursabile pentru lansarea unei afaceri, conform Programului de Guvernare.

Noul Minister al Antreprenoriatului, care va fi condus de Daniel Cadariu (PNL), figurează în programul de guvernare cu o serie întreagă de scheme de finanțare pentru firme mici și mijlocii, inclusiv startup-uri.

Start UP Nation ediţia a III–a, Finanțarea a 10.000 de proiecte cu o sumă de 200.000 lei pe proiect, pentru stimularea antreprenoriatului și crearea de noi locuri de muncă” - este una dintre promisiuni.

Reamintim că programul Start-Up Nation a fost inițiat în anul 2017 de guvernul PSD de atunci, condus de Sorin Grindeanu, care se întoarce acum la guvernare, pe post de ministru al Transporturilor, în Cabinetul Ciucă.

Au avut loc două ediții ale programului Startup Nation, prin care se acordau fonduri nerambursabile de câte 200.000 de lei unor firme noi. Ediația a doua a fost lansată între Crăciun și revelion, pe 27 decembrie 2018, iar plățile către antreprenorii declarați câștigători nu au fost finalizate nici până acum.

Alte scheme de finanțare pentru IMM și startup-uri, promise în Programul de Guvernare Ciucă:

1. Programul Start Up Diaspora Next Gen – susținerea cetățenilor români din diaspora care doresc să revină în țară și să deschidă o afacere cu finanțare FSE.

2. Program pentru companiile implicate în realizarea de bunuri intermediare:

  • a. Granturi de până la 200.000 de euro pentru companiile care realizează producție intermediară sau procesare în vederea susținerii costurilor, diversificării ofertei, inovării și marketingului.

  • b. Garanții de până la 1 milion de euro/companie pentru susținerea investițiilor în diversificarea ofertei și consolidarea cotelor de piață.

3. Programul IMM Prod. Garanții guvernamentale de până 100% acordate companiilor, prin FNGCIMM, FGCR, pentru creșterea capacității de producție, reconversia de la intermediere la producție, finanțare investiții.

4. Program Rural INVEST. Garanții guvernamentale de până la 100% acordate companiilor, prin FNGCIMM, FRC și FGCR, care își localizează producția în mediul rural și urban-mic.

5. Programul IMM Prod. Garanții guvernamentale de până 100% acordate companiilor, prin FNGCIMM, FGCR, pentru creșterea capacității de producție, reconversia de la intermediere la producție, finanțare investiții.

6. Programul Garant Construct. Garanții guvernamentale acordate companiilor din Construcții, prin sistemul bancar, FNGCIMM și FRC, pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor.

7. Program Start-Up pentru studenți. Finanțarea incubatoarelor de afaceri pentru studenți în universități, în conlucrare cu partenerii locali (autorități publice, companii care activează pe piața locală). Granturi de 100.000 euro. Punctaj prioritar: afaceri dezvoltate în domeniul de specializare.

8. Schemă de ajutor de stat „INNOVATION”. Deducerea a până la 80% din costurile necesare pentru invenții, inclusiv acoperirea cheltuielilor cu înregistrarea și protejarea invențiilor cu obligația implementării efective în România.

9. Granturi pentru digitalizare și comerț online (pentru IMM). Granturi între 50.000 și 200.000 € pentru firmele cu cifra de afaceri mai mică de 1 milion de euro, pentru software certificat de e-commerce și de administrare a unei firme (de tip ERP).

10. Schemă de ajutor de stat pentru retehnologizarea companiilor locale. Schemă pentru sprijinirea transferului de tehnologie. Punctaj suplimentar: industrii exportatoare, nepoluante.

11. Programul România Tech Nation. Schemă de ajutor de stat pentru susţinerea înființării de start-up-uri cu componentă digitală în fiecare judeţ, prin acordarea unui grant de 50.000 de euro/start-up. Este necesară includerea obligatorie a componentei de educaţie, training şi mentorat, cu asigurarea unui loc în makerspace, incubator de afaceri sau accelerator local.

12. Program Women in tech. Schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea femeilor antreprenor pentru deschiderea de afaceri în domeniul tehnologiei. Vor fi acordate granturi cu componentă în fiecare județ.

13. Programul Starter kit - schemă de ajutor de stat pentru asigurarea suportului pentru transformarea/transferul companiilor în era digitală prin acordarea de vouchere de digitalizare în valoare de 5000 Euro/companie.

14. Acțiuni suport pentru programul România Tech Nation:

  • Înfiinţarea a cel puţin unui laborator de robotică şi makerspace în fiecare judeţ, în care să se asigure programe de training pentru a începe, creşte şi dezvolta o companie în domeniul digital.

  • Tech Tour Trucks – campanii de promovarea a educaţiei tech în comunităţi.

  • Tech Capital of the Year - prin care să fie desemnat un oraş drept capitală a tehnologiei în urma unui concurs în care să participe întrepinzătorii sau adminsitraţiile locale care folosesc/implementeză/desfăşoară activităţi în cele mai noi domenii ale tehnologiei şi ştiinţei;

  • Cloud first policy- strategie care vizează adoptarea de soluţii cloud pentru autorităţile publice, respectiv dotarea acestora cu instrumentele şi cunoştiinţle necesare pentru a se muta în cloud.

Majoritatea acestor proiecte ar urma să fie făcută din fonduri europene.

Program Guvernare Ciuca by claus_44 on Scribd


În 2021 programul Start Up Nation va fi redenumit Star-Tech Innovation și va finanța firmele nou înființate cu 200.000 lei (42.000 euro) nerambursabili.

START-UP NATION romania

Mai multe informații despre Star-Tech Innovation 2020 o să fie publicate pe această pagină.

Pentru sesiunea din 2020 a programului Star-Tech Innovation se vor acorda finanțări pentru aproximativ 7.000 de firme.

Fonduri europene 2021: Max. 70.000 Euro sau max. 200.000 Euro pentru afaceri neagricole la sate.

Finanțări 2021 pentru afaceri neagricole in mediul rural: Submasura 6.2 si Submasura 6.4 Antreprenorii vor putea accesa fondurile europene pentru afaceri neagricole la sate, gestionate de Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) și de Autoritatea de management PNDR din subordinea Ministerului Agriculturii, în al doilea semestru din anul 2021

6.2 : 50.000 -70.000 Euro START-UP RURAL

Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale

Scopul investitiilor sprijinite in cadrul acestei submasuri este sprijinirea facilitarii diversificarii prin infiintarea si dezvoltarea de microintreprinderi si intreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale, in vederea unei dezvoltari economice durabile, crearii de locuri de munca si reducerii saraciei in spatiul rural.

Bugetul de anul acesta este de 50 de milioane de euro

Finantare: 50.000 de euro/ proiect, cu excepția activităţilor de producţie pentru care valoarea sprijinului este de 70.000 euro/ proiect.

Cofinanțare beneficiar: 0%

Activitati eligibile:

• Activități de producție (ex: fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie și carton; fabricarea produselor chimice, farmaceutice; activități de prelucrare a produselor lemnoase; industrie metalurgică, fabricare construcții metalice, mașini, utilaje și echipamente; fabricare produse electrice, electronice, inclusiv producție de combustibil din biomasă, (fabricare de peleți) în vederea comercializării, producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru desfășurarea propriei activități, ca parte integrantă a proiectului etc.;

• Activități meșteșugărești (ex: activități de artizanat și alte activități tradiționale non-agricole (ex: olărit, brodat, prelucrarea manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii etc.);

• Activități turistice (ex: structuri de cazare de tip camping, parcuri de rulote, bungalow-uri, servicii turistice de agrement și alimentație publică, inclusiv punct gastronomic local, cu exceptia înființarii de agropensiuni, pensiuni, hoteluri);

• Servicii (ex: medicale, sociale, sanitar-veterinare; reparații mașini, unelte, obiecte casnice; consultanță, contabilitate, juridice, audit; servicii în tehnologia informației și servicii informatice; servicii tehnice, administrative, alte servicii destinate populației din spațiul rural, etc.).

Principii de selectie:

• Principiul prioritizarii serviciilor medicale (inclusiv stomatologice si sanitar -veterinare);

• Principiul stimularii activitatilor turistice (cu exceptia infiintarii hotelurilor, pensiunilor si agropensiunilor) și/sau de agrement si /sau unitati de alimentatie publica in zonele cu potential turistic ridicat (afaceri legate de camping-uri, parcuri de rulote și bungalow-uri).

• Principiul prioritizarii activitatilor de productie;

• Principiul prioritizarii serviciilor in tehnologia informatiei si servicii informatice;

• Principiul prioritizării planurilor de afaceri care vizează acțiuni de protecția mediului.

Cheltuieli eligibile:

Sprijinul se acordă pentru îndeplinirea obiectivelor specifice care conduc la realizarea obiectivului general al proiectului și care se regăsesc în Planul de afaceri.

Toate cheltuielile propuse în Planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru , capitalizarea întreprinderii şi activităţile relevante pentru implementarea corectă a Planului de afaceri aprobat, corespunzatoare activitatilor codurilor CAEN din cererea de finantare, sunt eligibile, indiferent de natura acestora, cu excepția achiziţionării de vehicule pentru transportul rutier de mărfuri, cu respectarea prevederilor Ordinului MADR nr. 1.731/2015, cu modificările și completările ulterioare.

6.4 : 200.000 Euro / 10% Cofinantare START-UP RURAL

Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole

Scopul investitiilor sprijinite in cadrul acestei submasuri este de sprijin pentru microintreprinderi si intreprinderi mici din mediul rural, care isi creeaza sau dezvolta activitati non-agricole in zonele rurale.

Bugetul de anul acesta este de 100 de milioane de euro

Finantare: 200.000 de Euro / proiect

Cofinantare beneficiar: 10% / 30%

Activitati eligibile:

• Activități de producție (ex: fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hărtie și carton; fabricarea produselor chimice, farmaceutice; activități de prelucrare a produselor lemnoase; industrie metalurgică, fabricare construcții metalice, mașini, utilaje și echipamente; fabricare produse electrice, electronice, etc.);

• Activități meșteșugărești (ex: activități de artizanat și alte activități tradiționale non-agricole (ex: olărit, brodat, prelucrarea manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii etc.);

• Activități turistice: modernizarea/ extinderea/ dotarea agropensiunilor, înființarea/ modernizarea/ extinderea/ dotarea structurilor de cazare de tip camping, parc rulote, bungalow, servicii turistice de agrement și alimentație publică, inclusiv punctul gastronomic local;

• Furnizarea de servicii sociale, inclusiv construcții, reconstrucții și/sau modernizarea spațiilor și zonelor aferente desfășurării activităților (ex: medicale, sociale, sanitar-veterinare);

• Furnizarea de servicii pentru populație, de ex: reparații mașini, unelte, obiecte casnice; consultanță, contabilitate, juridice, audit; servicii în tehnologia informației și servicii informatice; servicii tehnice, administrative, etc.;

Principii de selectie:

• Principiul diversificarii activitatii agricole a fermelor existente catre activitati non-agricole;

• Principiul prioritizarii serviciilor medicale (inclusiv stomatologice si sanitar -veterinare);

• Principiul prioritizării proiectelor care includ acțiuni de digitalizare pentru eficientizarea activității;

• Principiul prioritizarii activitatilor de productie;

• Principiul stimularii activitatilor turistice (cu exceptia infiintarii agropensiunilor) si/sau de agrement si/sau unitati de alimentatie publica desfasurate in zonele cu potential turistic ridicat (se elimine eligibilitatea înființării hotelurilor, pensiunilor și agropensiunilor, dar vor rămâne la finanțare afacerile legate de camping-uri, parcuri de rulote și

bungalow-uri);

• Principiul prioritizării proiectelor care includ acțiuni de protecția mediului

• Principiul derularii activitatilor anterioare ca activitate generala de management a firmei, pentru o mai buna gestionare a activitatii economice.

Cheltuieli eligibile:

Tipurile de operaţiuni şi cheltuieli eligibile vor fi în conformitate cu Lista codurilor CAEN eligibile pentru finanţare – Anexa 7.

• Extinderea şi/ sau modernizarea şi dotarea agropensiunilor;

• Înfiinţare, extinderea şi/ sau modernizarea şi dotarea structurilor de cazare de tip camping, parc rulote, bungalow-uri;

• Înfiinţarea, extinderea şi/ sau modernizarea şi dotarea structurilor de alimentaţie publică de sine stătătoare;

• Construcţia, extinderea şi/ sau modernizarea şi dotarea clădirilor;

• Achiziţionarea şi costurile de instalare, inclusiv în leasing financiar, de utilaje, instalaţii şi echipamente noi;

• Investiţii intangibile: achiziţionarea sau dezvoltarea de software şi achiziţionarea de brevete, licenţe, drepturi de autor, mărci.

Tipurile de ambarcaţiuni ce pot fi achiziţionate:

• bărci cu rame, canotci, caiace, canoe, bărci cu vele

• ambarcatiuni sportive de agrement cu mecanism de propulsare cu pedale (hidrobiciclete)

• ambarcaţiuni de agrement autopropulsate tip bărca cu motor şi bărca cu vele şi motor destinate transportului turiştilor la şi de la locurile de pescuit, şi pe canalele de navigaţie şi lacurile interioare prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 464 din 30 iunie 2017 privind ambarcaţiunile de agrement şi motovehiculele nautice.

Finantari din fonduri nerambursabile

România are alocate 38,9 miliarde de euro, fonduri europene, în perioada de programare 2014-2020, din care aproximativ 3 miliarde de euro sunt destinați firmelor mici și mijlocii (IMM).

Acești bani vor pute fi accesați până în anul 2022, în principal prin Programul Operational Regional, Programul Operational Competitivitate, Programul National pentru Dezvoltare Rurala si Programul Operational pentru Pescuit.

În plus, sunt și programe de ajutoare nerambursabile pentru IMM-uri finanțate din fonduri naționale.

Unele dintre liniile de finanțare pentru mci afaceri s-au epuizat deja (StartupCafe.ro le-a prezentat în detaliu în mai multe articole, în timp util, pentru a putea fi accesate). Altele, însă sunt valabile sau se reactivează în fiecare an prin noi apeluri de proiecte (call-uri).

Cele mai importante finantari europene

Am selectat câteva linii de finanțare pentru startupuri și înreprinderi mici și mijlocii (IMM):

Microintreprinderi, firme mici si mijlocii. Programul Operational Regional, linia de finantare 2.2 - Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor. Perioada de depuere a proiectelor: 23/02/2017 ora 12:00 - 23/08/2017 ora 12:00.

Fiecare proiect poate primi intre 200.000 euro si 1 milion euro, ajutor de stat si ajutor de minimis. Alocarea totală a apelui de proiecte este de 172,94 milioane euro. Propunerile de proiecte se depun în sistemul electronic MySMIS 2014.

Avantaje: sume mari oferite.

Dezavantaje: Firmele trebuie sa asigure din resurse proprii cel putin 30% - 55% din investiția din ajutorul de stat si cel putin 10% din investitia din ajutorul de minimis. Banii nu pot fi accesati in Bucuresti-Ilfov. Sunt conditii de vechime si de numar de salariati (minimum 3).

  • Startupuri. Programul Operational Capital Uman (POCU), linia de finantare Romania Start-up Plus. La data publicarii acestui articol, urma faza de evaluare a proiectelor mari depuse de administratorii de grant (ONG, institutii, etc). Dupa ce vor fi evaluate si aprobate aceste proiecte mari, vor fi inclusi in program beneficiarii finali (grupurile-tinta), adica persoane fizice care vor sa inceapa o afacere.

Viitorii antreprenori selectati vor putea primi pana la 40.000 de euro pentru deschiderea unui start-up, in baza planurilor de afaceri.

Avantaje: Suma este destul de mare pentru un startup, beneficiarii finali vor fi scutiti de birocratia proiectelor europene in relatia cu institutiile centrale in domeniu, pentru ca organizatiile care administreaza schemele se vor ocupa de acest aspect.

Dezavantaje: Dintr-un buget total de 105 milioane de euro, maximum 1.500 de persoane vor putea ajunge in situatia de a primi bani pentru startup (adica 60 de milioane de euro in total). Procedura este totusi de durata, pentru ca implica evaluari multiple, avand in vedere ca vorbim despre proiecte mari, depuse de administratori de grant, in interiorul carora vor fi finantate firmele. Bucurestiul si judetul Ilfov sunt excluse de la aceasta finantare. Un alt dezavantaj este că organizațiile care administrează granturile și-au făcut deja preselecții de grupuri-țintă înaite ca ele să fi fost selectate pentru finanțare.

  • IMM, firme mari. Acțiunea 1.2.1 - Stimularea cererii întreprinderilor pentru inovare prin proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare (CDI) derulate de întreprinderi individual sau în parteneriat cu institutele de cercetare-dezvoltare (CD) și universități, în scopul inovării de procese și de produse în sectoarele economice care prezintă potențial de creștere. Face parte din Programul Operațional Competitibitate (POC), gestionat de Autoritatea de Management Competititivitate din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Un apel în caeastă schemă a fost deschis în perioada mai-august 2015, însă ar urma să se mai deschidă apeluri.

Potrivit ministerului de resort, vor fi finanţate proiecte tehnologice inovatoare, prin care se va realiza o inovare de produs (atât pentru bunuri cât și pentru servicii, sau de proces, bazată pe exploatarea și utilizarea cunoștințelor științifice și tehnologice, sau pe baza drepturilor de proprietate industrială, proprie sau achiziționată.

Activitățile ce pot fi realizate în cadrul acestor proiecte sunt: cercetare industrială, dezvoltare experimentală, activități de inovare și introducere a rezultatelor de CD în producție, activități de inovare privind obţinerea, validarea și protejarea brevetelor și altor active necorporale.

Acțiunea 1.2.1 se adresează cu precădere următoarelor categorii de solicitanți: întreprinderilor mari, mijlocii sau mici (inclusiv microîntreprinderi) din România cu activitate de cercetare-dezvoltare (CD), dar pentru care activitatea de CD nu constituie obiectul principal de activitate.

Înscrierile se fac în sistemul on-line MySMIS 2014.

În august 2017 era deschis apelul de proiecte POC/62/1/3/Stimularea cererii întreprinderilor pentru inovare prin proiecte CDI derulate de întreprinderi individual sau în parteneriat cu institute de CD şi universități, în scopul inovării de procese și de produse în sectoarele economice care prezintă potențial de creștere. Titlu: Intreprinderi inovatoare de tip start-up şi spin-off – apel cu depunere continuă. (Mai multe detalii, AICI)

  • Persoane fizice autorizate (PFA), microîntreprinderi, întreprinderi mici (SRL). Programul Național de Dezvoltare Rurala (PNDR), Submasura 6.2 - "Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale". Se ofera sprijin nerambursabil (fonduri euroene si de la stat): 70.000 Euro/ proiect in cazul activitatilor de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare si de agroturism, sau 50.000 Euro/ proiect in cazul altor activitati. Aplicatiile se vor face online pe site-ul afir.info. S-a încheiat sesiunea 2017, însă este așteptată o nouă sesiune de depunere a proiectelor în anul 2018.

Avantaje: finanțarea nerambursabilă este de până la 100% din valoarea proiectului, ceea ce înseamnă că beneficiarul nu trebuie neaparat să contribuie la investiție. Bineînțeles, TVA nu este eligibilă, decât dacă nu este deductibilă.

Dezavantaje: Investițiile sunt numai pentru mediul rural.

  • Persoane fizice autorizate (PFA), microîntreprinderi, întreprinderi mici. Submăsura 6.4 - "Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole". Este similar submasurii 6.2, dar se finanteaza afaceri ceva mai mari. Se acordă sprijin nerambursabil de până la 200.000 de euro pe 3 ani fiscali, pentru dezvoltarea unor mici afaceri non-agricole în mediul rural. Tot pe site-ul afir.info se vor face înscrierile. În 2018 ar urma să se facă o nouă sesiune de înscriere.

Avantaje: Se ofera bani mai multi.

Dezavantaje: Intensitatea sprijinului nerambursabil este de maximum 90% din valoarea proiectului, ceea ce înseamnă că și solicitantul trebuie să vină cu minimum 10% din valoarea investițiilor. Se finanțează doar investiții în mediul rural.

  • PFA, SRL, microîntrerinderi, IMM, firme mari. Submăsurile 4.2 „Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole” și 4.2a „Investiţii în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol”, din cadrul Programului Națonal de Dezvoltare Rurală. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) deschide anual sesiuni de depunere de proiecte. În anul 2017, depunerea cererilor de finanțare se face în perioada 10 iulie ora 9.00 – 30 septembrie 2017 ora 16.00. Alocarea totală a apelului de proiecte este de 112 milioane euro în 2017.

În aceste linii de finanțare se oferă fonduri europene între 200.000 euro și 2,5 milioane de euro, pentru investiții în producția și marketingul unor produse ca băuturile alcoolice, produsele de morărit, lactate.

Avantaje: sume mari oferite.

Dezavantaje: Intensitatea finanțării este destul de redusă: 50% - 40%, ceea ce înseamnă că beneficiarul asigură restul pentru finanțarea cheltuielilor eligibile în proiect. E destul de restrictivă: materiile prime și produsele rezultate trebuie să se regăsească în Anexa I la Tratatul de Functionarea Uniunii Europene.

  • PFA, SRL, microîntrerinderi, IMM, firme mari. Submăsurile GBER 4.2 si 4.2a din cadrul PNDR. Sunt asemănătoare cu cele de mai sus, numai că sunt mai puțin restrictive. Sumele oferite variază între 200.000 de euro și 900.000 de euro pentru IMM și până la 1,5 milioane euro pentru firme mari.

Partea rea este că intensitatea sprijinului este de numai 10% - 50%, în funcție de regiunea beneficiarului.

Partea bună este că în producție pot fi folosite materii prime agricole/ pomicole din Anexa I a TFUE, dar produsul rezultat este din afara anexei. De exemplu, pot fi finanțate afaceri în producția de panificație, înghețată, ciocolată, bere etc. Sesiunile de înscriere se deschid anual de către AFIR.

Apelurile de proiecte se deschid anual. În 2017, cererile de finanțare se depun în sistemul electronic MySMIS 2014, în perioada 04.07.2017, ora 14.00 - 18.08.2017, ora 14.00.

Avantaje: sume mari oferite

Dezavantaje: categorie restrânsă de beneficiari - trebuie să fi avut activități de pescuit. Natura investiției foarte restrânsă - chiar dacă este de diversifcarea venturilor, trebuie să aibă legătură cu pescuitul. Intensiatea sprijinului destul de redusă, de numai 50% din valoarea eligibilă.

Apelurile de proiecte se deschid anual în sistemul electronic MySMIS 2014. În 2017, cererile de finanțare se depun în perioada 04.07.2017, ora 14.00 - 02.09.2017, ora 17.00. Valoarea totală a apelului pe 2017 este de 66 milioane euro.

Avantaje: sume mari oferite, buget mare.

Dezavantaje: Domeniu restrâns de activitate, intensitate scăzută a finanțării (50% pentru IMM).

  • IMM. Programul Horizon 2020. Este un program european care finanțează proiecte inovatoare, inclusiv pentru IMM-uri. Se aplică direct la Comisia Europeană, on-line. Bugetul total al programului este de 80 miliade euro, în perioada de programare 2014-2020. Doar câteva IMM-uri din România au reușit să fie selectate la finanțare, de câte 50.000 de euro. Intensitatea sprijiului variază între 70% și 100%.

  • Start-upuri, IMM. România Start-up Nation - este o schema de finanțare mixtă - fonduri UE și de la bugetul de stat. Firmele (SRL) mici și mijlocii (IMM) înființate după data de 30 ianuarie 2017 vor putea obține finanțări de până la 200.000 de lei pentru investiții.

Sesiunile de înscrieri vor avea loc anual, până în anul 2020. În anul 2017, sesiunea de înscriere este programată în perioada 15 iunie - 14 iulie 2017, ora 20.00. Ministerul pentru Mediul de Afaceri este autoritatea competentă.

Avantaje: bugetul mare al programului (1,7 miliarde de lei în 2017 și câte 2 miliarde de lei pe an în 2018-2020, din fonduri europene și de la bugetul de stat), paleta largă de cheltuieli eligibile, sunt acceptați beneficiari din toată țara, inclusiv București-Ilfov. Intensitatea sprijiului este de 100% din cheltuielile eligibile.

Dezavantaje: Antreprenorii cu afaceri anterioare pe un cod CAEN nu pot accesa programul pe același cod.

IMM. Programul Comert. Este un program de sprijin pentru IMM-uri finanțat numai din bugetul de stat, prin Ministerul pentru Mediul de Afaceri. Antreprenorii cu firme mici si mijlocii vor putea obtine ajutoare nerambursabile de la stat de pana la 250.000 de lei (circa 55.000 Euro) pentru investitii. Programul are loc anual, fiind anunțat un buget de aproape 200 milioane lei în perioada 2017-2020. .

Intensitatea ajutorului va fi de maximum 90%, ceea ce inseamna ca beneficiarul va trebui sa suporte minimum 10% din investitie din banii lui. Firmele beneficiare sunt cele care au ca obiect de activitate comercializarea produselor si serviciilor de piata. O alta conditie de participare este ca firmele sa aiba cel putin 1 an calendaristic de la infiintare la data deschiderii aplicatiei electronice de inscriere a planului de investitii.

Avantaje: suma mare oferită, intensitatea sprijiului mare.

Dezavantaje: TVA nu este eligibilă și trebuie suportată de beneiciar (TVA este însă deductibilă pentru firmele care au cod de TVA). Până acum decontarea cheltuielilor s-a făcut numai prin rambursare, ceea ce a însemnat că firmele trebuia să vină de la bun început cu toți banii pentru investiție.

IMM. Programul Microindustrializare. Mici fabrici în România vor putea primi ajutoare de până la 450.000 de lei (100.000 de euro) fiecare, pentru investitii.

Condițiile sunt asemănătoare cu cele de la Comerț.

IMM. Programul Internationalizare. Firmele mici si mijlocii vor putea primi fonduri nerambursabile in valoare de maxium 50.000 de lei (circa 11.000 euro), pentru activitati de internationalizare a afacerii, prin participare la targuri in strainatate si achizitionare de de site-uri si aplicatii mobile de promovare. Programul se organizează în anii 2017-2020.

Avantaje: intensitatea sprijinului este destul de mare, până la 90%.

Dezavantaje: plata se face prin rambursarea cheltuielilor, cheltuielile eligibile cuprind categorii foarte restranse.

Finantari europene: unde te informezi Programele de fonduri structurale sunt gestionate de autorități de management aflate în subordinea unor ministere și de organisme intermediare cărora li s-au delegat anumite resonsabilități.

De aici se obțin informațiile despre fondurile nerambursabile:

Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR):

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Autoriatea de Management (AM) a PNDR, din subordinea Ministerului Agriculturii.

http://www.afir.info/

http://www.pndr.ro/

http://www.madr.ro/

Programul Național pentru Pescuit (POP):

POPAM, din subordinea Ministerului Agriculturii

http://www.ampeste.ro/

Programul Operațional Capital Uman (POCU):

AM POCU din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

http://www.fonduri-ue.ro/

http://www.fonduri-ue.ro/contact/am-uri

În mod particular, pentru fondurile din domeniul educației este și Organismul Intermediar POCU al Ministerului Educației

https://www.edu.ro/oi_pocu

Programul Operațional Competitivitate

AM POC din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

http://www.fonduri-ue.ro/

http://www.fonduri-ue.ro/contact/am-uri

În mod particular pentru fondurile pentru cercetare-inovare este și Organismul Intermediar POC al Ministerului Cercetării și Inovării

http://newpoc.research.ro/

În mod particular pentru fondurile pentru IT&C este și Organismul Intermediar pentru Societatea Informațională al Ministerului Comunicațiilor.

http://fonduri.mcsi.ro/

Programul Operațional Regional:

Autoritatea de Management POR din subordinea Ministerului Dezvoltării Regioale, Administrației Publice și Fondurilor Europene

http://www.inforegio.ro/ro/

Site-ul pentru fonduri europene al ministerului:

http://www.fonduri-ue.ro/

http://www.fonduri-ue.ro/contact/am-uri

Site-ul MDRAPFE:

http://www.mdrap.ro/

Competențe delegate la POR au și agențiile de dezvoltare regională (ADR):

Programele Naționale pentru IMM:

Direcția Politici Antreprenoriale din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

http://www.aippimm.ro/

Aici sunt contactele centrale și de la Oficiile teritoriale:

http://www.aippimm.ro/categorie/animmc/date-de-contact/

Programul Horizon 2020 al Uniunii Europene

Pentru acest program informațiile se găsesc pe pagina dedicata, a Comisiei Europene

https://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/

Informații despre Horizon 2020 se mai găsesc și la Ministerul Cercetării și Inovării:

http://www.research.gov.ro/ro/articol/3285/Orizont2020