Cum scrii singur un proiect plan de afaceri

programul Start-Up Nation ROMANIA 2022

Idei de afaceri

Finanțări ONG / IMM / APL

StartUp Nation

Oportunități AFIR

Oportunități finantare ONG

Start Up Nation 2022 - Cum scrii singur un proiect plan de afaceri

Ce este StartUp Nation?

Start-Up Nation – probabil cel mai asteptat program de finantare de catre persoanele care doresc sa dezvolte o afacere de la zero. Programul se adreseaza firmelor din toata tara, care au o vechime de cel mult 3 ani de zile. Daca doresti sa infiintezi o societate sau daca detii deja una si nu are mai mult de 3 ani fiscali consecutivi, atunci acest program este pentru tine.

Programul urmareste stimularea infiintarii intreprinderilor mici și mijlocii, denumit “Start-up Nation – Romania” si a fost lansat in cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat avand ca obiectiv incurajarea și stimularea spiritului antreprenorial al cetatenilor in scopul implicarii acestora in structuri economice private.

  • Suma care poate fi accesata prin acest program

  • 200.000 lei,cofinantare intre 5% si 15%

  • Cheltuieli Eligibile

  • Achizitionare echipamente, mijloace de transport, mobilier, dotari, calculatoare si alte echipamente IT

  • Plata salarii, chirii, utilitati

  • Website, software, licente, brevete, franchize

  • Consultanta, proiectare

Nota: Pentru a maximiza punctajul cel putin 140.000 lei trebuie sa fie alocati spre echipamente, utilaje si soft, iar restul pot fi folositi la salarii, utilitati, chirie, etc

Ok, deci acesta este programul, acum haideti sa vedem cum scriem proiectul de fonduri europene Start Up Nation.


Pasi scriere proiect de fonduri europene pentru a accesa StartUp Nation


Pasul 1. Citeste Ghidul Solicitantului

Orice Linie de Finantare are un Ghid al Solicitantului, sau o Procedura de Implementare. In cazul nostru StartUp Nation 2022 nu are inca un Ghid al Solicitantului. Dar poti sa il citesti pe cel din ultima editie. Vor aparea modificari bineinteles, dar important este sa incepi sa lucrezi la proiect din timp, asadar citesti acum Ghidul Solicitantului pentru editia precedenta. Il citesti o data. Fii atent la criteriile de eligibilitate, asigura-te ca a) esti eligibil, b) SRLul cu care doresti sa aplici este eligibil (sau vei infiinta un SRL nou); c) codul CAEN pentru activitatea pe care doresti sa o demarezi este eligibila; d) cheltuielile pe care vrei sa le faci sunt eligibile, adica daca poti cheltui fondurile europene asa cum ti-ai propus, sau cum ai nevoie pentru implementarea afacerii. Iti recomand sa parcurgi Ghidul Solicitantului cu mare atentie si sa identifici nu doar conditiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, bugetul, grila de punctaj DAR cel mai important angajamentele beneficiarului pe perioada de implementare si monitorizare a proiectului.

Daca esti eligibil poti trece la pasul urmator.


Pasul 2. Citeste Modelul de Plan de Afaceri, respectiv Anexa1_ Model Plan de Afaceri

Adica lecturezi acest document. Nu il completezi deocamdata. Dupa lecturare iti vei face o idee despre ce va trebui sa scrii in Planul de Afaceri.


Pasul 3. Daca ti se pare prea greu fa un curs. Daca nu, mergi la pas 4.

Daca ti s-a parut greu ai rabdare. Va fi mai simplu dupa ce te apuci de treaba. Daca ti s-a parut imposibil atunci fa un curs: de exemplu Curs fonduri europene StartUp Nation. Un curs de scriere proiecte te ajuta sa te organizezi , eventual iti da si niste machete cu care sa iti faci Contul de Profit si Pierdere, oricum te directioneaza un pic si iti face munca mai usoara. In plus mai primesti si niste modele de plan de afaceri. Cand alegi ce curs sa faci tine cont de urmatoarele: trainerul sa fie consultant sau sa aiba experienta in scriere si implementarea de proiecte, cursul sa fie specific pe scriere de proiecte pe Start Up Nation si nu pe alte linii de finantare.


Pasul 4. Acum ne apucam de treaba.

Bun, acum ai terminat cu lecturatul si e timpul sa te apuci de treaba. Asadar hai, curaj!

Intai fa un sumar al proiectului. Stabileste:

  1. Ce afacere vrei sa demarezi

  2. In ce localitate iti vei desfasura activitatea

  3. Care va fi codul CAEN pe care vei activa

  4. Care sunt obiectivele

  5. Ce vei vinde – si la ce pret – care vor fi veniturile

  6. Cat te costa materia prima si care sunt celelalte cheltuieli lunare/anuale/de demarare

  7. De cati angajati ai nevoie

  8. Cum te vei diferentia de concurenta

  9. Ce ai nevoie sa cumperi ca sa poti demara afacerea?

Ce scrii la punctele 1-9 nu trebuie sa depaseasca o pagina, deci iti faci o structura a proiectului foarte pe scurt. Dupa ce te-ai asigurat ca societatea si domeniul de activitate ales de catre tine sunt eligibile pe proiect urmatorul pas este evaluarea corecta a afacerii din punct de vedere profit – pierdere, afacerea trebuie sa fie gandita ca una profitabila si care se poate sustine pe o perioada lung de timp (pct 5-pct 6).


Pasul 5. Mai citeste o data Ghidul Soliciantului, apoi Planul de Afaceri si Grila de Punctaj

Dupa ce ai facut schita proiectului mai citeste o data Ghidul Solicitatului, Planul de Afaceri standard (adica modelul necompletat) si Grila de Punctaj. Cu siguranta iti mai dai seama de cate ceva si vrei sa modifici scheletul proiectului (cel facut la Pasul 4.) Foarte important: da, pasul acesta este unul dintre cele mai importante. Va dura, va fi plictisitor dar este necesar, mai ales daca nu ai mai facut proiecte de fonduri europene pana acum. Crede-ma merita. De ce, te intrebi? Pentru ca inevitabil dupa ce scrii tot planul de afaceri va trebui sa mai citesti Ghidul Solicitantului/ Grila de Punctaj o data sa te asiguri ca proiectul e in concordanta cu procedura. Si daca iti dai seaman atunci ca ai gresit ceva, o iei de la 0. Si e mai simplu sa modifici o pagina decat 30.

Pasul 6. Decide daca iti faci singur previziunile financiare sau gasesti un contabil

Pentru a trece de acest pas trebuie sa te cunosti pe tine. Daca esti contabil de meserie eu iti sugerez sa iti faci sngur previziunile. Previziunile sunt: Contul de Profit si Pierdere, Balanta, Fluxul de numerar. Daca nu esti atunci sau faci un curs (vezi mai sus Pasul 3) unde pe langa ca inveti sa faci planul de afacere mai primesti si o macheta/aplicatie de generare a previziunilor financiare. Sau mai bine faci un curs de fonduri europene pentru incepatori, de exemplu acesta: Curs Fonduri Europene Incepatori si dupa aceea il faci si pe cel de scriere proiecte. Sau gasesti un contabil sa iti faca previziunile financiare.

Pasul 7. Faci previziunile financiare

La acest pas faci previziunile financiare/ sau ti le face un contabil. Ai grija la Fluxul de numerar, nu trebuie sa fii pe minus in nici o luna. Ai grija la Contul de Profit si pierdere, trebuie sa arate ca vei fi pe profit. Si Balanta trebuie sa bata. In urma scrierii previziunilor vei mai modifica scheletul proiectului (cel de la Pasul 4).

Pasul 8. Scrii Planul de Afaceri

Da, stiu ca ai fi vrut sa incepi cu pasul acesta, dar crede-ma e bine ca ai asteptat. Acum scrii planul de afaceri.

Elementul cheie al dosarului de finantare este Planul de Afaceri, care poate duce la succesul demersului de obtinere a fondurilor europene nerambursabile sau la esecul acestuia. Business planul trebuie sa fie clar, coerent, bine structurat, sustinut de proiectiile financiare si de studiile de piata si analiza cost-beneficiu. Este necesar sa te asiguri ca Planul de Afaceri este elaborat conform cerintelor din Ghidul Solicitantului, astfel incat sa nu existe neconcordante.

Planul de Afaceri trebuie sa contina informatii relevante despre afacere, cum ar fi motivatia afacerii, context, justificare, puncte tari si slabe, oportunitati si amenintari. De asemenea, va trebui sa identifici obiectivul general al proiectului si obiectivele specifice care va trebui sa fie corelate cu activitatile proiectului. Obiectivele trebuie gandite SMART, cu alte cuvinte S – specific; M – masurabil; A – (de) atins/abordabil; R – relevant; T – incadrat in timp. Asigura-te ca obiectivele tale iti permit desfasurarea tuturor activitatilor necesare pe proiect si ca le incadrezi corespunzator in timp pe Diagrama Gantt, astfel incat sa nu risti sa ajungi in incapacitate de indeplinire a angajamentelor pe proiect.

Asigura-te ca atingi toate informatiile importante despre proiect, precum concurenta, furnizori, potentialii clienti, strategia de marketing, promovare, riscuri.

O atentie sporita iti recomandam sa o ai fata de buget si de previziunile financiare, acestea trebuie sa fie realiste cu media pietii daca vorbim de oferte de pret si realizabile daca vorbim de Cifra de Afaceri pentru urmatorii 3-5 ani.

Pasul 9. Infiintezi Firma (daca nu ai facut-o pana acum)

Inainte de a depune dosarul pentru infiintarea societatii trebuie sa verifici disponibilitatea numelui (se poate face online sau la sediul ONRC), si sa rezervi numele (doar la ONRC). Trebuie sa hotarasti ce forma juridica preferi, cea mai uzuala pentru accesarea StartUp Nation fiind SRL (Societate cu Raspundere Limitata).

Dupa gasirea si rezervarea numelui, documentele/ formularele pe catre trebuie sa le depui la ONRC sunt:

  1. Cerere de Inregistrare societate.

  2. Anexa 1 si Anexa 2.

  3. Daca este cazul – Declaratii Model 1 pentru persoane juridice care nu desfasoara activitati la sediul social ; sau Model 2 care specifica respectarea legislatiei.

  4. Dovada verificarii disponibilitatii si a rezervarii firmei.

  5. Daca se foloseste o denumire care apartine/a apartinut altei firme, atunci este necesar acordul pentru utilizarea denumirii.

  6. In cazul asociatilor unici este necesara Declaratia ca acesta este asociat unic intr-o singura societate cu raspundere limitata.

  7. Actul Constitutiv (ONRC ofera serviciul de elaborare a actului constitutiv).

  8. Document care sa ateste dreptul de folosinta a spatiului sediu social.

  9. Cerere Inregistrare document care atesta ca sediul social nu a fost instrainat.

  10. Declaratie sediu social.

  11. Dovezile privind efectuarea varsamintelor subscrise (pentru aporturi in numerar: foaie de varsamant / ordin de plata / chitanta CEC; pentru aporturi in natura subscrise la capitalul social: facturi, titluri de proprietate asupra bunurilor mobile, inclusiv certificatul de sarcini a acestor bunuri).

  12. Actele privind proprietatea pentru aporturile in natura (pentru imobile este necesar si certificatu constatator al sarcinilor de care sunt grevate).

  13. Declaratii persoane care urmaza sa devina fondatori.

  14. Acte identitate persoane care vor fi fondatori.

  15. Specimene de semnatura.

  16. Cetatenii straini sau reprezentantii acestora vor trebui sa dea o declaratie.

  17. Declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice.

  18. Declaratie privind plata tarifului legal.

  19. Dacă este cazul: actele de inregistrare ale fondatorilor, administratorilor, cenzorilor; avizul privind schimbarea destinaţiei imobilelor colective cu regim de locuinta.

Toate aceste formulare / documente le gasiti pe websitul ONRC la sectiunea Inmatriculari – selectati Persoane Juridice.


Pasul 10. Verifici, Actualizezi si Finalizezi

Inainte de epunere mai verifici o data planul de afaceri, corectezi greseli de ortografie, mai faci ajustari de aranjare in pagina, etc.


Succes la depunere!

Ce activitati pot primi finantare

In cadrul acestui program de finantare sunt eligibile doar activitatile ce se regasesc in lista publicata pe site-ul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM).

Activitatile economice cu sanse sporite de a primi finantare sunt prezentate mai jos, in ordinea aceasta:

  • Productie si programare IT (codul CAEN 6201);

  • Industrii creative;

  • Servicii;

  • Comert si alte activitati.

Antreprenorii care doresc sa solicite sprijin nerambursabil pentru infiintarea unei activitati economice trebuie sa se asigure ca activitatea vizata se regaseste in cadrul acestei liste.

Antreprenorii interesati de accesarea acestui program de finantare vot pregati documentatia necesara pe baza formularelor model publicate pe site-ul Agentiei pentru Implementarea Programelor si Proiectelor derulate de Intreprinderile Mici si Mijlocii (AIPPIMM).

Normele metotologice de implementare a programului Start-up Nation prevad urmatoarele cheltuieli eligibile, pe care antreprenorii le pot deconta:

  • achizitia spatiilor de lucru;

  • achizitia mijloacelor de transport;

  • achizitia de echipamente, maşini, utilaje şi instalaţii, aparatura, instalatii de masura si control, inclusiv software necesar;

  • achizitia de echipamente IT, birotica, mobilier, sisteme de protectie, instalatii economisire energie;

  • cheltuieli cu salariile, chiria si utilitatile necesare pentru cel mult un an de zile de la data semnarii contractului de finantare;

  • TVA nedeductibila pentru aplicantii neplatitor de TVA;

  • cursuri de antreprenoriat;

  • comisionul solicitat de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, daca societatea va avea nevoie de garantii suplimentare pentru contractarea unui credit bancar destinat implementarii proiectului.

  • consultanta pentru pregatirea proiectului si implementarea planului de afaceri.

Referitor la ce cheltuieli nu sunt eligibile, nu se vor deconta urmatoarele cheltuieli care, daca intervin in implementarea proiectelor, vor fi sustinute exclusiv din sursele financiare proprii ale beneficiarilor:

  • achizitia de echipamente la mana a doua;

  • realizarea constructiilor, extinderilor sau recompartimentarilor;

  • amenajarile interioare;

  • impozite, taxe, penalitati, amenzi.

Antreprenorii interesati sa primeasca sprijinul nerambursabil de pana la 44.000 de euro vor trebui sa intocmeasca un plan de afaceri. Structura acestuia, asa cum este disponibila pe site-ul AIPPIMM, este urmatoarea:

  • informatii generale;

  • viziune si strategie;

  • resurse umane si activitate curenta;

  • prezentarea proiectului;

  • analiza pietei;

  • proiectii financiare

  • justificarea necesitatii finantarii proiectului.

Criteriile de evaluare si selectie pentru proiecte

Activitatile economice inscrise in lista activitatilor eligibile au sanse diferite de a obtine finantare, de aceea este recomandat sa urmaresti criteriile de evaluare si selectie ce vor fi publicate impreuna cu normele metodologice de implementare in perioada urmatoare. In cadrul unor seminarii si conferinte organizate de catre MMACA, oficialii ministerului au propus criterii de selectie diferite de cele disponibile in prezent pe site-ul AIPPIMM.

Daca aceasta propunere va fi aprobata, proiectele vor fi selectate dupa urmatoarele criterii:

Domeniul de activitate al solicitantului

Vor fi incurajate activitatile de productie si programare IT cu codul CAEN 6201 – Activitati de realizare a software-ului la comanda (software orientat client).

Numarul locurilor de munca asumate de catre antreprenor

In cadrul acestui criteriu de selectie, este obligatorie crearea unui loc de munca, fiind insa incurajata angajarea unui numar mai mare de persoane. De asemenea, antreprenorii vor primi punctaj suplimentar daca minimum doua locuri de munca vor fi create pentru persoane din categoriile defavorizate, someri sau pentru absolventii din promotiile 2012 – 2017.

Structura bugetului proiectului

Vor fi incurajati antreprenorii care vor aloca cel putin 50% din investitia propusa achizitiei de echipamente tehnologice si aplicatiilor software necesare desfasurarii activitatii. De asemenea, sunt incurajate proiectele care prevad investitii in inovare.

In cadrul normelor metodologice de impelementare publicate in prezent pe site-ul AIPPIMM, echipamentele tehnologice se regasesc in cadrul punctelor 2.1, 2.2 si 2.3.6 din Hotararea Guvernului nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe:

  • in sub-grupa 2.1. se regasesc echipamentele tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru);

  • subgrupa 2.2 cuprinde aparate si instalatii de masurare, control si reglare;

  • subgrupa 2.3.6 cuprinde utilaje si instalatii de ridicat sau transportat.

Achizitia unor obiecte de inventar asimilate grupelor de mai sus va conduce la acordarea punctajului aferent, asa cum a fost precizat anterior.

Cum se vor selecta proiectele depuse

Pentru a putea primi finanatre, proiectul trebuie sa obtina cel putin 50 de puncte, conform criteriilor de selectie amintite mai sus.

In cazul in care, in urma evaluarii proiectelor, vor exista proiecte la egalitate de punctaj, cirteriile suplimentare de departajare vor fi:

  • numarul de locuri de munca ce urmeaza a fi create prin implementarea acestui program;

  • numarul de locuri de munca ocupate de persoanele din categorii defavorizate sau absolventi incepand cu anul 2012;

  • procentul alocat in bugetul proiectului pentru achizitia de echipamente;

  • activitatea propusa (productie, programare IT, industrii creative, servicii, comert si alte activitati);

  • data si ora inscrierii in program.

In concluzie, acest program de finantare ar putea fi cel mai important sprijin acordat antreprenorilor in ultimii ani, intrucat niciun program de finantare cu fonduri europene sau nationale nu si-a propus finantarea unui numar de 10.000 de intreprinderi

Mini Ghid de alegere idei de afacere StartUP Nation Romania

Probabil una dintre cele mai mari provocări pentru tine ca antreprenor la început de drum este data de alegerea ideii de afacere, însă, odată cu Programul Start-up Nation, drumul spre antreprenoriat a devenit puțin mai facil, întrucât investiția ta inițială se reduce cu pana la 200.000 RON.

Cu toții avem idei de afaceri, cu un potențial nedeterminat, însă acestea nu iți garantează in mod obligatoriu si succesul. Ideea de afaceri ar trebui sa pornească in mod normal de la existenta unei oportunități pe piață. Fie ca vorbim despre piață locala, națională sau internațională, este indicat ca orice business nou sa pornească de la identificarea unei nișe, a unei necesitați manifestata de către potențialii clienți, întrucât nu toate ideile sunt, in mod obligatoriu si oportunități.

Dar cum poți ajunge sa diferențiezi o idee de o oportunitate? Si care sunt elementele pe care trebuie sa le iei in calcul înainte de a aplica la Programul de Finanțare Start-UP Nation Romania 2018? In cele ce urmează, o sa încercăm sa iți prezentam pe scurt pașii pe care trebuie sa-i parcurgi pentru a avea succes.

Pasul 1. Asigura-te ca ești pregătit!

Nu oricine este antreprenor, iar oportunitatea de a obține 200.000 lei nerambursabili de la Stat nu ar trebui sa te determine sa faci pasul acesta daca nu ești pregătit! Încearcă sa pornești de la pasiunile tale, de la abilitățile si pregătirea ta, astfel încât sa poți sa iți asumi si responsabilitățile ce vin odată cu o noua afacere. Fii pregătit sa muncești mai mult decât ai fi făcut-o in timpul in care erai angajat, sa te confrunți cu probleme mai complexe, cu dead-line-uri mai presante.

Înainte de a merge mai departe, asigura-te ca ai răspunsul la următoarele întrebări:

  • Sunt dispus sa cheltui timp si bani pentru a pune afacerea pe picioare?

  • Am niște bani economisiți pentru a susține cheltuielile ce nu îmi sunt decontate prin program?

  • Sunt pregătit din punct de vedere financiar sa susțin o perioada afacerea pana ajunge sa se auto-susțină din punct de vedere financiar?

  • Sunt pregătit sa mențin 2 locuri de munca timp de 2 ani de zile după finalizarea perioadei de implementare?

  • Sunt pregătit sa țin businessul funcțional timp de 3 ani?

Pasul 2. Fa-ti o lista de idei!

Daca răspunsurile la cele 5 întrebări sunt “da”, ești pregătit sa avansezi la etapa de identificare a ideii de afacere. Încearcă sa treci pe hârtie toate ideile de afaceri ce iți trec prin minte. După ce ai terminat, încearcă sa iți alegi 5 dintre ele – cele care ti se potrivesc cel mai bine, pentru care bănuiești sau știi deja ca exista o piață.

Pasul 3. Analizează-le in detaliu si baletează-le!

Încearcă sa iți răspunzi la întrebări precum:

  • Cine este cumpărătorul meu ideal?

  • As putea ajunge la el?

  • De ce elemente de logistica si distribuție as avea nevoie?

  • Ce as putea sa ii ofer eu in plus fata de concurenta?

  • Care îmi este concurenta?

  • Am preturi comparabile?

  • Unde vreau sa pornesc afacerea?

  • De cați angajați as avea nevoie?

  • De ce fel de avize si autorizații voi avea nevoie?

  • Cum îmi voi conduce afacerea?

  • Cum îmi voi promova afacerea?

  • De cați bani as avea nevoie pentru investiția inițială? Mă încadrez cu mare parte din cheltuieli in bugetul Programului de Finanțare Start-up Nation Romania 2018? Am banii necesari pentru a susține diferența?

Pasul 4. Este potrivita ideea de afaceri pentru a primi finanțare prin Programul Start-up Nation Romania 2018?

Nu toate ideile de afaceri sunt potrivite pentru a primi finanțare prin Programul Start-up Nation Romania 2018, întrucât nu toate codurile CAEN sunt eligibile, iar altele, chiar daca sunt eligibile, nu pot obține un punctaj competitiv. Sa nu uitam totuși ca, prin decizia de a aplica, te înscrii într-o competiție, iar șansele tale de succes sunt influențate de ideile de afaceri ale altor aplicați, dar si de domeniile de activitate promovate de Program.

Tine cont ca NU vei putea obține finanțarea in 2018 in situația in care ai implementat un proiect finanțat prin Programul Start-up Nation in 2017, sau daca vreunul dintre acționarii societății tale se încadrează in aceasta situație. De asemenea, nu vei putea aplica in situația in care deții părți sociale intr-un IMM (>10 angajați), care activează in același domeniu de activitate.

Din toate informațiile de pana acum, Programul Start-UP Nation 2018 nu va suferi modificări radicale fata de ediția din 2017, iar grila de evaluare va rămâne aceeași.

Acum, cele 5 idei de afaceri alese trebuie privite acum si din perspectiva Programului Start-UP Nation 2018 si a priorităților sale:

  • Domeniile de activitate cu cele mai mari șanse de succes sunt încadrate in categoriile – producție si programare IT (cod CAEN 6201). (40 p)

  • Industriile creative sunt punctate cu (35 p)

  • Serviciile primesc (30 p)

  • Comerțul si alte activități pot obține maxim (25 p)

Poți descarcă întreaga lista a codurilor CAEN eligibile de aici! Ele sunt sortate in funcție de categoria din care fac parte.

In plus, o serie de alte angajamente iți pot creste șansele de a avea succes.

  • Crearea a 2 locuri de munca, fata de 1 minim obligatoriu – (20 p);

  • Ambele locuri de munca trebuie ocupate de către șomeri/persoane din categorii defavorizate/ absolvenți după anul 2012 – (25 p). Pentru 1 singur loc de munca pentru persoanele din categoriile menționate se acorda (20 p);

  • >50% din valoarea finanțării trebuie direcționată spre achiziția de echipamente tehnologice sau software – (10 p);

  • >50% din valoarea echipamentelor si software-ului trebuie sa înglobeze tehnologii si/sau softuri mai noi de 3 ani (5 p);

Nota: Echipamentele tehnologice sunt definite in funcție de încadrarea acestora in Catalogul Mijloacelor fixe. Doar echipamentele încadrate in categoriile 2.1, 2.2. si 2.3.6 pot obține punctaj. Poți descarcă HG 2139/2004 ce reglementează Catalogul Mijloacelor fixe de aici.

In caz de punctaj egal, departajarea planurilor de afaceri se va face in funcție de:

  • numărul de locuri de muncă ce urmează a fi create in cadrul programului;

  • numărul de locuri de munca ocupate de persoane din categoria persoane

defavorizate*/absolvenți după anul 2012/ șomer;

  • achiziția de echipamente tehnologice;

  • activitatea pe care accesează programul;

  • data si ora înscrierii in program.

Trebuie sa ai in vedere si faptul ca, prin Programul Start-UP Nation 2018 iți sunt decontate cheltuieli pentru achiziționarea de:

  • Echipamente tehnologice si IT;

  • Spatii de lucru; Aparate si instalații de măsura, control, reglare;

  • Mijloace de transport: autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, rulote cu sau fără motor pentru comerț stradal si autoutilitare; Mobilier si birotica;

  • Instalații/echipamente specifice in scopul obținerii unei economii de energie;

  • Instalații de încălzire sau climatizare,

  • Salarii, utilități si chirii;

  • Realizarea unei pagini web;

  • Active necorporale;

  • Cursuri de dezvoltare a abilitaților antreprenoriale;

  • Taxa pe valoarea adăugată (TVA) nedeductibila pentru aplicații neplătitori de TVA conform Codului Fiscal; Consultanta;

  • Cheltuieli financiare aferente creditelor/garanțiilor obținute pentru credit punte

In situația in care ai nevoie de bani pentru construcții sau amenajări, trebuie sa știi ca acestea nu sunt eligibile. La fel cum nu sunt eligibile nici cheltuielile cu materie prima sau alte consumabile necesare derulării activității.

Odată ce ai parcurs grila de evaluare si tipurile de cheltuieli eligibile, poți sa ștergi de pe lista toate ideile de afaceri ce au legătura cu comerțul sau alte tipuri de activități, care obțin cel mai mic punctaj, sau toate afacerile ce nu necesita echipamente tehnologice, IT sau software, in valoare de minim 100.000 lei. Pentru cele ramase, vezi in ce măsura pot obține punctaj pentru inovație. De asemenea, tine cont de faptul ca, in 2017, din totalul de peste 19.000 de Planuri de afaceri înscrise, aprox. 8500 au semnat acordurile de finanțare, iar ultimul punctaj finanțat a fost 90 p cu 3 locuri de munca nou create. Așadar si elementele de departajare in caz de punctaj egal fac diferența intre un proiect înscris si unul finanțat. In 2018 este estimata o concurenta mult mai mare, motiv pentru care, pentru care va recomandam sa aplicați cu 95 p+.

Concluzie: Odată ce ai parcurs toți pașii descriși mai sus, ideea de afacere trebuie sa iți fie destul de clara. Mai departe, fie alegi sa te întâlnești cu un consultant ce te va ajuta sa parcurgi toate demersurile necesare pentru a obține finanțarea, fie poți începe sa iți scrii singur Planul de afaceri. Iți uram mult succes !