NOUTATI AFACERI StartUp

Link-uri utile FINANTARI

Platforma E-Learning Business PLAN proiect S.M.A.R.T S.T.A.R.T-U.P

Antreprenoriatul este un contribuitor cheie in dezvoltarea economiei oricărei tari www.smartstartup.dornatismana.ro

Finanțări pentru startup-uri românești prin fonduri de investiții 400 milioane Euro

Ajutoare de stat: Cum se face comunicatul de presă- model oficial

Se vor putea finanța, între altele, fonduri de venture capital, private equity, mezzanine, transfer de tehnologie sau specializate în infrastructură.

Fondurile de investiții se vor putea înscrie, din 2022, la finanțări

În următoarele luni, MIPE și FEI vor lansa apelul pentru expresii de interes pentru selectarea echipelor de management (intermediari financiari) și a fondurilor de investiții care vor primi alocări din Fondul de fonduri de capital de risc pentru Redresare.

Finanțările vor putea fi obținute de companiile românești numai de la intermediarii financiari, pe măsura selectării acestora, cu respectarea criteriilor de eligibilitate și a cadrului de ajutoare de stat, care vor fi specificate în apelul de selecție.

Structura fondului va permite mobilizarea de fonduri private. Orice venituri ale fondului sau ale instrumentelor financiare, inclusiv din rambursări, precum și profiturile obținute prin utilizarea fondurilor Mecanismului de redresare și reziliență, din care se scad remunerația administratorului fondului și a intermediarilor financiari, se vor utiliza pentru aceleași obiective de politică, inclusiv după 2026. În prima fază, numărul-țintă de beneficiari este de 100.

Elementele principale ale contractului sunt:

  • Stabilirea alocării din PNRR pentru crearea Fondului de fonduri de Equity pentru Reziliență în cadrul FEI și a modului de vărsare a contribuției;

  • Strategia de investiții și de aplicare a principiului ”Do No Significant Harm” („a nu prejudicia în mod semnificativ mediul”), pe durata PNRR și după 2026 (pentru utilizarea resurselor rambursate conform Reg. RRF);

  • Delegarea FEI pentru a selecta si contracta intermediari financiari prin apel deschis de propuneri, care va fi aprobat ulterior de Comitetul de Investiții;

  • Atribuțiile FEI cu privire la implementare, monitorizare, raportare, administrarea conturilor bancare și depozitelor;

  • Politica de risc și de cea de trezorerie;

  • Atribuțiile și regulile de funcționare ale Comitetului de Investiții ca organism de coordonare desemnat de Guvern;

  • Costurile și comisioanele de management plătibile către FEI;

  • Utilizarea resurselor rambursate.

Finanțările vor fi de două tipuri:

  • capital de risc (equity). Fondul de investiții reține părți sociale din firma finanțată, poate prelua un anumit control de gestiune a firmei și poate primi din profitul firmei.

  • cvasicapital (quasi-equity). Se situează între capitalul propriu și datorie, având un risc mai mare decât datoriile nesubordonate și un risc mai mic decât capitalul comun. Cvasicapitalul poate fi un împrumut negarantat. Uneori, cvasicapitalul poate fi convertit în părți sociale în firma finanțată, pe care le reține fondul de investiții.


Schema PNRR prin care startup-urile românești vor primi finanțări de 200.000 Euro de la fonduri de investiții

Vorbim despre contractul de finanțare pentru implementarea instrumentelor financiare de investiții de capital (equity) finanțate prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență (”PNRR”), semnat joi de Guvern cu Fondul European de Investiții.

Potrivit unui comunicat oficial transmis StartupCafe.ro, contractul prevede înființarea Fondului de Fonduri pentru Redresare, investiție finanțată printr-o contribuție de 400 milioane euro din Componenta 9 a PNRR, intitulată ” Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare”.

Noul contract reprezintă o continuare a colaborării dintre Guvernul României și Fondul European de Investiții pentru susținerea investițiilor în România. Astfel, 8 fonduri de capital de risc, utilizând în special resurse din fonduri structurale, au fost înființate în ultimii ani.

Prin noul contract se anticipează că, în următorii 5 ani, aproximativ 20 de fonduri de investiții vor obține resurse sporite pentru a investi în firme și proiecte de infrastructură românești, inclusiv în domenii precum eficiența energetică sau energia regenerabilă.

„Ne bucură semnarea acestui nou și important contract cu Guvernul României, partenerul nostru tradițional. Prin mobilizarea de resurse private, sprijinul PNRR poate cataliza peste 600 milioae euro sub formă de investiții esențiale în economia României, sprijinind întreprinderi mici și mijlocii, companii cu capitalizare medie, proiecte de eficiență energetică și energie regenerabilă”, a afirmat Alain Godard, Chief Executive al Fondului European de Investiții.

Sprijinul guvernamental poate, de asemenea, să ducă la atragerea de investitori privați în acest gen de investiții, sporind astfel capacitatea pieței și creând noi echipe specializate de management.

În total, prin PNRR sunt alocați circa 2,55 miliarde euro, fonduri pentru mediul privat. Din acești bani, 400 de milioane de euro vor merge la Măsura 3 - Fondul de fonduri de capital de risc pentru redresare.

Am mai scris pe StartupCafe.ro despre această linie de finanțare, dar acum au apărut detalii, odată cu aprobarea PNRR de către Consiliul ECOFIN.

Cum va funcționa finanțarea, în 5 pași:

  1. În principiu, un fond de fonduri de 400 de milioane de euro va fi constituit pentru România la Fondul European de Investiții (FEI).

  2. În trimestrul II 2022, FEI va deschide un apel la care vor fi invitați să se înscrie viitorii intermediari financiari - firme de investiții care administrează deja sau vor să administreze fonduri de investiții. Apelurile lansate de FEI vor ține cont de termenii de referință aprobați de un Comitet de Investiții sau un departament ministerial desemnat de Guvernul României.

  3. În perioada 2022-2026, în urma unui proces cuprinzător de selecție cuprinzând câteva etape de screening, due diligence și negocieri contractuale, FEI selectează intermediari financiari cu care semnează acorduri de finanțare pentru fonduri de capital de risc (noi sau existente), create pentru o perioadă de 10 ani.

  4. Începând din 2022 până în 2026, intermediarii financiari vor primi finanțarea de la FEI. 20 de astfel de fonduri de investiții naționale sau regionale vor fi constituite, fie de la zero, fie pe baza unor fonduri de investiții existente deja.

  5. Cele 20 de fonduri de investiții finanțate de FEI vor acorda, la rândul lor, finanțări de capital de risc startup-urilor și altor firme românești.

Câți bani vor primi startup-urile românești

Componenta 9 a PNRR, denumită ”Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare”, include o serie de reforme și investiții menite să consolideze mediul de afaceri din România, între care și ”Investiția 2 – Instrumente financiare pentru sectorul privat”. Investiția 2 include mai multe subcomponente sub formă de instrumente financiare, în valoare totală de 1,25 miliarde euro, inclusiv crearea Fondului de fonduri de capital de risc pentru Redresare, cu o alocare de 400 milioane euro.

Cu finanțarea PNRR de 400 de milioane de euro plus contribuții de la investitori privați, cele 20 de fonduri de investiții vor acorda runde de investiții unui număr de 100 de startup-uri românești și alte firme:

  • 50.000-200.000 euro pentru start-up-uri,

  • 200.000 – 3.000.000 euro pentru companii în stagii incipiente de creștere,

  • 3.000.000 – 5.000.000 pentru firme în etape avansate de creștere,

  • peste 5.000.000 pentru midcaps (companii cu până la 3.000 de angajați fiecare),

  • 5.000.000 – 20.000.000 pentru proiecte de tip energie regenerabilă sau biomasă.

Verificarea asigurării tipurilor de cheltuieli eligibile se face după depunerea decontului pe eșantion de 1% în scopul validării justificării sumei forfetare.

Beneficiarii de microgranturi vor da o declarație pe proprie răspundere în aplicația de înscriere prin care își vor asuma faptul că utilizarea microgranturilor în alte scopuri decât cele prevăzute de prezenta ordonanță de urgență atrage după sine recuperarea ajutorului de stat acordat împreună cu plata accesoriilor pentru recuperarea ajutorului de stat.

Codul CAEN pe care aplicatul aplică trebuie să fie autorizat la momentul înscrierii.

Firmele aplicante trebuie să fie din domeniile din anexa 1 a OUG 130/2020.

Înscrierile în cadrul măsurii se vor face în două etape distincte:

  • 1. Etapa de creare profil, user și parolă, unde aplicanții vor înregistra cu semnătură electronică atât datele reprezentantului legal/împuternicit cât și datele IMM/PFA/ONG/CMI eligibile conform art 3.2, alin (1) din prezenta procedură.

  • 2. Etapa de înscriere în cadrul măsurii “Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile” în care aplicanții, cu profilul, user, și parola generate în prima etapă, vor completa și transmite formularul de înscriere (va fi un formular anexat la procedură).

Statul a anunțat adresa web la care urmează să se deschidă sistemul informatic prin care firmele mici și mijlicii, persoanele fizice autorizate și alți beneficiari vor putea să se înscrie pentru a cere fondurile europene de aproape 1 miliard de euro pentru relansare economică. Înscrierea se va face în 2 etape.

va fi lansată aplicația informatică în vederea obținerii granturilor de 1 miliard de euro. Procedura va avea două etape: în prima fază toți beneficiarii celor trei scheme de finanțare se pot înscrie în aplicație pentru a-și verifica firma și introduce toate datele necesare, iar în cea de-a doua etapă beneficiarii vor putea aplica efectiv și încărca documentele necesare pentru accesarea granturilor”, a anunțat, luni, pe Facebook, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

www.granturi.imm.gov.ro - aceasta este adresa la care va fi disponibilă platforma de înscriere pentru finanțare, după cum se arată în proiectele de proceduri pentru cele 3 măsuri de finanțare.

Ministerul Econmiei a publicat luni în consultare publică proiectele de proceduri pentru primele două măsuri de fonduri europene POC:

Măsura 1 - microgranturi de 2.000 Euro- cheltuielile eligibile

În măsura 1 vor fi disponibile fonduri de 100 de milioane de euro din care vor fi acordate microgranturi de câte 2.000 de euro fiecare unor beneficiari: microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) care nu au avut angajați anul trecut, PFA, ONG-uri și cabinete medicale individuale care au implicate în lupta anti-COVID-19.

Finanțarea se va face în ordinea primul venit – primul servit.

  • Obiectul finanţării trebuie să se încadreze în una sau mai multe din următoarele categorii eligibile:

  • a) cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, mărfuri, precum și alte categorii de stocuri necesare activității curente/operaționale desfășurate de beneficiari;

  • b) datorii curente și restante față de furnizorii curenți, inclusiv față de furnizorii de utilități potrivit contractelor încheiate;

  • c) cheltuieli privind chiria pe bază de contract încheiat;

  • d) cheltuieli privind achiziția de servicii și reparații necesare activității curente de bază, cu excepția serviciilor de consultanță, studii și alte categorii de servicii indirecte cu activitatea curentă;

  • e) cheltuieli privind echipamentele de protecție medicală, inclusiv materiale de dezinfecție pentru protecția împotriva răspândirii virusului SARS-CoV- 2;

  • f) cheltuieli privind achiziția de obiecte de inventar, inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare pentru reluarea activității curente;

  • g) cheltuieli privind achiziția de echipamente, utilaje, instalații, tehnologii, dotări independente necesare pentru reluarea activității;

  • h) cheltuieli privind plata datoriilor către bugetul statului.


În 2021 programul Start Up Nation va fi redenumit Star-Tech Innovation și va finanța firmele nou înființate cu 200.000 lei (42.000 euro) nerambursabili.

START-UP NATION romania

Mai multe informații despre Star-Tech Innovation 2020 o să fie publicate pe această pagină.

Pentru sesiunea din 2020 a programului Star-Tech Innovation se vor acorda finanțări pentru aproximativ 7.000 de firme.

Finantari Octombrie-Noiembrie 2021

programele PNDR 6.2, PNDR 6.4, masura 1, masura 4.1.1 (fosta masura 3)

Bine te-am regasit, cu vesti bune :)

A fost afisat calendarul lansarilor programelor de finantare nerambursabila pentru IMM-uri din anul 2021, prin urmare vreau sa ti-l fac cunoscut, pentru a veni in sprijinul tau impreuna cu echipa noastra de consultanti, sa treci mai usor peste aceasta perioada dificila, care pare ca se va extinde inclusiv in 2022.

Măsura 1 – Preînscrierile în cadrul programului încep în data de 18 octombrie 2021

  • Microgranturi în valoare de 2.000 euro;

  • Beneficiari eligibili: societățile cu cifră de afaceri de minim 5.000 euro și fară salariați în decembrie 2019.

PNDR: Măsura 6.2. - Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale – Depunerea proiectelor începe din data de 29 octombrie 2021

  • Scopul programului: diversificarea prin înfiinţarea și dezvoltarea de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul nonagricol din zonele rurale;

  • Valoarea finanțării nerambursabile: 50.000-70.000

  • Cofinanțare: 0%;

  • Beneficiari eligibili: Micro-întreprinderi și întreprinderi mici ce își propun să dezvolte activități nonagricole în mediul rural (inclusiv strat-ups)

PNDR: Măsura 6.4. - Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole – Depunerea proiectelor începe din data de 2 noiembrie 2021

  • Scopul programului: crearea și dezvoltarea de activități nonagricole în vederea promovării dezvoltării economice reziliente, durabile și digitale în zonele rurale

  • Valoarea finanțării nerambursabile: 200.000 euro;

  • Cofinanțare: 30% / 10% (doar pentru activități de producție);

  • Beneficiari eligibili: Micro-întreprinderi și întreprinderi mici ce își propun să dezvolte activități nonagricole în mediul rural (inclusiv strat-ups).

Măsura 4.1.1. (fosta Măsură 3) – Investiții în activități productiveGhid aflat în consultare publică. Lansare estimată - luna octombrie

  • Scopul programului: Consolidarea poziției pe piață a IMM-urilor afectate de pandemia COVID-19.

  • Valoarea finanțării nerambursabile: 1.000.000 euro;

  • Cofinanțare:

  • Microîntreprinderi: 5%

  • Întreprinderi mici: 10%

  • Întreprinderi mijlocii: 15%

  • Beneficiari eligibili: IMM-urile ce au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri și își propun realizarea de investiții aflate în concordanță cu politicile privind atenuarea impactului schimbărilor climatice asupra mediului.

Măsura 1: Înscrieri 2021 la microgranturi de 2.000 Euro pentru firme. Noi beneficiari eligibili

Ministerul Economiei anunță, luni, că lansează o a doua ediție a Măsurii 1, de ajutoare de stat de câte 2.000 de euro pentru firme, cu noi categorii de beneficiari eligibili față de prima ediție.

Noua sesiune de înscreri la „Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile” va avea loc în perioada 12-22 octombrie 2021, pe același portal de granturi IMM: https://granturi.imm.gov.ro.

Măsura 1 face parte din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin Ordonanța de urgență nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, cu completarile si modificarile ulterioare, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020.

Anexa 1. Coduri CAEN eligibile la PFA-uri pentru grantul de 2000 euro

Pentru a fi eligibila pentru incasarea micrograntului activitatea PFA/II/IF/Profesie Liberala trebuie sa fi inceput inainte de 1 octombrie 2019 in unul din domeniile de activitate din lista de mai jos:

  • CAEN 6920 Activitati de contabilitate si audit financiar, consultanta în domeniul fiscal;

  • CAEN 8230 Activitati de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor;

  • CAEN 9311 Activitati ale bazelor sportive;

  • CAEN 9312 Activitati ale cluburilor sportive;

Ordinul 690 subliniaza, inca o data, ca toti profesionistii, indiferent de forma de organizare, sunt eligibili pentru micrograntul de 2.000 de euro.

La aceasta data, stim ca din cele 100 milioane euro ajutor Covid pentru micii intreprinzatori, s-au consumat sub 40%. Si asta din cauza ca ordonanta initiala a fost prost scrisa, doar profesionistii organizati ca PFA au putut obtine micrograntul.

Sesiunea a II -a de depunere a cererilor va avea loc in perioada 12-22 Octombrie 2021

Conform comunicatului:„Relansarea măsurii de sprijin care oferă Ajutor Financiar Nerambursabil sub formă forfetară în valoare de maxim 2.000 euro/beneficiar, sumă care poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente măsurii, vine cu serie de noutăți în plus față de facilitățile oferite în prima sesiune, respectiv:

  • Devin eligibili și beneficiarii din categoria Întreprinderilor Individuale și a Întreprinderilor Familiale, cu activitate economică în unul din domeniile prevăzute în Anexa nr. 1 la OUG 130/2020.

  • Devin eligibili și beneficiarii din categoria profesioniștilor, definiți și reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, care desfășoară profesii liberale reglementate prin acte cu putere de lege.

Sesiunea a II a pentru micrograntul de 2.000 de euro

Sesiunea a II -a de depunere a cererilor va avea loc in perioada 12-22 Octombrie 2021

Actualizare 06 Septembrie 2021. Ministerul Economiei a anuntat pe pagina de internet ca relanseaza Masura 1, “Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile”.

Astfel, persoanele eligibile pot depune cererea pentru micrograntul de 2.000 euro in perioada 12-22 Octombrie 2021.

Conform comunicatului:„Relansarea măsurii de sprijin care oferă Ajutor Financiar Nerambursabil sub formă forfetară în valoare de maxim 2.000 euro/beneficiar, sumă care poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente măsurii, vine cu serie de noutăți în plus față de facilitățile oferite în prima sesiune, respectiv:

Vezi mai jos toate codurile CAEN eligibile.

Ministerul Economiei a anunțat, luni, o nouă perioadă de preînscrieri și înscrieri la sesiunea 2021 a Măsurii 1 din schema de ajutoare de stat COVID, prin care anumite PFA, SRL, întreprinderi individuale și alți beneficiari pot obține microgranturi de câte 2.000 de euro.

Din data de 18 octombrie 2021 se fac preînscrieri - pentru ca și întreprinderile individuale și alți profesioniști care nu au putut beneficia de prima sesiune a Măsurii 1, din 2020, să-și creeze profil pe portalul de granturi IMM și să poată accesa acum microgranturile, în sesiunea a doua, 2021.

Din 25 octombrie, ora 10.00, timp de 30 de zile, solicitanții eligibili vor putea să se înscrie la microgranturi, pe portalul de granturi MM, cu profilul creat.

Măsura 2: Cum se procedează cu anunțurile/comunicatele de presă obligatorii

Relansarea măsurii de sprijin care oferă Ajutor Financiar Nerambursabil sub formă forfetară în valoare de maxim 2.000 euro/beneficiar, sumă care poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente măsurii, vine cu serie de noutăți în plus față de facilitățile oferite în prima sesiune, respectiv:

  • Devin eligibili și beneficiarii din categoria Întreprinderilor Individuale și a Întreprinderilor Familiale, cu activitate economică în unul din domeniile prevăzute în Anexa nr. 1 la OUG 130/2020.

  • Devin eligibili și beneficiarii din categoria profesioniștilor, definiți și reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, care desfășoară profesii liberale reglementate prin acte cu putere de lege.

Reamintim că, în urma primei ediții a Măsurii 1, au rămas necheltuiți 65 de milioane de euro, adică două treimi din bugetul total disponibil.

În perioada 12-21 octombrie 2020, la prima sesiune a Măsurii 1, s-au înscris 29.250 de solicitanți. 19.615 de solicitanți au fost admiși la finanțare, iar 9.635 au fost respinși, în prima fază. După ce au fost admiși, mulți dintre beneficiari nu și-au semnat contractele în timpul-limită stabilit prin procedura Măsurii 1 sau au încălcat alți termeni procedurali.

Astfel, 11.876 de solicitanți de microgranturi fie au fost respinși din start, fie au fost admiși dar li s-au reziliat contractele de finanțare pentru că nu au parcurs anumite proceduri obligatorii după ce au fost admiși.

La Măsura 1, beneficiarii eligibili erau din rândul unor agenți economici (SRL, PFA etc.) fără angajați în anul 2019.

De precizat că, în această perioadă, Guvernul Cîțu traversează o criză politică de amploare, miniștrii USRPLUS, între care și ministrul Economiei, Claudiu Năsui, și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, și-au anunțat demisiile.