ביצי טוואי המשי - עיוני

הביצה

ביצי טוואי המשי מוטלות בסוף חודש מאי-ראשית יוני, לאחר ההטלה חלה בתוכן התפתחות עוברית הנמשכת 3-4 ימים, אחריה שוקעות הביצים בדרך כלל לתרדמה הנמשכת 10 -9  חודשים עד לחודש מרץ של השנה הבאה.

לכן יש לעסוק בשלב הביצה בשני מועדים נפרדים: א. בחודש מרץ אפריל עם התעוררות העוברים. ב. בסוף מאי-ראשית יוני עם הטלתן של הביצים החדשות. ע"י מניפולציות שונות אפשר לבטל את שלב התרדמה הממושכת ובמקרה זה ניתן לבצע את סעיף א' מיד אחר ב'.

החל מחודש פברואר עליכן.ם להכניס את הביצים למקרר וזאת על מנת למנוע בקיעה מוקדמת מדי בטרם ילבלבו עצי התות. אל תכניסו אותן לתא ההקפאה. עם ראשית לבלוב התות עליכן.ם להוציא את הביצים מן המקרר, ניתן להחזיקן בטמפרטורת החדר. אך אם אתן.ם מעונינות.ים בבקיעה אחידה, עליכן.ם להכניס את הביצים לאינקובטור. בתחילה קיבעו את הטמפרטורה, לזו של החדר ומדי יום העלו אותה במעלה אחת עד שתגיע ל 23 מעלות.

מיקרופיל

הביצה שטוחה, ארוכה מרוחבה. על גבי קליפת הביצה שקעים רבים. בשקעים אלה הקליפה דקיקה ודרכם מתבצע חילוף הגזים. הקליפה מונעת את התייבשות העובר בתקופת התרדמה הממושכת.

לביצת שתי קליפות: קליפה קרנית חיצוני Chorion, שהיא שקופה. הקליפה הפנימית Vitelline membrane דקיקה, בה חלים שינויי הצבע. צבע הקליפה הפנימית מבצבץ מבעד לקליפת החיצונית השקופה.

מתחת לשתי הקליפות מצוי תוכן הביצה: חלבון, חלמון והגרעין הצף בתוכם. באחת מקצוות הקליפה החיצונית מצוי המיקרופיל. 

המיקופיל מפולש בנקבים זעירים רבים דרכם חודר בשעת הפרית הביצה תא הזרע הזכרי, קצה המיקרופיל הוא המקום החלש בקליפה. לכן דרכו בוקע הזחל הזעיר, לכשתגיע שעתו

רוב הביצים המוטלות הן ביצים מופרות. ניתן להבחין בין ביצה פורייה לעקרה על פי צבע הביצה ומשקלה. ביצה פורייה צבעה אפור - ביצה עקרה לבנה/צהובה. בכוס מים תשקענה הביצים הפוריות לקרקעית הכוס ואילו ביצים עקרות קלילות הן וצפות על פני המים.

מקבץ ביצים בו  רוב הביצים בקעו ולכן צבעם לבן

ביצים שמהם בקע כבר הזחל

מיד לאחר הטלתה חלה בתוך הביצה המופרת התחלקות תאים נמרצת, תהליך זה נמשך כ 4-5 ימים אחר מכן שוקע העובר בתרדמה - Diapausa - הנמשכת עוד לאביב של השנה הבאה. במשך ימי התפתחותו הראשונים של העובר משתנה צבע הביצה בהדרגה מצהוב, כתום, חום ולבסוף אפור.

כאמור חלה בדרך כלל הפסקה ממושכת של העובר לאחר מספר ימים מועט, ביצים אלו מכונות ביצים חד - דוריות Nonovoltine  לזנים האירופיים יש בדרך כלל ביצים חד-דוריות, לעומתן יש גם ביצים דו-דוריות Bivoltine, אצל ביצים אלה לא חלה הפסקת התפתחות אחר  3-4 ימים, אלא העובר, ללא שלב התרדמה, ממשיך להתפתח וכעבור כשבועיים וחצי מגיח דור זחלים שני. בוגרי דור זה מטילים ביצים, אשר לאחר התפתחות עוברית קצרה, שוקעות בתרדמה כנ"ל.

יש גם זנים ארבע ורב-דוריות (Tetravoltine – Polyvoltine)

יש זנים שאצלם יש 7-8 דורות בשנה. זנים אלה מאפשרים למגדלים המקצועיים פרנסה לאורך כל ימות השנה ולא לתקופה מצומצמת כבזנים החד-דוריים.

ניתן להשפיע על ביצים חד-דוריות שלא לשקוע בתרדמה. הדבר מתרחש לעתים באופן ספונטאני ע"י טמפרטורות גבוהות, אך ניתן ע"י טיפולים שונים למנוע את שקיעת העוברים בתרדמה. שפשוף הביצים במברשת קשה או באצבעות מתחת למים. ככל שמקדימים בטיפול זה יש סיכוי גבוה יותר של המשך ההתפתחות. כמו כן ע"י השרית הביצים בחומצת מלח דלילה. אחד חלק מים בשני חלקים חומצת מלח במשקל ספציפי של 1.18 בטמפרטורה של  25-30 מעלות