aanvullingen op de

Reisgids voor Schaakliefhebbers

2022

Schaakkunst in het Louvre, Abu Dhabi

(17 december 2022)

De oliesjeiks in de Verenigde Arabische Emiraten hebben er flink wat petrodollars tegen aan gegooid om de naam Louvre te mogen gebruiken voor hun kunstmuseum in Abu Dhabi. Gevoel voor cultuur mag de oliesjeiks niet worden ontzegd, want er hangt ook een schaakschilderij. Francis Cotes schilderde in 1769 dit Portret van de schakende William en Penelope Welby. Dat moet een gelukkig huwelijk zijn geweest, want de stelling met alleen koningen nog op het bord is uiteraard remise.

Foto en tip komen (via Henk Alberts) van Hans Henning Albrecht.

Schaakgraf Louis Hijweegen

(4 december 2022)

Precies tien jaar geleden, op 4 december 2012, overleed onverwacht de sympathieke schaakliefhebber Louis Hijweegen, vlak voor zijn zestigste verjaardag. Louis organiseerde veel op schaakgebied, speelde af en toe een toernooitje, maar was vooral een groot liefhebber van schaakboeken. Hij was altijd in voor een goed en aangenaam gesprek over schaken in het algemeen of schaakboeken in het bijzonder, maar ook over voetbal, FC Utrecht in het bijzonder, of over allerlei andere wereldse of filosofische zaken, net wat je wilde. Met het overlijden van Louis verloor de schaakwereld een van zijn vriendelijkste en interessantste bewoners.

Zijn familie heeft met dit schaakgraf een mooi en zeer toepasselijk eerbetoon aan Louis geplaatst. Het bevindt zich op begraafplaats Groenewoud, Groenewoudseweg 12, in Cothen.

Niet alleen maar tegeltjes in het Tegelmuseum

(8 november 2022)

In Het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo zijn heel veel mooie tegeltjes te vinden, maar ook een schaakspel. Het schaakspel beeldt een strijd uit tussen Egyptenaren en Nubiërs. De maakster van het schaakspel is keramiste en beeldhouwster Judith Laqueur-Révész (1915-2018). Helaas heb ik niet meer informatie over dit schaakspel kunnen vinden: geen jaartal, niet wat het materiaal is. Het is wel prettig dat het bord en de stukken correct zijn opgesteld en dat de stelling eveneens deugt. Dit schaakspel staat opgesteld in zaal 7; deze zaal is geheel gewijd aan Laqueur-Révész.

Een Schaakqueeste

(14 oktober 2022)

Die schaakstukken in Doetinchem (zie het bericht van 8 oktober 2022) waren niet over het hoofd te zien. Het volgende schaakmotief op de route bleek voor meer problemen te zorgen.

Van schaakliefhebber Hans Walther had ik bijgaande foto's gekregen met als enige informatie dat deze oprit met schaakmotief te vinden is in het oostelijk deel van het dorp Wehl (vlak bij Doetinchem). Hans was door een kennis op de hoogte gebracht van het bestaan van dit schaakmotief, maar is er zelf niet geweest.

Ik dacht bijdehand te zijn en leidde af uit de schaakstukken dat dit schaakmotief ongetwijfeld op de Koningsweg in Wehl zou kunnen worden aangetroffen. Helaas, daar was het niet en ik heb het ook niet elders gevonden. Als iemand een preciezere aanduiding van de locatie kan geven, houd ik me van harte aanbevolen!

Update: met dank aan Hans Walther nu ook de precieze locatie: Wehl, Broekhuizerstraat, oprit naar Ringweg 4, vlak bij het tankstation van OQ Value.

Megagrote schaakstukken in Doetinchem

(8 oktober 2022)

Het Doetinchemse bedrijf Printing Partners heeft al zo'n 20 jaar megagrote schaakstukken op haar terrein staan (vandaag persoonlijk gecheckt).
Aan de voorzijde, op een zwart wit geblokt parkeerterrein, staan een paard van circa 8 meter en een koning van meer dan 11 meter hoog. Om een van de stukken te verplaatsen zal enige mechanische hulp nodig zijn, want naar verluidt weegt de koning zo'n 20 ton.
Aan de achterkant staat een toren van circa 7 meter hoog. De achterwand van het bedrijfspand waar deze toren voor staat zal zo'n 12 meter hoog zijn en heeft een schaakbordmotief.
Printing Partners zit aan de Edisonstraat 65.

Curieus schaakspel in Linz

(25 september 2022)

In het Schlossmuseum in Linz, Oostenrijk, is een schaakspel op staanders te bewonderen. Dit curieuze spel is in de 17e eeuw gemaakt. Oorspronkelijk stond het waarschijnlijk niet op staanders; men vermoedt dat deze transformatie in 1714 heeft plaatsgevonden. Een aantal boeren (pionnen) maken een vrij levenloze indruk, ze laten het hoofd hangen alsof ze zijn opgehangen. Dit wordt als een verwijzing naar gruwelen uit de Oostenrijkse Boerenoorlog in Opper-Oostenrijk uit 1626 geïnterpreteerd. Het Weinberger schaakspel had als standplaats Schloss Weinberg in het dorp Kefermarkt en was eigendom van de graven van Thürheim. Kennelijk waren niet alle graven van dit geslacht schaakliefhebbers, want dit schaakspel belandde uiteindelijk op een stoffige zolder en werd uiteindelijk zelfs van de hand gedaan aan een buitenlandse gegadigde. In 1972 werd dit stukje Oostenrijks cultureel erfgoed door het Linzer Schlossmuseum bij een Londens veilinghuis gekocht en sindsdien behoort het tot een van haar topstukken. De foto's zijn gemaakt door schaakliefhebber Henk Alberts. Overigens schijnt in de Ridderzaal van Schloss Weinberg een replica van dit curieuze schaakspel te staan.

Schaakmotief op gevel AMT Den Helder

(18 augustus 2022)

Opnieuw een fraai schaakmotief aangetroffen. Dankzij een tip van schaakliefhebber Hans Mudde. Ditmaal op de gevel van het AMT in Den Helder, aan de Spoorstraat 56. AMT staat voor Algemeen Militair Tehuis. In mijn militaire diensttijd (1993) waren het AMT, PMT (Protestant) en KMT (Katholiek) een goede plek om enige uren van de diensttijd aangenaam te verpozen met een goedkope maaltijd en, sorry, vooral biljarten. In vroegere tijden boden deze tehuizen ook permanent onderdak aan militairen. Op de detailfoto van de gevel ziet u duidelijk het schaakmotief tussen twee plattere spelen in.  Het gebouw werd in 1917 neergezet op initiatief van de Vrijmetselaarsloge in Den Helder. Ze wilden dat er in Den Helder naast een KMT en een PMT ook een tehuis voor mensen van andere geloofsovertuigingen was. In 1984 werd het AMT als zodanig opgeheven; het gebouw werd verkocht aan de Marine Onderofficieren Club. Voor de gevelstenen maakte dat niet uit, die zijn er nog steeds.

Schaakspel en snuifdoos in Huis Doorn

(18 juli 2022)

In de Reisgids voor Schaakliefhebbers staat het Kantonese schaakspel van de foto links beschreven op bladzijde 48. Net als de tweede schaakattractie in Huis Doorn: een sierlijke snuifdoos met een schaakafbeelding er op. Hopelijk zijn beide voorwerpen nog steeds te zien in Huis Doorn. De foto van het schaakspel is aangeleverd door Ronald van Ewijk, de foto van de snuifdoos komt uit de eigen collectie.

Schaakgraf Johan Hut

(15 mei 2022)

Precies twee jaar geleden (15 mei 2020) overleed onverwachts de zeer gewaardeerde en vriendelijke schaakjournalist Johan Hut. Hij is begraven op de Algemene Begraafplaats, Wijkamplaan 71 in Baarn. Zijn familie heeft hem een passende grafsteen gegeven met een mooi schaakmotief (de schaaktoren linksboven).

Schaaktafel en schaakhotel in München

(13 mei 2022)

In het Residenzmuseum in München is nevenstaande schaaktafel te vinden. De opstelling van het bord is wel merkwaardig, want de spelers moeten in de lengte van de tafel plaatsnemen. omdat anders het bord verkeerd om ligt. Er komt me wel een bepaalde Rus in gedachten die overigens alleen talent heeft voor zelfmat...

Schaakliefhebbers die München willen bezoeken wordt het Ibis München City Ost hotel aanbevolen. De reden daarvoor ziet u op de tweede foto. Met hartelijke dank voor de tip en foto's aan Freya Reynaert.

Voor meer Chess Queens

(10 februari 2022)

Alle etalages van de Louis Vuitton winkel aan de Champs Elysees in Parijs zijn momenteel ingericht met een schaakmotief. Tip en foto zijn afkomstig van Paul Logman. Dit zou wel eens het ideale promotiemiddel voor vrouwenschaak kunnen zijn...

De Winnaar

(23 januari 2022)

The Winner is een mooie schaaksculptuur in Century Gardens, Calgary, Canada. Dit kunstwerk is in 1983 gemaakt door John Seward Johnson Jr. (1930-2020). Voor het geld heeft hij het niet gedaan, want deze kunstenaar was een erfgenaam van het Johnson & Johnson concern.

Nieuwjaarswens

(5 januari 2022)

Een gezond en gelukkig 2022 gewenst!