aanvullingen op de

Reisgids voor Schaakliefhebbers

2021

Huurschuld nekt Zwitsers schaakmuseum

(6 december 2021)

Het Zwitserse schaakmuseum van de gebroeders Werner en Roland Rupp leidde een enigszins zwervend bestaan. Altijd wel in de buurt van Luzern, maar eerst in de Industriestrasse in Kriens, daarna in de Ringstrasse in Kriens, dan de Altsagenstrasse in Horw, vervolgens de Neustadtstrasse in Luzern, en het meest recentelijk in de Grossweid in Rain. Volgens Werner Rupp was de reden voor de vele verhuizingen altijd een gebrek aan ruimte. Het museum blijkt nu per 1 oktober 2021 echter op last van de huurbaas te zijn gesloten. Die is hiertoe overgegaan, omdat de schaakbroers een broertje dood hebben aan huur betalen en aldus een grote huurschuld (circa 20.000 euro) hebben opgebouwd. Ook bij hun voorgaande locaties blijken ze niet aan hun financiële verplichtingen te hebben voldaan. Er zijn dus toch ook Zwitsers die niet met geld kunnen omgaan.

De meer dan 30.000 schaakitems van het schaakmuseum bevinden zich in verzekerde bewaring in het pand. Eerst moeten de Rupps hun huurschuld voldoen, voordat ze hun schaakcollectie mogen meenemen. In die collectie zit onder meer een groot aantal schaaktrofeeën van Viktor Kortchnoi. Het lijkt twijfelachtig dat de Rupps met geld over de brug gaan komen. Wellicht dat de collectie dus te zijner tijd onder de hamer komt. Zo komt er een einde aan het in 2012 geopende schaakmuseum.

In 2016 vertelde Werner Rupp me tijdens mijn bezoek aan het museum dat hij de ambitie had om de schaakverzameling van Lothar Schmid in bezit te krijgen. Bovenstaande ontwikkelingen plaatsen die opmerking in een geheel nieuw perspectief. Gelukkig hebben we de foto's nog, waarvan u er hier een paar ziet.

(zie ook Reisgids voor Schaakliefhebbers bladzijde 288 en 289)

Wat zou zoiets waard zijn?

(14 november 2021)

Dit prachtige schaakbord bevindt zich in (het depot van) het Metropolitan Museum of Art in New York. Aan de andere kant van dit 16e-eeuwse, Duitse schaakbord is een bord voor het molenspel en als het bord wordt opengeklapt kan het worden gebruikt als bord voor tric-trac. Bestanddelen zijn hout, ivoor en parelmoer. Het is ooit gemaakt voor het invloedrijke koopmansgeslacht Fugger uit Augsburg.

Sofonisba in het Rijksmuseum

(17 oktober 2021)

Voor schaakliefhebbers is er momenteel een extra reden om het Rijksmuseum te bezoeken. Naast de in de Reisgids voor Schaakliefhebbers beschreven schaakmotieven in de vaste collectie van het Rijksmuseum (blz 19 ev), toont de tijdelijke tentoonstelling Vergeet me niet (t/m 16 januari 2022) een prachtig schaakschilderij. Het gaat om het schilderij Een schaakpartij van Sofonisba Anguissola. De tip komt van Lourens van der Heijden. De foto is door Martin van Driel gemaakt (eerder al op de thuisbasis in Polen).

Een korte karakterisering van dit doek:

Titel: Een Schaakpartij
Kunstenares: Anguissola, Sofonisba (Cremona 1532- Palermo 1625, Italië)
Datering: 1555
Schilderij: olie op canvas
Afmetingen: 72 x 97 cm
Thuisbasis: Nationaal Museum (Narodowe Muzeum), Poznan, Polen
Stroming: Maniërisme
Type: Genre-stuk

Het schilderij beeldt een opmerkelijk spontaan huiselijk tafereel uit. Lachende personen kwamen doorgaans niet voor in portretschilderijen. De vrolijke schaaksters zijn drie zussen van Sofonisba: links Lucia, in het midden Europa en rechts Minerva. Uiterst rechts is een bediende.

Tekst op rand schaakbord: Sephonisba Angvssola virgo Amilcaris filia ex vera efigie tres svas sorores et ancilam pinxit MDLV

Sofonisba Anguissola was een van de eerste vrouwen die een internationale reputatie als kunstschilder verwierf. Ze werkte onder meer aan het hof van de Spaanse koning Filips II.

De Anguissola's waren een rijke adellijke familie. Vader Amilcare Anguissola was een vooruitstrevend mens die zijn zes dochters en zijn zoon stimuleerde zich op artistiek vlak te ontwikkelen. Bij de oudste, Sofonisba, is dat wel het best gelukt.

Schakende kunstenaars vereeuwigd

(10 oktober 2021)

In het Brücke-Museum in Berlijn bevindt zich dit schaakschilderij uit 1913. Het werd geschilderd door Ernst Ludwig Kirchner, een van de oprichters van de kunstenaarsgroep Die Brücke. De titel van het schilderij luidt Erich Heckel en Otto Mueller spelen schaak. Heckel en Mueller waren twee schilders uit diezelfde groep. De foto is afkomstig van Wikimedia Commons.

Middeleeuws schaakstuk in Worms

(19 augustus 2021)

Dit middeleeuwse schaakstuk met Arabische abstracte vorm is te vinden in het Dominicanenklooster St. Paulus in het Duitse Worms. De kenner zal het schaakstuk onmiddellijk identificeren als een loper. Foto en tip zijn afkomstig van Henk Alberts.

Schaakcultuur in Zwolle

(14 juli 2021)

In museum De Fundatie in Zwolle loopt tot 22 augustus een expositie van John Heartfield. Heartfield was een Duitse grafisch kunstenaar. Zijn broer Wieland Herzfelde had een uitgeverij die veelvuldig een beroep deed op John Heartfield voor het ontwerpen van kunstzinnige boekomslagen. Voor de omslag van de roman Die heiligsten Güter (1931) van Ilja Ehrenburg gebruikte hij een foto van een schaakbord en monteerde er foto's van personen als schaakstukken op. Zoals nu te zien is in Zwolle. Foto en tip zijn afkomstig van Chiel van Kampen.

Het schaakgraf van Edgard Colle

(21 juni 2021)

Ter gelegenheid van de recente verschijning van het boek over de Belgische schaker Edgard Colle (1897-1932) geschreven door Taylor Kingston wordt hieronder een foto getoond van Colles graf met schaakmotief. Het graf wordt geflankeerd door de schaakliefhebbers Rob Bijpost (links) en wijlen Godfried Couwenbergh. Het schaakmotief in detail ziet u op de foto aan de linkerzijde. Het is niet goed te zien maar op de plaquette staan rechts onderaan schaakstukken en links onderaan de tekst "GRAND MAITRE D'ECHECS". U kunt het graf van de Gentse schaakgrootmeester Colle bezoeken op de Westerbegraafplaats in Gent, Plein AD, rij 18, nr. 7. De foto werd ter beschikking gesteld door Rob Bijpost.

De schaakspelers van Thomas Eakins

(14 mei 2021)

Het Metropolitan Museum of Art in New York heeft heel veel schaakmotieven in de vaste tentoonstelling. Dit schilderij uit 1876 van Thomas Eakins met de titel De Schaakspelers is er een van.

Eenhoorn als schaakstuk?

(10 april 2020)

Henk Alberts stuurde deze foto van een schaakstuk uit bergkristal die hij heeft gefotografeerd in The Tower of London. Het bijschrift is tamelijk oppervlakkig. De Arabisch abstracte vorm is duidelijk van een koning of een vizier (dame in het Europese schaakspel). Deze schaakstukken kregen doorgaans dezelfde vorm, maar de koning werd een slag groter gemaakt dan de vizier.

Totaal afwijkend is echter het deel dat lijkt op de hoorn van een eenhoorn. Het schaakstuk moet ooit aan de bovenkant zijn opengemaakt en de hoorn aan het artefact toegevoegd. Van een aantal bergkristallen schaakstukken is bekend dat ze later zijn omgevormd tot relikwieën. De eenhoorn is bekend in de christelijke symboliek. Of hier ook sprake is van zo'n 'gewelddadige' bekering van het oorspronkelijke schaakstuk en zo ja welke religieuze betekenis er vervolgens aan werd gehecht is vooralsnog ongewis. Was het misschien een ludieke actie van de Hoornse schaakclub Caïssa-Eenhoorn?

Middeleeuws schaakfresco

(12 maart 2021)

In het dorp Täby (Zweden, nabij Stockholm) staat een dorpskerk die van binnen versierd is met prachtige middeleeuwse fresco's. Rond 1480 zijn deze fresco's geschilderd door de schilder Albertus Pictor (1440-1507). De foto (Wikimedia Commons, Håkan Svensson) toont het voor schaakliefhebbers relevante detail waarbij een man al schakend met de Dood is afgebeeld. De Zweedse filmmaker Ingmar Bergman gebruikte deze schildering als inspiratie voor zijn film Het zevende zegel.

Digitaal bezoek aan het Schaakmuseum in Moskou

(18 februari 2021)

ChessBase India bracht een bezoek aan het Schaakmuseum in Moskou (Gogolevsky Boulevard 14) en filmde de uitgebreide rondleiding door de Engelssprekende Dmitry Oleynikov, de supervisor van het museum. In deze Youtube-film kunt u een goed half uur genieten van Oleynikovs deskundige uitleg bij de unieke collectie van dit museum. Een mooi alternatief voor eigen schaakreizen die in deze coronatijd nauwelijks kunnen worden ondernomen.

Auto van Paul Keres

(30 januari 2021)

In het Automuuseum in Halinga (Estland) staat een Rambler Classic 660 uit 1963. Het is de auto die Paul Keres kocht van het prijzengeld dat hij verdiende met zijn eerste plaats in de 1st Piatigorsky Cup, Los Angeles 1963 en naar Estland liet verschepen. Aangezien westers prijzengeld bij terugkomst in de Sovjet-Unie tegen een uiterst ongunstige wisselkoers voor roebels moest worden omgewisseld, zorgden de Sovjet schakers (en andere sporters) er wel voor dat ze dat geld voor terugkeer omzetten in westerse luxe goederen.

Op de achtergrond ziet u een vergroting van het Estse bankbiljet waarop Keres is afgebeeld. Later is er overigens ook een 2 euro munt met de beeltenis van Keres uitgebracht. Deze foto komt van Wikimedia Commons en mag worden gepubliceerd onder voorwaarde van vermelding van de fotograaf die zich op Wikimedia Commons Moneyzen noemt.

De oudste schaakschildering

(19 januari 2021)

In de Cappella Palatina (Palermo, Italië) bevindt zich de oudste schildering met een schaakmotief. Het is een van de vele weelderige versieringen van het houten plafond van de kapel. De schakende moslims zijn rond 1140 op het plafond vereeuwigd. De kapel maakt deel uit van het Palazzo dei Normanni. De kapel is opgetrokken uit prachtig Italiaans marmer, versierd met mozaïeken door ambachtslieden uit Constantinopel en de plafondschilderingen zijn van de hand van Fatimidische kunstenaars. De afbeeldingen tonen scènes uit het hofleven van de Normandische koning Rogier II, die de opdrachtgever was.

Schaakafbeelding in het Alhambra

(7 januari 2021)

Alle fans van de Reisgids voor Schaakliefhebbers een goede gezondheid en veel geluk in 2021 gewenst!
Het zal nog wel even op zich laten wachten, maar hopelijk kunnen we in de loop van dit jaar ook weer schaakreizen gaan ondernemen. Misschien naar het Alhambra in Granada (Spanje), waar een zolderschildering in de Sala de los Reyes bijgaand schaakdetail bevat.