MOT

2. MOT Sanakirjat

Painettujen sanakirjojen aikakausi on kääntymässä kohti loppuaan, koska kaikki tieto on siirtymässä ensisijaisesti verkkoympäristöön. Mihin sitten ovat siirtyneet entiset painetut sanakirjat siellä verkossa? Entä mitä tapahtui sanakirjan tekijöille?

Hyvä uutinen on, että sanakirjojen ylläpito jatkuu. Niiden muoto vain on muuttunut verkkoversioiksi. Lisäksi tuotanto on saattanut siirtyä vanhoilta kustantamoilta muille toimijoille. Tulee myös huomata, että toimitetut sanakirjat ovat yhä edelleen maksullisia, sillä niitä ei tee keinoäly, vaan asiantuntija, jolle maksetaan työstä korvaus. Asiantuntijan tekemän sanakirjan arvo on siinä, että se sisältää punnittua ja huolella esitettyä tietoa, eikä nojaa automatiikkaan tai satunnaispoimintoihin. Sen laatija hallitsee perusteellisesti lähtö- ja kohdekielen, eikä käyttäjän tarvitse arvailla, onko tekijällä hyvä kielitaito.

Mistä kuluttaja sitten löytää tällaisen tuotteen, eli asiantuntijan laatiman ajantasaisen sanakirjan?

Yksi esimerkki maksullisista sanakirjoista on MOT Sanakirjat ja niiden ympärille rakennettu tuoteperhe. Sen tuottaa Kielikone Oy. Useimmat Suomen korkeakoulut ovat ostaneet tämän monikielisen sanakirjapalvelun. Se on siis saatavissa oman korkeakoulukirjastosi elektronisessa aineistossa. Kukin kirjasto on valinnut, mitkä MOT-perheen tuotteet se haluaa, joten sanakirjojen valikoima vaihtelee kirjastoittain.

Tässä on perusohje, miten pääset näkemään oman korkeakoulusi MOT-sanakirjat. Ohje perustuu yhden käyttäjän kokemuksiin, joten ohje ei ole tarkka.


MOT-sanakirjan avaaminen


  1. Mene oman korkeakoulusi verkkosivustolle.

  2. Kirjaudu sisään intranettiin.

  3. Etsi kirjasto.

  4. Avaa kirjaston haku (nimenomaan elektronisen aineiston haku)

  5. Kirjoita "MOT sanakirjat"

  6. Valitse "MOT all dictionaries" tai vastaava hakutulos

  7. (Tietokone voi pyytää uutta tunnistautumista, jotta tietokanta avautuu, joten anna se.)

  8. Valitse nyt sanakirjojen listalta suomi-saksa-sanakirja, ja tee sitten haku.

  9. Jos pidät sanakirjaa auki taustalla, saattaa kirjautumisaika umpeutua. Jos haku ei enää toimi, kirjaudu uudelleen (palaa kohtaan 6).


Kirjaston tulos haulle "MOT-ordbok":

Löydettyäsi MOT-tietokannan, voit tehdä hakuja monissa sanakirjoissa. MOT-sanakirjasto sisältää myös suomi-saksa sanakirjan, jota voi käyttää kumpaankin suuntaan. Suomi-saksa-sanakirjan kuvaus kertoo seuraavaa:

"Laajan yleiskielisen sanaston lisäksi MOT Saksa sisältää erikoissanastoja kymmeniltä eri aloilta, muun muassa lääketieteestä, oikeustieteestä, taloustieteestä, rakennustekniikasta, sähkötekniikasta, tietotekniikasta ja ympäristönsuojelusta. MOT Saksassa on mukana myös runsaasti kasvi- ja eläinnimistöä latinankielisine nimineen." (MOT suomi-saksa-sanakirjan käyttöopas.)

MOT-sanakirjan hakutavat

MOT-sanakirjaston käyttäjä valitsee ensin vasemmasta valikosta tarvitsemansa sanakirjan. Seuraavaan ikkunaan voi kirjoittaa hakusanan. Hakuja on kolmentyyppisiä. Niistä hyödyllisin lienee perushaku, joka aukeaa oletuksena.

Perushaku

Perushaku on tavallinen sanakirjahaku.

Lähiosumahaku

Perushaun lisäksi voit etsiä lähiosumia, eli sanoja, jotka kuulostavat samankaltaisilta. Tällainen haku antaa samantyylistä tuntumaa kuin se, että katselet painetun sanakirjan sivua hakusanasi kohdalla.

Laajennettu haku

Kolmas vaihtoehto on laajennettu haku. Tämä antaa hakusanan normaalin tietueen lisäksi listan saman sanan esiintymistä muualla sanakirjassa. Jos siis haen sanaa "Lager", näen, missä muissa sana-artikkeleissa se esiintyy. Jälkimmäistä toimintoa kannattaa hyödyntää, sillä sen kautta saa näkyviin enemmän esimerkkejä.



Mikäli korkeakoulullasi on muitakin elektronisia sanakirjoja, ne löytyvät samaan tapaan kuin MOT-tietokanta. Kirjastosi henkilökunta osaa vinkata sinulle tällaisia työkaluja.

MOT-sanakirjat tuottanut Kielikone Oy pitää yllä myös verkkosivua sanakirja.fi. Tämä sivusto on yksittäisen kuluttajan käytettävissä, mutta se on maksullinen. Myös MOT-tuoteperhe on maksullinen, mutta vain sen ostaneille kirjastoille. Kirjaston asiakas pääsee siihen omilla tunnuksillaan ilman maksua.


Tekijä Mia Raitaniemi, Hanken Svenska Handelshögskolan 2020