Hva og hvordan?

Samisk verden i Minecraft

I vår samiske verden tas elevene med til en representasjon av Sametinget i Karasjok. Bygningen er bygget etter det virkelige Sametingets plantegninger. Kontorene i andre etasje i Minecraft har fått navn etter de ulike avdelingene i det virkelige Sametinget. Fra kontorene i 2.etasje kan elever teleportere til andre oppdrag innen samisk tematikk. 

Pedagogisk bruk av Samisk Minecraft

Modellen er utarbeidet etter utprøving av ressursene med lærere i grunnskolen. 

Læringsmål 

Gjør deg kjent med ressursene

Refleksjon og vurdering

Elevenes forkunnskaper

Fremme dialog

Samisk verden i Minecraft

Nedlastningen mislyktes på iPad?

Enkelte melder om problemer med å importere verden til iOS/iPad i Minecraft Education.

Dette er en feil Microsoft sier de jobber med å rette.


Enn så lenge så er dette en guide med hvordan du kan jobbe deg rundt problemet:

1.    Last ned fila ved å trykke på den blå knappen over. Den skal hete  «Filnavn».mcworld

Fila legger seg så inn på Filer på nettbrettet.

2.    Gå inn på Filer (blå-mappe ikon)->Nedlastninger og trykk+hold på fila (Filnavn<>). Nå velger du Flytt.

3.    Scroll nedover til mappa som heter Minecraft/Education Edition og trykk på den.

4.    Velg Kopier oppe i høyre hjørne.

5.    Trykk så på avbryt og velg På iPad (i Filer).

6.    Velg mappa Minecraft/Education edition og trykk på fila Filnavn<>, og du er i gang!


Her er en video som viser prosessen med en tilsvarende verden (på engelsk).

Oppdrag

Vi har utarbeidet en rekke oppdrag med utgangspunkt i kompetansemål i læreplanen. Ved å følge menyen kan du finne frem til aktuelle oppdrag tilknyttet ulike trinn og fag. Alle oppdragene er tverrfaglige. Det er utarbeidet instruksjonsvideoer og ressursark til hvert oppdrag. 

Ressursark


Til alle oppdragene er det utarbeidet ressursark. Ressursarkene inneholder et elevark, relevante kompetansemål, samt tips til etterarbeid og ressurser tilknyttet oppdraget.

Vi anbefaler å skrive ut elevarket, slik at elevene kan krysse av etter hvert som de har fremdrift i oppdraget. 

Forslag til etterarbeid og ressurser er ment som tips og støtte for læreren i jobben med å ramme inn elevenes erfaringer fra spillet i etterarbeidet. 

Språk

Elevene vil møte mange samiske ord, uttrykk og tekster i Samisk verden. De kan få hjelp til oversettelse ved å bruke ordboka, som finnes til høyre ved hovedinngangen på Sametinget.  

Bildet viser en skjermdump fra Samisk verden i Minecraft. På bildet ser vi en liten bokhylle. Over hyllen står det et skilt der det står: Nordsamisk ordbok. Én per person.
Bildet er en skjermdump fra Samisk verden i Minecraft. Bildet viser en oppslått bok. I boka finner man oversettelse mellom norsk og nordsamisk på en rekke ord elevene vil møte i Samisk verden i Minecraft.

Navigering

For elever eller lærere som ikke er kjent med Minecraft, finnes det et enkelt opplæringskurs inne i samisk verden i Minecraft. Det finnes også egne navigeringskurs i biblioteket i Minecraft Education. 

Bildet er tatt utenfor Sametinget i Minecraft. I bildet ser vi to grå søyler med hver sin knapp. På søylen til venstre kan elever trykke på knappen på søylen for å motta kamera og bok. På søylen til høyre kan elever trykke på en knapp for å bli sendt inn i et enkelt navigeringskurs i Minecraft.

Tidsbruk

Det vil variere hvor mye tid elevene bruker på de ulike oppdragene. Ha en plan for hva elever skal gjøre etter hvert som de blir ferdige. Et tips kan være å bruke kamera og bok aktiv, og be elevene ta bilder og/eller skrive om det de erfarer i spillet. Dette kan eksporteres ut av Minecraft.  

Organisering

Vi anbefaler at elever jobber med oppdrag i Samisk verden i par, der én elev er inne i Minecraft mens den andre elever er "kartleser". Kartleseren sitter med elevarket til det enkelte oppdraget og hjelper medeleven med å navigere til riktig sted i oppdragene. Det er mulig å ta med hele klasser inn i samme verden, men dette anbefaler vi ikke fordi tildeling av premier, tilbakemelding på oppgaver og teleportering til oppdrag kan bli mer utfordrende. 

Del verdenen med elevene dine

Last ned verdenen ved å trykke på den blå knappen på denne siden. Del verdenen med elevene på den plattformen dere vanligvis bruker eller del link til denne siden med elevene. 

Klikk på last ned-ikonet  og velg deretter "Last ned likevel".

Etterarbeid

Lag en plan for etterarbeidet. Bruk elevenes erfaringer fra spillet til å fremme dialog om samiske perspektiver.  Bruk samtalekort for å fremme dialog mellom elevene.  Samtalekortene er forslag til refleksjons- og diskusjonsspørsmål. Som lærer kan du plukke ut de som er relevante for dine elever. Du kan også kopiere dokumentet med samtalekort, og endre og tilpasse det til din undervisning. La gjerne elevene lage forslag til andre spørsmål til medelever.