Ennen Sääkshovia

Ennen Sääkshovin tanssilavan valmistumista vuonna 1955 Rajamäen Kehitys ja Rajamäen Rykmentti järjestivät Sääksjärven rannan avoimella tanssilavalla Hyvinkään Sanomien lehti-ilmoitusten perusteella ainakin juhannustanssit ja usein parit muutkin tanssit kesässä. Läheskään kaikista tansseista ei ole varmaan ilmoitettu lehdissä.

Kansallisarkiston Hämeenlinnan toimipisteessä on säilytteillä Nurmijärven nimismiespiirin huvilupaluettelo vuodelta 1953, joista käy ilmi, että Rajamäen Kehitys ja Rykmentti hakivat huvilupia 21 tansseille Sääksjärven rantalavalla.

Lupaluettelon löydät alempaa. Valitettavasti huvilupaluetteloja ei ole säilytetty muilta 1950-luvun alkuvuosilta.

Vuonna 1945

järjestettiin sotien jälkeen ensimmäinen juhannusjuhla. Sen järjestivät Rajamäen Kehitys ja Rajamäen Rykmentti.

Samana kesänä Rajamäen Kehitys järjesti heinäkuussa toiset juhlat Sääksjärvellä.

Vuonna 1946

oli Hyvinkään Sanomissa mainos vain Rajamäen Kehityksen ja Rykmentin järjestämistä juhannusjuhlista. Lehdessä oli myös uutinen humalaisten riehunnasta Sääksjärvellä juhannuksena.

Vuonna 1947

järjesttiin edellisvuoden tapaan juhannusjuhlat, järjestäjänä tällä kertaa Kehitys. Lehdessä oli toukokuussa uutinen, että Kehitys piti sinä vuonna rantaravintolaakin.

Vuonna 1948

Rykmentti järjesti yksin juhannusjuhlat. Erillisessä lehtijutussa patistettiin jäseniä osallistumaan sen järjestämiseen.

Vuonna 1949

Hyvinkään Sanomissa oli ilmoitukseet kolmista urheiluseurojen yhdessä järjestämistä tansseista rantalavalla. Sinä vuonna oli toukokuussa avajaistanssit ja heinäkuun alussa loistatanssit normaalien juhannustanssien lisäksi. Lehtijutussa kerrottiin, että juhannusjuhlissa oli yleisöä noin 3000 henkeä.

Vuonna 1950

ilmoitettiin lehdessä kaikkiaan viisistä tansseista. Sinä vuonna oli tanssit sekä juhannusaattona että juhannuspäivänä. Heinäkuun ilmoituksesta näkyy, että tanssit peruttaisiin sateen sattuessa. Kysehän oli avolavasta.

Vuonna 1951

järjestettiin Sääksjärven rannalla Hyvinkään Sanomien perusteella sekä juhannusjuhla että yhdet tanssit elokuun alkupuolella.

Vuonna 1952

oli Sääksjärvellä lehtitietojen valossa vain juhannusjuhla, josta oli Hyvinkään Sanomissa 17. ja 19. kesäkuuta keskenään erilaiset ilmoitukset.

Vuodelta 1953

on Hyvinkään Sanomissa tietoa vain juhannusjuhlasta. Mutta nimismiespiirin huvilupia on haettu kaikkiaan 21 tanssille Sääksjärven rantalavalla. Niiden luettelo on alapuolella. Huomaa, että erikseen piti olla lupa juhannusaatolle klo 20–24 ja juhannuspäivän puolella klo 00-02. Tietenkin kyse on yhdestä tilaisuudesta, joka vain jatkui vuorokauden vaihtumisen yli.

Tanssit1953.xlsx

Ohessa Nurmijärven yksi aukeama Nurmijärven nimismiespiirin huvilupaluettelosta vuodelta 1953. Siinä on monta riviä Rykmentin ja Kehityksen järjestämien tanssien huviluvista elokuulta. Huvilupaluettelossa on mainittu huviveromäärä (tansseissa 40 %) ja tarvittujen järjestysmiesten määrä. Tieto "3 + pk" tarkoittaa kolmea järjestysmiestä ja yhtä poliisikonstaapelia.

Vuonna 1954

järjestettiin sekä helluntaitanssit että juhannusjuhla.

Sääksjärven rannalle valmistui rantakahvila jo 1936. Rannalle rakennettiin myöhemmin uimalaituri ja pieni tanssilava.

Vuosina 1945 - 1953 kahvila ja uimarannan alue ja tanssilava oli urheiluseurojen hoidossa.