Lehtijuttuja

Alla on linkkejä Sääkshovista kertoviin lehtijuttuihin. Koska lehtien vuosikerrat ovat yleensä sidottuja, kuvissa on vääristymiä sen takia, että paksun sidoksen selkä on hyvin jäykkä. Vääristymiä ei ole koetettu johdonmukaisesti korjata.

Juttujen kuvalinkit avautuvat uuteen selainikkunaan.

Juhannuksenvietto Sääksissä, Hyvinkään Sanomat 1956

...taidatkos vastustaa Sääksjärven kutsua?"

  • Kaunis järvi, hiekkarannat, hyvät kulkuyhteydet ja tilava tanssipaikka ja rantakahvila...

"...Sääkshovin menestyksen salaisuus...", Hyvinkään Uutiset 7.8.1962

"...jo kahtakymmentä vailla kahdeksan vaelteli lavan aidatun alueen ympäristössä nuorta väkeä yksin, kaksin ja ryhmissä, ryhmissä, kaikille yhteisenä piirteenä liikehdinnässä ilmenevä kärsimättömyys. Ajoittain tuli kevyt kuuro, männyt karistelivat vettä ja taivas pysyi pilvessä. Järjestysmiehet kokoontuivat portille..."

"... orkesterien taso on hyvä. Huonoa yhtyettä täällä ei käy. Ja toiseksi: kaunis ympäristö, hyvä lattia, ilmavat tilat. Kolme liikennöitsijää ovat kukin järjestäneet tanssi-iltavuoron, joka tuo yleisön perille saakka ja huolehtii kotiinkuljetuksesta yöllä..."

  • Sääkshovista ja Sääksjärven ympäristöstä kirjoitti Yrjö Larmola 22 vuotiaana. Hän myös muistelee nuoruutensa tanssilavaa Muistoja lavalta osiossa.

Sääksin "villi vallankumous", Nurmijärven Sanomat 29.8.1969 (kuvalinkki)

"Odotusta. Tiedetään että hän ei ole vielä tullut. Joku yrittää järjestymiehiltä salaa päästä aidan ali tai yli...Kiusantekoa, naurua, kiroilua, ujoja hymyjä, röyhkeätä naurua. Humalainen tönii toista... Ulkona pikkupojat, juuri lapsenkengistä pääsemässä, pummaavat tupakkaa"

"...Volvon ovi avautuu. Nuori mies punaisessa villapaidassa syöksyy juoksuun ja katoaa yleisöltä. Kimeä työn ääni: Se on Johnny. "Villi vallankumous on alkanut".

Sperm -ooppera keskeytettiin Sääkshovin tanssi-illassa, Nurmijärven Sanomat 10.7.1970 (kuvalinkki)

"V.t. nimismies Karmavuo kertoi kiinnostuneensa esityksestä, koska sitä mainostettiin oopperana.."

"Mattijuhani Koponen esiintyi lavalla kaapuun ja myssyyn verhoutunena ja heilutellen isokokoista muovimakkaraa, jonka pää oli punainen."

"Varsin pahana seikkana piti Karmavuo sitä, että yleisön joukossa oli paljon nuoria 10-13 -vuotiaita. Aikuisten kohdalla tilanne olisi ollut toinen. Kaikkiaan yleisöä oli noin tuhat."

  • Esiintyjät olivat Sääkshovin vuokralaisen hankkimia. Tästä esityksestä nousi kohu monessa muussakin paikassa ja sitä puitiin pitkään eri oikeusasteissa.

16 v. teinityttö raiskattiin Sääksissä, Nurmijärven Sanomat 27.8.1971 (kuvalinkki)

"... Neljä läheisellä leirintäalueella telttaillutta miestä pidätettiin välittömästi poliisin saavuttua paikalle maanantai-iltana."

"... Saatuaan tytön autoon he olivat ajaneet Sääkshovin tanssilavalle, jossa eräs miehistä raiskasi tytön ... Yksi miehistä tunsi hyvin ne susikoirat, jotka vartioivat Sääkshovin tanssilavaa kaksinkertaisen piikkilanka-aidan sisäpuolella. Siinä on selitys miksi he olivat päässeet lavan sisätiloihin."

  • Rikos ei millään tavalla liittynyt tanssitilaisuuteen. Se tapahtui maanantaina 23.8.1971 tyhjällä lavalla.

Tämä oli 1971 ainoa paikallislehden juttu Sääkshovista. Positiivisempaakin jutun ainesta olisi varmasti löytynyt, sillä sinä kesänä Sääkshovissa esiintyivät käytännössä kaikki Suomen suuret tähdet ja yleisöä oli useina iltoina useampi tuhat.

"Sääkshovissa soi", Nurmijärven Sanomat 25.7.1972 (kuvalinkki)

"Perjantai-iltaisin soi Sääkshovissa humppa. Tanssit ovat ns. aikuisten ja musiikki vaihtelee popista polkkaan."

Kuvateksti jutussa: "Sisäänpääsyn suhteen ehkä varmempaa on tulla tanssipaikalle ovesta lippuluukun kautta kuin yrittää piikkilankaesteiden läpi".

  • Humppa tuskin kuitenkaan oli se syy, jonka takia nuoret halusivat aitojen sisäpuolelle.

Sääkshovi puolustaa paikkaansa, Nurmijärven Sanomat 12.6.1973 (kuvalinkki)

"Pysyykö tämä portti kiinni koko kesän..."

Rajamäen Rykmentti ja Rajamäen Kehitys ovat julkistaneet kannanottonsa tanssilavan kiinnipysymisestä.

"Seurojen pyrkimykset tanssitoiminnan aloittamiseksi tuottivat vaikeuksia sen vuoksi, että emme ole saaneet varmaa vastausta viranomaisilta lupien myöntämisestä lavan vuokraajille"...

"Sääkshovi...puolustaa paikkaansa Nurmijärven ja lähipaikkakuntien nuorison ainoana huvittelupaikkana... Myöskään Sääksjärven kirkasta vettä ja virkistysaluetta ei väittämistä huolimatta tanssilava saastuta eikä muutenkaan pilaa."

"Päinvastoin, seurojen omistuksessa on melkoinen pysäköintialue, joka päivittäin palvelee uimarannan käyttäjiä."

  • Jutussa todetaan, että rannalla oleskellaan päivällä ja lavalla illalla, ne eivät siis häiritse toisiaan.

Vihreäksi maalattu lankkuaita Sääkshovin ympärille, Nurmijärven Sanomat 1973

"Sääkshovi on paljon puhuttu ja parjattukin... Sitä ympäröinyt, kieltämättä ikävän näköinen piikkilanka-aita puretaan ja sen tilalle pystytetään vihreäksi maalattu lankkuaita...

Kulkuyhteydet... Sääkshoviin ovat kyllä huonot... mutta käveltiinhän sitä ennenkin tanssin vuoksi tai sen jonkin, mitä ilmeisesti nykyinen polvi etsii."

  • ;-)

Sääkshovi avataan sittenkin, Nurmijärven Sanomat 26.6.1973 (kuvalinkki)

"Jo useamman vuoden ajan ovat tanssien järjestäjät... koetelleet kunnan nimismiehen hermoja... sillä seurauksella että tanssiluvat evättiin kokonaan."

"Paikat on uusittu ja ja maalattu siihen uskoon, että tanssi-illat pyörähtävät käyntiin jo tämän viikon perjantaina 29.6. klo 20.00."

  • Esiintyjät "ovat kaikki lupautuneet tukemaan osaltaan paikallisia urheiluseuroja, jotka tanssilavan omistavat ja joille se on vapaaehtoisen urheilutoiminnan ainoa tulonlähde."

Festivaalirieha päättyi poliisin keskeytettyä hipat, Nurmijärven Sanomat 1973

Rähinä alkoi leirintäalueella. "Tuli kiviä, minä panin kahta miestä kyynelkasupistoolilla...", kertoi leirintäalueen vahtimestari.

"... yksi vahtimestari otti pistoolin ja sanoi: "Tiputa se pullo, etten mä ammu sua. Poika sanoi, ammu pois. Kuului kolme laukausta. Jätkät ... lähtivät juoksemaan karkuun Sääkshoville päin... Porukka meni sisälle Sääkshoviin. Vähän ajan kuluttua tulivat poliisit..."

  • Tämäkin välikohtaus alkoi vartioidulta leirintäalueella, ei tanssitilaisuudesta. Poikaporukka pakeni Hyvinkään kaupungin leirintäalueelta tanssilavalle, jossa oli menossa nuorisofestivaalien ilmaiskonsertti. Lopulta poliisi tuli lavalle, pidätti pojat ja keskeytti muutoin hyvin sujuneen konsertin. Värikäs kertomus Nurmijärven Sanomissa.

Myydäänkö Sääkshovi, Nurmijärven Sanomat 5.3.1974 (kuvalinkki)

"Yleisöltä" nimimerkki: "yksi järjestysmies":

"Ensi kesää ajatellen on määrätty seuraavia korjauksia: Putkan rakentaminen, lisää lauta-aitaa, WC:n kunnostaminen ja ulkona olevien pöytien ja penkkien uudelleen rakentaminen... Tuli esiin, että kun ja jos saisimme nämä korjaukset tehtyä... Voitaisiin keksiä uusia rakennuskohteita tai määrätä, että tansseja ei enää pidetä Sääkshovin tanssilavalla...

...Nimismies ei anna vuokrata lavaa kenellekään ulkopuoliselle... ja (seurojen) yhdet ja samat henkilöt joutuvat olemaan seuratoiminnan jokaisessa haarassa mukana, on se ollut erittäin raskasta....

... Seurojen järjestysmiehet ovat joutuneet käymään koko talven nimismiehen kuulusteltavana yhden ainoan tappelun vuoksi..."

  • Rykmentin ja Kehityksen jäsenten keskustelua Sääkshovin tulevaisuudesta.

Sääkshovi uusii kasvonsa, Nurmijärven Sanomat 17.5.1974

"Tanssirytmeissä pyritään lauantaisin viihdyttämään pääasiassa nuoria. Muutaman kerran ikäänkuin harrastuksen vuoksi kajahtaa tango-, humppa- ja latinalaisrytmit aikuisille...

Pepe Willberg & Paradise, Coitus & Juice Leskinen, Seidat...on jo luvassa."

Rajamäen Rykmentin suunnistuskilpailujen kisatanssit ja Sääksin avajaiset Sääkshovissa 18.5.1974.