Tanssilavat Suomessa

Suomen tanssilavojen historiaa on tutkittu yleisesti paljon. Sen sijaan useimmista yksittäisistä lavoista kuten Sääkshovista on kerätty hyvin vähän tietoa.

Eniten tietoa löytyy Kerkko Hakulisen ja Pentti Yli-Jokipiin Tanssilavakirjasta (Kustannusosakeyhtiö AtlasArt 2007).

Tanssipaikoilla nuoret tutustuivat toisiinsa. 1960-luvun lopulle asti tähän ei ollut juuri parempia paikkoja kuin kesäiset tanssilavat. Voi vaan kuvitella, montako seurustelusuhdetta on syntynyt Suomen tanssilavoilla.

Mainitussa kirjassa kerrotaan mm., että uusia lavoja perustettiin eniten 1950- ja 1960-luvuilla (edellisellä 80 kpl, jälkimmäisellä 69 kpl). Tanssilavojen määrä alkoi vähentyä jo 1960-luvulla, mutta erityisesti 1970-luvulta alkaen. Samoin nuorison musiikkimaku alkoi eriytyä: osa suosi vanhoja paritansseja, osa nautti vauhdikkaammasta rockmusiikista. 1960-luvun lopulta lähtien alkoholilainsäädännön vapautumisen myötä tuli paljon uusia tanssiravintoloita. Samoihin aikoihin perustettiin myös runsaasti diskoja. Ihmisten vapaa-ajasta kilpaili myös lähetyksiään lisännyt televisio. Kaikki tämä vähensi tanssilavoilla kävijöiden määrää.

Sääkshovin tilanteeseen vaikutti myös sen sijainti pääkaupunkiseudun lähellä. Monet nuoret saattoivat käydä Helsingissä, missä oli monia rockpainotteisia konserttipaikkoja kuten Tavastia, joista nurmijärveläiset nuoret saivat uusia vaikutteita. Rockmusiikkiin pääsi tutustumaan myös radiosta, joka oli aiemmin soittanut hyvin vähän rockia. Kaikki tämä vähensi perinteisen tanssimusiikin suosiota. Jos Sääkshovissa ei ollut nuoria miellyttävää musiikkia, monet saattoivat tulla lavan tienoille hengailemaan, mutta eivät halunneet maksaa lavalle sisäänpääsystä.

Tanssien järjestäjien näkökulmasta tilanne heikkeni: viranomaiset vaativat lavoille runsaasti järjestyksenvalvojia, kun ihmisten alkoholinkäyttö lisääntyi 1960-luvun lopulta. Samaan aikaan lavoilla kävi vähemmän väkeä. Tanssien järjestäjät olivat vapaaehtoisvoimin toimivia urheiluseuroja tai muita yhdistyksiä, joiden aktiiveja lavojen ylläpito rasitti aika tavalla.

Lisää: Helsingin Sanomat 1970

***

Lisätietoa tanssilavojen historiasta: