2020 - 2021

Kan kroppsliggjøring og gehørfokus styrke utdanningen til den moderne klassiske blåser?

-et forsøks- og utviklingsarbeid


Av Stig Førde Aarskog og Wenche Waagen


NTNU, Institutt for musikk
CEMPE-støttet utviklingsprosjekt

Forfatternes arbeidsdeling i forsøksprosjektet har vært følgende


Stig Førde Aarskog: Utvikling av idè, gjennomføring av forsøket med studenter, utvikling av det metodiske innholdet, skisse til rapport.

Wenche Waagen: Bidratt med CEMPE-søknad, redaksjonell og språklig bearbeiding av rapport, teoripresentasjon, studentevaluering.

Forord

Jeg er til daglig fast ansatt i Luftforsvarets musikkorps (LFMK) som klarinettist og har siden 2009 undervist klarinettstudenter på NTNU, Institutt for musikk (IMU). De siste årene har jeg vært musikalsk leder for flere prosjekter der klassiske musikere har spilt uten noter, bl.a. med profesjonelle musikere, i studentenes prosjektuker ved IMU og i amatørkorps. Jeg hadde imidlertid ikke inngående erfaringer med gehørspill, improvisasjon, arrangering og akkordanalyse før jeg startet prosjektet. Min motivasjon for å prøve ut en ny metodikk i instrumentalundervisningen sprang altså mer ut av nysgjerrighet enn av egne ferdigheter.

Ved hjelp av CEMPE-midler fikk jeg mulighet til å gjøre et systematisk utprøvende og reflekterende forsøksarbeid rundt det å legge vekk notene i min undervisning av studenter ved IMU. Erfaringene fra dette har styrket meg i troen på at dette bør bli en vesentlig del av opplæringen på hovedinstrumentet.


Foreliggende rapport oppsummerer metodene og erfaringene fra forsøksprosjektet som forløp over et studieår. I tillegg er det utarbeidet et enkelt kompendium som du kan klikke deg inn på her. Jeg håper dokumentasjonen kan inspirere til et større fokus på gehørtrening og gehørsspill i studentenes hovedinstrumentopplæring.


Stig Førde Aarskog

Prosjektleder og universitetslektor

Første kapittel: