M A T E R I A A L I P A N K K I

Materiaalipankkiin on koottu erilaisia digipedagogiikkaa tukevia konkreettisia materiaaleja. Kaikki materiaalit ovat Creative Commons-lisenssillä vapaasti jaettavissa ja ladattavissa ei-kaupalliseen käyttöön.

POLKUJA MEDIALUKUTAITOON JA OHJELMOINTIOSAAMISEN


Oppaat tarjoavat medialukutaitoon, ohjelmointiosaamiseen sekä digitaaliseen osaamiseen monipuolista tietoa, vinkkejä ja materiaalia.

Tulosta tai lataa omaan käyttöösi!



digivuosikellopäivitetty.pdf

DIGITAITOJEN VUOSIKELLO on oiva matalan kynnyksen apuväline digipedagogiikan suunnittelussa. Tutustu ja lataa itsellesi!

huoneentaulupäivitetty.pdf

UUDET LUKUTAIDOT-HUONEENTAULUUN voit suoraan suunnitella ryhmän osaamiskuvausten suunnitelman tai toteutuman. Uudet lukutaidot-osaamiskuvaukset löydät kokonaisuudessaan täältä.

Sovelluskirjasto05.2023.pdf

SOVELLUSKIRJASTO

Sovelluskirjaston sovellukset ovat ladattavissa kaikille Orimattilan varhaiskasvatuksen iPadeille. Sovellukset rikastuttavat pedagogista toimintaa ja monipuolistavat oppimisympäristöjä. Digipedagogiikka on osa jokapäivä- ja kokopäiväpedagogiikkaa, iPadit ja niiden sisältö ovat oppimisen välineitä.

Sovelluskirjastoa päivitetään toimintavuoden aikana.

SOVELLUKSET OPPIMISEN ALUEITTAIN JA IKÄRYHMITTÄIN

Orimattilan varhaiskasvatuksessa käytössä olevat iPad- sovellukset ovat jaoteltu VASU:n oppimisen alueittain, ikäryhmittäin, tuen näkökulmasta sekä pelkästään henkilöstön käytössä olevien sovellusten mukaan Padlet-alustalle. Sovellus-Padlet auttaa hahmottamaan sovelluksia ja suunnittelemaan pedagogista toimintaa.

QR-koodi Padlettiin

Digiliikkujan laukku.pdf

DIGILIIKKUJAN LAUKKU on pakattu matalan kynnyksen ideoilla ja vinkeillä miten digipedagogiikkaa voi toteuttaa liikunnallisesti varhaiskasvatuksessa. Lähde siis digiliikkumaan!

Sovelluskuvat ja iPad taulu pdf cc VALMIS.pdf

DIGITAALINEN TOIMINTA NÄKYVÄKSI!

Tiedäthän ne taulut päiväkotien eteisissä, joissa tiedotetaan flunssakierteestä tai vatsataudista? Tässä taulussa tiedotetaankin kaikesta siitä digihyvästä, jota opimme päivän tai viikon aikana! Tiedostosta voit tulostaa ja laminoida käyttöösi iPad kuvan sekä käytettävissä olevien sovellusten kuvia. Voit käyttää niitä vaikkapa ryhmän ilmoitustaululla tai kuvitetussa päiväjärjestyksessä.

Kamerakynätehtäväkortit.pdf

KAMERAKYNÄN PEDAGOGIIKKA

Kuvaa jotakin pehmeää! Kuuntele ja kuvaa mistä ääni voisi syntyä? 

Kamerakynän pedagogiikassa annetaan kuvaustehtävä, joka toteutetaan tehtävä valokuvaamalla tai videoimalla.  Katselutehtävässä palataan katsomaan ja keskustelemaan tuotoksista.

Tulostettavat kuvatukikortit auttavat jäsentämään tehtävänantoa.

kesä.pdf
syys.pdf

VALOKUVAMETSÄSTYS-POHJAT on hauska tapa tutkia ympäristöä kameran linssin läpi. Tulostettavaksi jokaiselle vuodenajalle on oma pohja. 

kevät.pdf
talvi.pdf
Beebotin tarina.pdf

BEE-BOTIN TARINA on materiaali, jolla ohjelmoinnin alkeita Bee-Bot robotilla voidaan tarinallistaa. Lataa ja tulosta käyttöösi!

PIENTEN LASTEN DIGISANASTO on kuvitettu materiaali digitaalisuuteen liittyviä sanoja ja niiden selityksiä. materiaalin tuottanut Opetushallitus yhteistyössä Fun Academyn kanssa. Sanastoa kehitetään edelleen ja se tullaan julkaisemaan suomen, ruotsin, englannin ja ukrainan kielillä. Linkistä pääset Uudet lukutaidot -sivustolle ja Pienten lasten digisanastoon, joka on pdf.muodossa vapaasti tulostettavaksi ja käytettäväksi!


Orimattilan varhaiskasvatus oli mukana pilotoimassa Pienten lasten digisanaston käyttöä marraskuussa 2022. Kokeilun pohjalta kehitettiin vinkkivihkonen sanaston käyttömahdollisuuksista sekä "Digisalkku" toimintamalli konkretisoimaan lapsille sanastoa.

Digisanastovinkit.pdf

Digivinkkejä

Vinkkivihkosesta löydät erilaisia tapoja käyttää sanastoa.

Digisanastosalkku

Digisanastosalkun konkreettinen digitaalinen välineistö auttaa lasta sanaston opettelussa.

muistipeli.pdf

Muistipeli

Pienten lasten digisanastoa voi pelata muistipelinä!

MATERIAALEJA JA LINKKIVINKKEJÄ

Kivoja nettisivuja, hyödyllisiä linkkejä ja mahtavia materiaaleja varhaiskasvatuksen digiarkeen!


OHJEITA IPADILLE JA SOVELLUKSIIN

OhjeiPadillePäiväkodit.pdf

iPadin käyttöohjeet

Draw your game ohjeet valmis.pdf

Draw your game- ohjeet

QR-koodiohje.pdf

QR-koodin luominen

iMOvie.pdf

iMovie-elokuvan tekeminen

scratchjr ohjeet.pdf

ScratchJr-ohjeet