H U O L T A J I L L E



Digitaalisuuteen varhaiskasvatuksen arjessa tutustutaan yhdessä lapsen kanssa tutkien, ihmetellen ja leikkien. Digitaaliset laitteet, sovellukset ja ympäristöt ovat osa lapsen oppimisympäristöä ja niitä hyödynnetään monipuolisesti ja luovasti. 

Uuden 1.8.2022 julkaistun varhaiskasvatussuunnitelman (VASUN) sekä Orimattilan digisuunnitelman pohjalta monilukutaito ja digitaalinen osaaminen ovat yksi laaja-alaisen osaamisen oppisen alueista.  Digilaitteet ovat siis pedagogisia välineitä muiden välineiden joukossa ja varhaiskasvatuksessa niiden käyttäminen on aina pedagogisesti perusteltu osa VASUN mukaista arkista toimintaa.  

PEDA.NET

Orimattilan varhaiskasvatuksen Peda.net sivustolla on ajankohtaista tietoa varhaiskasvatuspalveluista, hakemisesta varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen, yksiköiden yhteystiedot, sähköiset palvelut, toimintaa ohjaavat asiakirjat sekä varhaiskasvatuksen lomakkeita.

Digivanhempainilta

DIGITAALISUUS VARHAISKASVATUKSESSA-VANHEMPAINILTAMATERIAALI

Miksi varhaiskasvatuksessa käytetään digilaitteita?

Mikä on Lasten Oma Teams?

Millaista on sosiaalinen media varhaiskasvatuksessa?

Mitä tarkoittaa digiturvallisuus?

Miten digihankkeet tukevat?


Vanhempainillan materiaaliin voit tutustua oman aikataulusi mukaan.


IKÄRAJAT

Kuvaohjelmien ikärajoilla tarkoittavat elokuvissa, televisio-ohjelmissa ja videopeleissä käytettyjä merkintöjä, joilla varoitetaan lapsen kehitykselle haitallisista sisällöistä.


Lisätietoa:

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI 

RUUTUAIKA

Lapsen digitaalisen median kanssa vietettävään aikaan vaikuttaa lapsen ikä ja kehitystaso.

Varhaiskasvatuksessa digitaaliset välineet ovat pedagogisia työskentelyvälineitä siinä missä kynä ja paperi. Vietetty aika digitaalisten välineiden kanssa ei ole osa ruutuaikaa.

Varhaiskasvatuksessa lapsi ei käytä digitaalisia välineitä yksin- vaan yhdessä aikuisen kanssa. 

Stop Slow & Go - Liikennevalo (Kuvaversio).pdf

DIGITURVATAIDOT

Digiturvataidot ovat tärkeitä taitoja yhdessä opetella. Liikennevalomalli, johon Stop, Slow & Go oppimateriaalit pohjautuvat, auttaa lapsia ymmärtämään että erilaiset tilanteet ja sisällöt digitaalisissa ympäristöissä vaativat erilaisia toimia. 

Sovelluskirjasto05.2023.pdf

SOVELLUSKIRJASTO

Sovelluskirjaston sovellukset ovat ladattavissa kaikille Orimattilan varhaiskasvatuksen iPadeille. Sovellukset rikastuttavat pedagogista toimintaa ja monipuolistavat oppimisympäristöjä. Digipedagogiikka on osa jokapäivä- ja kokopäiväpedagogiikkaa, iPadit ja niiden sisältö ovat oppimisen välineitä.

Sovelluskirjastoa päivitetään toimintavuoden aikana.

PADLET - SOVELLUKSET OPPPIMISEN ALUEITTAIN JA IKÄRYHMITTÄIN

Orimattilan varhaiskasvatuksessa käytössä olevat iPad- sovellukset ovat jaoteltu VASU:n oppimisen alueittain, ikäryhmittäin, tuen näkökulmasta sekä pelkästään henkilöstön käytössä olevien sovellusten mukaan Padlet-alustalle. Sovellus-Padlet auttaa hahmottamaan sovelluksia ja suunnittelemaan pedagogista toimintaa. 

QR-koodi Padlettiin

INSTAGRAM ORIMATTILAN VARHAISKASVATUKSESSA

Monissa Orimattilan varhaiskasvatuksen yksiköissä on käytössä Instagram-sovellus, jolla päiväkodit ja päiväkotiryhmät tekevät näkyväksi VASU:n mukaista toimintaansa. Tilit ovat julkisia, julkaisuissa on aina positiivinen ja pedagoginen näkökulma ja niissä noudatetaan lapsen palvelusopimuksen kuvauslupaa. Instagram on myös yksi pedagogisen dokumentoinnin väline.

Linkit varhaiskasvatusyksiköiden Instagram -tileihin:


Myllylän päiväkoti 

Kimalaiset

Instagram

Leppäkertut

Instagram

Heinäsirkat

Instagram

Muurahaiset

Instagram

Lilliputin päiväkoti


Tiitiäiset

Instagram

Annit

Instagram

Länsi-Orimattilan päiväkoti

Laventelit

Instagram

Neilikat

Instagram

Timjamit

Instagram

Lintulan päiväkoti 

Instagram

Pääskyt

Instagram

Vuorenmäen päiväkoti

Instagram

Myllylän koulun esiopetus

Instagram

Jokivarren koulun esiopetus

Instagram

Avoin päiväkoti Kimppa

Instagram