Sæsonstart 2023

Masters Outrigger Sæsonstart 2023

Møde Tirsdag d. 21-02-2023 kl. 1900 til 2130

Agenda

Deltagere

Bl.a. Pia, Betina, Annette, Vibeke, Rene, Daniel, Victor, Lena, Rick, Nicoline, Flemming, Sarah, Lise, Jakob, Fabrizio, Lewis, Louise, Jesper, Stinne, Alix og ....

Referat

Ad 1)

Jakob bød velkommen til sæsonstart 2023 og gav en kort opsummering af forløbet i 2022. 


Ad 2) 

Der vil i 2023 være trænere og coxes tirsdage  kl. 1730 og lørdage kl. 0830. Torsdage er uden trænere og coxes og derfor "fri leg" i outrigger under eget ansvar.

Sæsonplanen blev fremlagt. Datoerne for regattaerne, KR tager til er:

Husk at afsætte hele dage til regattadagene.

NB! For at deltage i en regatta, kræver det at man måneden op til regattaen kan deltage til træningen med det hold som skal ro, minimum 4 gange. Derfor husk at afsætte tid til træning.


Ad 3)

Trænerne bliver de samme som i 2022. Trænerne får tildelt vagter i vagtplanen og kan herefter bytte indbyrdes. 

Coxes, Anne Löbel og Rick tager en fast tjans en gang om ugen som cox. Anne om lørdagen og Rick om tirsdagen. De resterende cox pladser fordeles ud på roerne, som hver især skal tage en tjans på cox sædet. Coxes kan selvfølgelig også bytte internt.

Vi opfordrer til at vagt-bytte gøres i så god tid som muligt, så der er trænere og coxes til træningerne tirsdage og lørdage.

Holdsætning. Jakob fortalte, at trænerne har ytret ønske om, at der bliver sat faste hold. Så trænerne ikke står på dagen og skal rode rundt med at finde ud af at sætte hold. Fordelene ved at lave faste hold er mange:

Da det ikke er alle, som kan forpligtige sig til at ro fast tirsdag, lørdag, eller begge dage, så skal alle inden fredag d. 3/3 2023 tilkendegive om de gerne vil have en fast plads på et hold. Alternativt skriver du dig på listen over "vil bare gerne ro". Styregruppen sætter herefter holdende efter bedste evne.

Link til "dem som gerne vil være fast mand"

Link til dem som gerne "bare vil ro", men ikke have en fast plads med det ansvar der følger med.

At have en fast plads, betyder at du bliver ansvarlig for at din plads i båden udfyldes til alle træninger (tirsdage og lørdage) F.eks. hvis du er fast mand på lørdagsholdet og ikke selv kan komme, så har du ansvaret for -  i tide at skaffe din reserve.

Reserverne kan tages fra listen over "dem som bare vil ro". 

Jakob anbefaler, at "dem som bare vil ro" tilkendegiver, at de er klar til træning på næstkommende træningsdag, hvorefter det bliver væsentligt nemmere for roerne med fast plads at finde en afløser.

Erfaringer fra søndagsotteren er, at du som aktiv afløser, kan opleve at komme ud at ro mere end dem som har en fast plads.


Ad 4)

Sæsonstart bliver lørdag d. 11/3 kl. 0830, hvis der ikke er is på vandet i havnen.


Ad 5)

Stinne og Louise foreslog, at vi kunne modtage træning i noget andet end ottere. Fordelene og ulemperne blev diskuteret, og samtalen blev til tider følelsesladet. Det vil for nuværende ikke blive tilbudt i regi af Masters Outrigger Træning.  Jakob og trænerne er med til Masters Outrigger fordi det er i ottere og det er der deres entusiasme og energi er.

Der vil senere komme et blog-indlæg omkring, hvad der er så særligt ved otter.


General kommentar om hvorfor vi skal ro otter, holdsport og commitment

Københavns Roklub, herunder formanden, ønsker, at få så mange som muligt ud at ro. Når det kommer til outriggere, viser erfaringen, at vi får flere personer på vandet, hvis vi fokuserer på ottere. For dem, der vil prøve outrigger, er otteren et rigtig godt udgangspunkt for at lære at beherske roningen på et højere teknisk niveau end det, man kan opnå i inrigger og gig.

Alle ønsker coaching fra trænerne, og hvis træneren ikke skal bruge tid på at skifte imellem flere både, kan man få mere ud af træningen. Otteren er den nemmeste båd at øve ro-teknik i, da der er flere personer i båden til at holde balancen. Selvom det ikke er let at holde balancen i en otter, er det en disciplin, man skal mestre. Erfarne roere kan bidrage væsentligt til at opretholde balancen. Selvom en erfaren roer ikke nødvendigvis har den største tekniske kunnen, er min erfaring, at erfarne roere ofte har en bedre balanceevne end mindre erfarne roere.

Holdsport

I Københavns Roklub har vi valgt, at det er holdsporten frem for den individuelle præsentation som skal være den gældende. 

Roning er en sport, der kræver meget samarbejde og koordination mellem roerne. I en båd skal roerne ro i takt og have den samme kraft og timing for at opnå den bedste hastighed og effektivitet. Det betyder, at selv en stærk enkeltroer kan have svært ved at konkurrere mod et hold af roere, der arbejder sammen som en enhed.

For det andet er der en social dimension ved holdsport, der kan gøre roning mere sjovt og motiverende for mange. At træne og konkurrere som en del af et hold kan give en følelse af fællesskab og samhørighed, som kan være vanskelig at opnå i individuelle discipliner.

Endelig er der praktiske fordele ved holdsport. Ved brug af de store både, bliver det nemmere at transportere, opbevare og vedligeholde. Derudover kan træningen og konkurrencerne tilrettelægges mere effektivt, da flere roere kan træne og konkurrere sammen på samme tid.

Commitment Engagement og forpligtelse

Commitment fra roerne er afgørende for en succesfuld roning Det kræver en høj grad af dedikation og fokus at opnå de krævede færdigheder og opbygge den nødvendige styrke og udholdenhed til at ro på et højere niveau. Alternativet er at ro inrigger og gig.

Roning, som en holdsport afhænger af, at alle roere er engagerede og dedikerede til holdets succes. Hvis en roer ikke træner eller ikke giver sit bedste under konkurrencen eller træningen, kan det have en negativ effekt på hele holdets resultater. Derfor er det vigtigt, at alle roere har den nødvendige forpligtelse til at træne regelmæssigt, arbejde sammen som en enhed og stræbe efter at nå fælles mål.

I sidste ende er commitment fra roerne afgørende for succes i roning, Det kræver hårdt arbejde, disciplin og engagement at opnå en høj grad af færdighed og præstation inden for roning.

Hvorfor ikke have faste hold i de mindre både

Som skrevet tidligere, så vil der blive flere coaching minutter for den enkelte roer, hvis ikke træneren skal pendle mellem mange både.

En væsentlig anden grund er, at hvis vi først begynder at have "små" faste hold, så er min erfaring, at det skaber en slags "epidemi". En tilstand, hvor nogle hellere vil ro de små både, da det jo er nemmere at koordinere, med det til følge at de stor både mister muligheden for at få flere ud - de små både dræner dermed de større både for mandskab og resulterer i at væsentlig færre kommer ud at ro og lære at ro bedre.

Hvis I gerne vil ro de mindre både, så er der rig lejlighed til at gøre dette på alle andre dage end tirsdage og lørdage. Det står selvfølge alle frit for at vælge, hvordan de vil bruge deres medlemskab i klubben. Hvis du vælger at "melde" dig ud af masters outrigger projektet for at undgå at ro otter, så vil jeg henstille til at du/I ikke ror på samme tidspunkter som otterne på tirsdage og lørdage. Det kan nemlig betyde den "dræning" jeg tidligere har skitseret.

Vi vil dog opfordre til at tage alle andre dage i brug til at få erfaringer med de mindre både, da det i sidste ende giver dig mere erfaring.

Hilsen
Flemming, Jakob og Vibeke


Otteren er den ultimative båd.