Kommunikation

hvorfor bruger vi whatsapp?

Flere personer har undret sig og måske endda været irriterede over, at vi bruger WhatsApp som kommunikationskanal.

Her følger en redegørelse for, hvorfor vi (i hvert fald indtil videre) benytter WhatsApp, som den primære kanal.

Men lad os allerførst slå fast, hvorfor vi har brug for at kommunikere.

Vi er en gruppe på ca. 50 personer, dvs. roere, trænere, coxes og en ledergruppe, som skal mødes på en kommunikationskanal, hvor alle lytter med og føler sig forpligtede til at lytte/læse og forstå den information, der sendes ud. Vi er allesammen på alle mulige kanaler og lytter mere eller mindre intenst til budskaberne.

I outrigger-roning, som til tider kan foregår på eksempelvis Bagsværd sø, er det ekstremt vigtigt, at vi laver aftaler med hinanden, som vi overholder. Når vi er med på en holdbåd - fx en otter, skal der være 9 personer til stede - ikke 8 og heller ikke 10, men 9 roere. Hvis der mangler en person, så kan der risikere at stå 8 andre roere ved Bagsværd sø, som er taget fra byen og helt til Bagsværd for at ro, men ikke kan komme ud på vandet. Det er en meget ærgerlig situation.

Vi er derfor ekstremt afhængige af, at vi får vores aftaler helt på plads og at vi allesammen overholder dem og tager ansvar for at overholde dem. Hvis bare én af os, som har meldt sig til træning siger, "ej, jeg har ikke lige lyst idag", så kan det være, at det netop er den dag, der står 8 roere som er taget til Bagsværd og står og venter på netop den ene person. Sådan en handling er ikke bare til gene for de 8 fremmødte, men det er faktisk til gene for hele gruppen, da det ender med at ingen af os stoler på, at det kan lade sig gøre at mødes. End ikke på trods af, at det er aftalt på forhånd.

Med andre ord så er roning en sport, hvor vi alle indgår i et meget forpligtende fællesskab.


Kanalerne

Lad os vende tilbage til kanalerne og stille mulighederne op:

  • Facebook

  • Email

  • Whatsapp

  • Signal

  • Telegram

  • Brev

  • Megaphone

  • Telefon

  • e-boks

  • sms


Facebook

Facebook er lidt ligesom, hvis jeg går forbi en gruppe af mennesker, der står og snakker. Jeg overhører måske lige noget skægt og bliver stående lidt og lytter, hvorefter jeg går videre og dagen går sin gang. På facebook løber der metervis af posts igennem dit feed, og alt sammen bliver til en stor suppe. Det medfører, at intet af det du hører på Facebook bliver forpligtende. Hvis jeg som leder af outrigger-gruppen skulle komme ud med et budskab på Facebook, så ville det drukne I alt det andet, som medlemmerne abonnere på af venner, grupper, pages osv. Desuden er der mange - måske især i herregruppen, som ikke har en Facebook-konto.

Email

Alt undersøgelse af åbningsfrekvenser på emails viser, at kun ca. 30% af alle emails bliver læst. Det kan være at emails ryger i et spamfilter, eller bare bliver en del af suppen af emails som drøner ind i den allerede fyldte mailbox. Mange skimmer kun lige akkurat hvad der står, hvis de da overhovedet åbner mailen. Heller ikke denne kanal synes særlig gavnlig.


Telegram, Signal

Her er der tale om apps ligesom WhatsApp - bortset fra at de er fuldt krypterede og sjældent brugt af "almindelige" mennesker.


Brev, Megaphone, Telefon, E-boks eller sms

De er selvfølgelig kun lidt for sjov, at de er tager med her - men det er relle kommunikationskanaler, som dog er svære at massekommunikere på.


Whatsapp

Så kommer vi til WhatsApp. Ja, det er en kanal som kræver en app og en konto på WhatsApp. WhatsApp er ejet af Facebook (Meta). Linien er også her krypteret.

Der er dog visse klare fordele med denne app. Man kan lægge et link op fx på denne hjemmeside, og når folk klikker på det, så kommer de ind i den WhatsApp-gruppe, som den peger på, og man er tilmeldt og kan modtage beskeder med det samme.

WhatsApp indeholder ingen reklamer, kattevideoer, fakenews eller onkel Finns sure opstød om parkeringsvagten nede på torvet.

Man kan som afsender af en besked se, hvem der læser den, og det giver en indikation af, om beskeden er kommet ud til alle eller ej.

INFO kanalen er sat op til udelukkende at være envejskommunikation, så der ikke kommer nogle forstyrrende svar, på vigtige beskeder, der dermed risikerer at forsvinde i mængden.

CHAT kanalen er sat op, så alle kan bidrage, men her har alle et ansvar for at den udelukkende bruges til koordination og ikke bare plidder-pladder og gossip.


Konklusion

Lad os så en ting fast: Der er ikke rigtig nogen kanal, der er den perfekte.

Der vil altid være nogen som ikke synes om kanalen, eller om firmaet bag, eller ikke kan finde ud af den. Indtil videre holdes der fast i, at vi i KR outrigger-regi skal benytte WhatsApp for vores kommunikation i gruppen, for at holde kommunikationen så ren og lige til som muligt.

Hvis der bliver oprør og medlemmerne står nede i klubben med banner og megafoner og demonstrerer for afskaffelse af WhatsApp, så vil lyttes der fra styregruppens side gerne.


Hvis du ikke allerede har en WhatsApp-konto og er tilmeldt de to kanaler INFO og CHAT, så tilmeld dig nu.


Hilsen

Jakob