Door misvattingen bij de opkomst van de kanosport kreeg een kano in sommige Europese landen, zoals Nederland, de bijnaam ‘canadees’ net zoals mensen pingpong zeggen als ze het over tafeltennis hebben of Spa Rood wanneer ze bruisend mineraalwater bedoelen.
Midden 19de eeuw werden er in de omstreken van Peterborough in Canada cederhouten toerkano’s gemaakt door de daar wonende blanke bevolking.[1] Deze kano’s waren gebaseerd op zowel de boomstamkano als de berkenbastkano van de Algonquin bevolking aldaar. Verschil met die inheemse kano’s was dat de bouwers daarbij gebruik maakten van westerse scheepsbouwtechnieken.[2] Met name in de Verenigde Staten werden deze kano’s daarom wel aangeduid als “Canadese stijl kano” ter onderscheiding van andere toerkano’s in die tijd, zoals de zgn. Hout & Canvas kano uit de staat Maine aan de oostkust van de Verenigde Staten. Deze Hout & Canvas toerkano was een directe afstammeling van de berkenbastkano van met name de Penobscot indianen aldaar en niet alleen wat herkomst, maar ook wat uiterlijk en constructie betreft wezenlijk verschillend van die toerkano uit Canada.
In die tijd bestonden de kano-organisaties echter voor een belangrijk deel uit wat elitaire [rijke] mensen die van mening waren dat een toerkano eigenlijk alleen deugde als je er ook goed mee kon zeilen. Van de open toerkano’s kon daarom alleen die Canadese stijl kano in hun ogen genade vinden. De berkenbastkano vonden ze maar niks en de direct daarvan afgeleide Hout & Canvas kano “een voddenkano, alleen geschikt voor werklui en primitieve inheemsen” [sic]. De Hout & Canvas kano werd daarom pas in 1934 officieel erkend door de Amerikaanse kanobond, ondanks dat deze kano goedkoper, minder kwetsbaar en daardoor populairder was dan die geheel van hout gemaakte Canadese stijl kano.[3][4]
In Noord-Amerika wordt de benaming ‘canadees’ dan ook alleen gebruikt voor een Canadese stijl toerkano.[5] In sommige Europese landen, waaronder Nederland, werd dit onderscheid echter niet onderkend. Doordat in die landen een kajak als de kano werd gezien, ging men daar de benaming ‘canadees’ willekeurig voor allerlei soorten kano’s gebruiken, dus zelfs voor gesloten wildwaterkano’s en, ironisch genoeg, voor een Hout & Canvas kano…