Welkom

Welkom op mijn website.

Mijn naam is Simone Vaatstra, ik ben 42 jaar geleden geboren in Gerkesklooster, een klein dorpje precies op de grens van Groningen en Friesland. Inmiddels woon ik in Augustinusga samen met mijn man en twee zonen van 16 en 13. Na de Havo heb ik op de MTS-vakschool de opleiding voor uurwerktechnicus gevolg. Ik heb jaren met plezier dit vak uitgevoerd als zelfstandig klokkenmaker. Daarna was het tijd voor mijn tweede grote passie, wiskunde. Dit prachtige vak heeft altijd mijn aandacht gehad en omdat het lesgeven bij ons in de familie vanzelfsprekend was heb ik mij om laten scholen tot wiskunde docent om mijn passie voor wiskunde op een duidelijke en begrijpelijke manier over te kunnen brengen aan leerlingen. Ik hecht niet alleen waarde aan het geven van een goede wiskundeles, maar ik help leerlingen ook graag op andere vlakken verder, zoals talent ontwikkeling. Ik zie wiskunde als een veel ruimer vakgebied dan hetgeen wat in de wiskundeboeken beschreven staat. Er zijn zoveel manieren waarop je leerlingen meer kunt motiveren en interesseren voor de lesstof. Afgelopen jaar heb ik lesgegeven op CSG Kluiverboom in Groningen. Waar ik les gaf aan VMBO basis kader. Vanaf volgend schooljaar mag ik het team op Piter Jelles, Ynsicht komen versterken.


ICT-didactiekportfolio

Via dit ICT-portfolio toon ik aan dat ik ICT als leermiddel toepas en onderbouwde keuzes maak om ICT op een bepaald moment wel of niet in het leerproces in te zetten. Zo maak ik inzichtelijk wat volgens mij de meerwaarde kan zijn van ICT-gebruik in het onderwijsleerproces binnen het vak wiskunde.

Mijn ICT-visie

ICT is tegenwoordig een bekwaamheid die de (hedendaagse) docenten moeten bezitten om hun lessen te ondersteunen. ICT biedt veel mogelijkheden om de leerlingen te helpen en te ondersteunen. Het kan een visuele functie hebben (afbeeldingen/filmpjes voor wiskunde), maar daarnaast ook een effectieve en efficiënte functie. Het gebruik van Microsoft Office heeft mij geholpen om mijn lessen te ondersteunen. Door een PowerPoint kan de leerling meekijken met je les, met Word en Publisher kun je opdrachten maken met Teams kun je contact leggen met leerlingen en collega's, en met Excel kun je een cijferberekening doen.

ICT is onmisbaar in het hedendaagse onderwijs. Uit onderzoek van 1Vandaag blijkt dat meer dan de helft van de leerlingen meer ICT in de lessen wil gebruiken. Ook geven ruim vier op de tien leerlingen aan dat de meeste leraren niet ICT-bekwaam zijn.

Deze roep van de leerlingen maakt toch duidelijk dat ook zij meer verwachten van de docenten als het gaat om ICT-gebruik. Ook om deze reden wil ik het gebruik van ICT in mijn lessen stimuleren, want in het onderzoek wordt ook duidelijk dat leerlingen gemotiveerd worden van zulke zaken: door goede uitleg (a.d.h.v. ICT) met afwisseling in ICT zorgt er voor dat er goede lessen ontstaan die door de leerling gewaardeerd worden.

Hoewel ik op ICT telkens mezelf probeer te ontwikkelen en uit te dagen, kan ik zeggen dat ik behoorlijk goed op weg ben. Ik vind het daarnaast leuk om te experimenteren en de effectiviteit van mijn lessen te verbeteren door ICT-middelen.

Het ontwikkelen van mijn ICT-bekwaamheid probeer ik door ervaring op te doen van andere studenten en docenten, maar ook door middel van internet.




copyright Rick van der Veen | 272701 | 2012-2015

student NHL Geschiedenis 2e graad BA