Uit het archief

Een selectie artikels uit het tijdschrift van de Heemkring

Vosseslag: De Vincke-Zoetelaan

Het echtpaar Fritz Vincke en Serafine Zoete werd halverwege Wereldoorlog II door de Duitsers opgepakt, verdacht van betrokkenheid bij spionage en verzet. Ze zouden beiden de concentratiekampen in Duitsland niet overleven.

>> Lees meer

Wenduine: Villa Maritiem

Villa Maritime opende in 1903 als instelling voor TBC-kinderen. In 1958 kwam Morgenrood in de plaats als sociaal vakantiecentrum, nadien hernoemd naar Villa Maritiem. Eind 2010 sloot dat de deuren. Vandaag staan op deze plek aan het Park Leopold II in Wenduine de appartementsgebouwen Nautica I en II.

>> Lees meer

1990: Storm legt scheepswrak bloot

Een zware storm in januari 1990 legt een mysterieus scheepswrak bloot op het strand van Vosseslag (De Haan). Na enkele dagen drijft het af naar Wenduine, om daarna definitief in de golven te verdwijnen. Vanwaar kwam dit wrak?

>> Lees meer

1982: Inhuldiging nieuw gemeentehuis De Haan

Drie jaar na de aankoop en de noodzakelijke renovaties kon de verhuis naar het nieuwe gemeentehuis beginnen.

>> Lees meer

Van Grand Hotel tot gemeentehuis

Na de fusie in 1977 van de gemeenten Wenduine, Vlissegem en Klemskerke tot De Haan was er nood aan een groter gemeentehuis.

>> Lees meer

1977: Koning Boudewijn op bezoek in Wenduine

Op 13 juli 1977 kwam Koning Boudewijn de Wenduinse strandredders - geroemd als de besten in hun vak - een hart onder de riem steken.

>> Lees meer

Van Torenhof over Blekkaard tot Park Atlantis

Waar nu Park Atlantis is, lagen vroeger de Blekkaard en het Torenhof, het grootste vakantiecentrum uit de streek, destijds in handen van de socialistische partij.

>> Lees meer

Kotje, de Haanse reus

Wenduine blinkt sinds vele jaren uit met zijn reuzen. De Haan Centrum kon dus niet achter blijven. In 1992 zette 'Kotje' in douaniers-uniform zijn eerste pasjes...

>> Lees meer

Niets missen van de Heemkring? We houden u graag op de hoogte