Regletes de colors

Descripció general

George Cuisenaire va inventar-se aquest material a la seva escola a Thuin (Bèlgica) com una manera d'ajudar als seus alumnes en l'estudi de l'aritmètica, utilitzant els colors com a pas previ a l'aprenentatge dels nombres.

El material consta d'un conjunt de barres de fusta prismàtiques, de base quadrada de deu mides i colors diferents. La seva longitud va d'1 a 10 cm i la base és un quadrat d'1 cm de costat.

Cada reglet equival a un nombre determinat, i sempre el color ha de ser el mateix, és a dir el vermell sempre serà el dos, amb la finalitat que els alumnes identifiquin color amb nombre:

INFORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA

Tot i que van ser inventades per Cuisenaire, qui les va popularitzar i fer propostes concretes va ser Caleb Gattegno, que fins i tot va inventar un mètode d'ensenyament de l'anglès utilitzant aquest material. Existeix una col·lecció de nou llibrets d'exercicis escrits per C. Gattegno i traduïts per l'Ángel Hernández Rodríguez entre 1963 i 1965 editats per Cuisenaire d'Espanya.

Aquest material (encara que amb altre codi de colors) es pot manipular virtualment a: https://es.mathigon.org/polypad#number-bars.

El Laboratori de Materials de la UAB disposava d'aquest material, en dues mides diferents: les "oficials" i una ampliació on la unitat fa 2 cm de costat en lloc d'1 cm.

El Laboratori de Materials de la UAB també disposava d'altres versions de regletes.