Regle de càlcul

Descripció general

El regle de càlcul és un instrument manual de càlcul que disposa de diverses escales numèriques, per facilitar la ràpida i còmoda realització d'operacions aritmètiques complexes, com ser multiplicacions, divisions, potències, arrels, logaritmes o funcions trigonomètriques. A canvi d'això, no ofereix més que una precisió limitada. La seva època d'esplendor va durar més d'un segle, des de la segona meitat del segle XIX fins a la popularització de les calculadores.

INFORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA

Hi ha una gran varietat d'estils de regles de càlcul. Tots ells comparteixen unes escales essencials per fer els càlculs matemàtics, però difereixen en escales addicionals en el cas que hagin estat fabricades per a camps especialitzats com l'aviació o les finances. Per exemple, el regle que apareix a la fotografia és el model Faber-Castell 67/21 (https://fabercastell.reglasdecalculo.com/67_21/67_21.html) està preparat per fer càlculs relacionats amb el formigó.

Al número de juliol de 2006 de la revista “Investigación y Ciencia” apareix una imatge que permet fer-se un d’aquests instruments de manera casolana. En https://www.reglasdecalculo.com/brico/ricardo/ricardo.html hi ha informació molt detallada sobre aquest punt.

Hi ha moltíssims emuladors virtuals d’aquest instrument antic de càlcul (fins i tot, es poden trobar emuladors de regles de càlcul per al mòbil). Com a exemple us suggerim un parell: una versió molt senzilla a http://thekidsrule.com/VirtKidRule/ i altra més sofisticada https://www.antiquark.com/sliderule/sim/n909es/virtual-n909-es.html

L'Addiator és un altre instrument antic de càlcul mecànic, que també estava al Laboratori de materials de la UAB, que s'utilitzava principalment per a sumes i restes. Va ser inventat a principis del segle XX i va ser utilitzat com a ajuda per a càlculs ràpids fins a l'adveniment de les calculadores electròniques. Consta de línies de nombres i una sèrie d'agulles o cilindres que es poden moure lateralment per efectuar les operacions desitjades. L'usuari podia fer els càlculs ajustant les agulles per als nombres corresponents i, després d'una sèrie de moviments, llegir el resultat.