Regletes

Descripció general

Les més conegudes són les regletes dissenyades per Napier el 1617 per multiplicar nombres naturals de qualsevol magnitud per nombres naturals entre 1 i 9. 

INFORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA

A la imatge es pot veure com multiplicar 362 per qualsevol nombre entre 1 i 9. Per exemple, veiem que 362x8 = 2896 (2, 4+4,8+1,6). Podeu ampliar aquesta informació en aquest vídeo: https://youtu.be/3gjDfc2AF3w i posar-la a prova en el simulador que apareix a https://www.cut-the-knot.org/blue/Napier.shtml. Si voleu construir vosaltres mateixos les vostres regletes, aquí teniu les plantilles.

Podeu llegir un article molt interessant relacionat amb aquestes regletes al capítol 7 del llibre de Martin Gadner: Rosquilles Anudades (Knotted Doughnuts) editat per Labor l'any 1987.

També existeixen altres regletes de càlcul:

De Genaille-Lucas. En 1885 l’Associació francesa per l’avanç de la ciència va proposar millorar les regletes de Napier amb relació a no haver de “portar-se’n” mentalment d'una suma a la següent en llegir el resultat de la multiplicació. Com a resposta a aquest desafiament van aparèixer aquestes regletes.

A la figura la podreu comprovar, per exemple, que 372x6=2232 (les unitats són 2 perquè en la fila del 6 és el primer nombre que hi apareix i aquest transitant cap a l'esquerra ens porta al 3 que representarien les desenes del resultat, aquest al 2 que serien centenes i aquest al següent 2 que representarien els milers).

Aquí trobareu instruccions per fer servir aquestes regletes i podeu obtenir una còpia per imprimir d'aquestes regletes fent clic aquí

Un vídeo il·lustratiu: https://youtu.be/OxRMyPsLtTk 

De divisió: Es van elaborar regletes també per executar l'operació inversa de la multiplicació.

A la figura la podreu comprovar, per exemple, 124:8 dona quocient 15 i residu 4.

Aquí trobareu instruccions per fer servir aquestes regletes i podeu obtenir una còpia per imprimir d'aquestes regletes fent clic aquí.