Polydron

Descripció general

Assortit de polígons de plàstic que poden unir-se entre si pels seus costats com una mena de frontissa. Les peces, de vistosos colors (groc, verd, vermell o blau) poden ser triangles (de quatre mides diferents), rombes, rectangles, quadrats o pentàgons, hexàgons o octàgons regulars. Algunes de les peces de 6 i 8 costats venen foradades, la qual cosa permet visualitzar l’interior del poliedre que té alguna d’aquestes peces per cares.

INFORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA

Si els poliedres construïts amb aquest material es desarmen convenientment s’obté el seu desenvolupament permetent treballar la relació entre les dues representacions. Aquí podeu trobar la proposta que fa la Maite Ribes als seus alumnes de Cicle Superior en relació amb l'exploració de la relació entre un cub i el seu desenvolupament fent servir un material equivalent al Poydron. 

Altres materials de característiques molt similars al Polydron són: Creator, Lokon, Clixi. Aquest últim també es trobava disponible al Laboratori de Materials de la UAB.  Les diferències entre els dos materials radiquen principalment en la manera d'encaixar les peces tal com es pot veure en les fotografies.

El Laboratori de Materials de la UAB disposava també de "Clixi Workcards": un conjunt de fitxes que proposen diferents activitats a diferents nivells en progressió per ser portades a terme amb l'ús del material Clixi (o els seus equivalents).

Un altre material del qual disposa el Laboratori de Materials de la UAB és el Googolplex, el qual té moltes semblances amb les peces foradades del Polydron.

I també aquest altre material que apareixia etiquetat com a "Polygon kit"

Una activitat que ens encanta per fer amb aquest material (i també el material referenciat a 13.a. Orbit) és l'activitat que anomenem "Albarans"

L'activitat comença distribuint els alumnes en petits grups i lliurant-los una fitxa on els alumnes han d'escriure la comanda de material que realitzaran a la professora per construir diferents cossos: 

La comanda havia d'especificar el nombre exacte i la forma de les peces demanades. En el cas del material “Volumes à construire”, també havien d'especificar el tipus d’encaixos que farien servir per unir les canyes, segons lliguin 3, 4 o 5 d’aquestes canyes.

Quan la professora els lliura els materials demanats, ells alumnes han de construir el poliedre i portar-lo a la professora per fotografiar-lo. També es demana als alumnes la descripció dels cossos construïts, en termes del nombre i forma de les cares, el nombre d’arestes, el nombre de vèrtexs i la quantitat d’arestes que concorren en cada vèrtex.

Cada grup ha de lliurar al final de l'activitat l'albarà i les descripcions juntament amb les fotografies permetien l'avaluació del treball del grup (a les imatges veiem part del resultat d'un grup de 2n d'ESO duent a terme aquesta activitat).