Εκπαιδευτικό σενάριο

Από Διαλέξεις EKDDA-Σαράντος Ψυχάρης, 2013

Το σενάριο μαθήματος σχετίζεται με την ένταξη της διαδικασίας της μάθησης σε ένα πολύπλοκο, ρεαλιστικό και πραγματικό περιβάλλον, δηλαδή με την εμπλοκή των εκπαιδευόμενων σε ρεαλιστικά -αυθεντικά καθήκοντα. Μια άλλη συνιστώσα του σεναρίου αφορά την σχέση των διδακτικών στρατηγικών με την έρευνα. Κατά τη διάρκεια της μαθησιακής διδακτικής ακολουθίας θα πρέπει να εγείρονται ερωτήματα όπως (Flick & Lederman, 2006):

1. έχουν εμπλακεί οι εκπαιδευόμενοι στην επιστημονική διαδικασία;

2. είναι οι διδακτικές στρατηγικές ενταγμένες στην επιστημονική διαδικασία;

Ένα διδακτικό μοντέλο –σενάριο θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει τις εξής δομές: εμπλοκή, διερεύνηση, εξήγηση, λεπτομερή ανάπτυξη και αξιολόγηση, ώστε να είναι συμβατό και με τις σύγχρονες θεωρίες μάθησης σύμφωνα με τις οποίες ο εκπαιδευόμενος χτίζει μόνος του τη γνώση όταν του δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξει τα νοητικά του μοντέλα.

Το Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης των ΗΠΑ συνιστά ότι η διδασκαλία και η διδακτική των Επιστημών θα πρέπει να εστιάσει στις πιο θεμελιώδεις επιστημονικές ιδέες και να παρέχει στους εκπαιδευόμενους τη δυνατότητα να διερευνούν, παράγουν, εξηγούν, αξιολογούν και να τροποιούν την γνώση που τους παρέχεται (NationalResearchCouncil, 1996, 2000, 2007). Η δημοσίευση του άρθρου "ScienceEducationNow:ArenewedPedagogyfortheFutureofEurope (Rocard, 2007), επανέφερε το θέμα της διδακτικής των επιστημών με την ανακαλυπτική-διερευνητική μάθηση (InquiryBased). Στο άρθρο τονίζεται ότι το πεδίο της διδακτικής των επιστημών ασχολείται-μεταξύ άλλων- με την δόμηση εννοιών, την μοντελοποίηση, την επίλυση προβλήματος , τις μεταγνωστικές δεξιότητες και την συμμετοχή στις ερευνητικές διαδικασίες.

Η ανακαλυπτική-διερευνητική (Inquiry) μάθηση έχει επίσημα «προαχθεί» ως μια βασική παιδαγωγική για τη βελτίωση της μάθησης σε πολλές χώρες (Bybeeetal., 2008).

Σύμφωνα με τους (Asay & Orgill, 2010; ThePathwaytoInquiryBasedProject, http://www.pathway-project.eu/, τελευταία πρόσβαση, 18 Σεπτέμβριος, 2013, tα επτά στάδια της ανακαλυπτικής-διερευνητικής μάθησης είναι: η ερώτηση, η απόδειξη, η ανάλυση , η εξήγηση, η σύνδεση, η επικοινωνία και ο αναστοχασμός. Παρακάτω αναλύουμε κάθε ένα από αυτά.

Υπολογιστικό φύλλο χωρίς τίτλο

Τελική Εργασία

Επιλέξτε να αναπτύξετε ένα από τα κάτωθι θέματα, ανάλογα με τις πεποιθήσεις σας στα πλαίσια του επαγγελματικού πλαισίου που ορίζει ο ρόλος σας ως σχολικού συμβούλου:

Θέμα 1ο

Σενάριο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών :

Παιδαγωγική αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών στη διδακτική πράξη

Στα πλαίσια του ρόλου σας ως εκπαιδευτές ενηλίκων, καλείστε να σχεδιάσετε ένα σενάριο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών του κλάδου σας στην περιοχή ευθύνης σας, με σκοπό την ανάδειξη του τρόπου αξιοποίησης ενός ή περισσοτέρων εργαλείων ΤΠΕ στη διδακτική πράξη.

ΘΕΜ.ΕΝΟΤ.6- ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΘΕΜ.ΕΝΟΤ.4- ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ


Θέμα 2ο

Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) :

Προϋποθέσεις και δυνατότητες παιδαγωγικής αξιοποίησης τους στη διδασκαλία και τη μάθηση κάτω από τους στόχους των αναλυτικών προγραμμάτων.

Οι Raines και Clark, υποστηρίζουν ότι αν και αν και η αποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας μπορεί να βελτιώσει την διαδικασία της μάθησης και της διδασκαλίας, αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο με τη διαθέσιμη τεχνολογία θα βελτιώσουμε τα μαθησιακά αποτελέσματα. Οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί οι οποίοι θα αποφασίσουν τι, πώς, πότε, και που θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία, και αν θα ενισχύσει ή θα υποβαθμίσει την μάθηση. Και συνεχίζουν τις διαπιστώσεις τους συμπληρώνοντας ότι στους εκπαιδευτικούς πρέπει να παρέχονται ευκαιρίες ώστε για να γίνουν γνώστες των διαθέσιμων τεχνολογιών, αλλά και να διαλύσουν τις όποιες παρανοήσεις ή αμφιβολίες σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας, καταλήγοντας ότι η τεχνολογία από μόνη της δεν αποτελεί πανάκεια που θα επιλύσει όλα τα μαθησιακά προβλήματα, αλλά ένα εργαλείο για την επίτευξη των διδακτικών στόχων το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά ή όχι (Raines & Clark, 2011).

Με αφορμή το απόσπασμα, παραθέστε τεκμηριωμένα τις θέσεις σας για τη χρήση των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη για τη βαθμίδα της εκπαίδευσης στην οποία ανήκετε.


Raines, J. M., & Clark, L. M. (2011). A Brief Overview on Using Technology to Engage Students in Mathematics. Current Issues in Education, 14(2) pp.1-7. Ανακτήθηκε 22 Ιανουαρίου 2014, από http://cie.asu.edu/ojs/index.php/cieatasu/article/view/786/215

ΘΕΜ.ΕΝΟΤ.3-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΘΕΜ.ΕΝΟΤ.4- ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ