TeachLive

Simulering för lärarstudenter

University of Mississippi i USA berättar hur de använder TeachLive på sina lärarutbildningar.

Test av simulering

Joeri från projektet testar Teachlive vid Linköpings Universitet.

Film om olika virtuella miljöer som erbjuds i Teach Live

I filmen ovan visar simuleringsexpert, Mikael Bengtsson-Detlefsen några av de olika virtuella miljöer som kan användas i Teach Live.

Erfarenheter av simulering i lärarutbildningarna

Lärarutbildningen i Borås har vid simulerat med Teach Live kopplat till tre olika kurser i lärarprogrammen, 7-9-studenter, 4-6-studenter och bildlärarstudenter. Vid samtliga simuleringar har tillfället planerats och genomförst tillsammans med Marie-Louise Höög, simuleringsexpert kopplad till Linköpings Universitet. 

Vi drar slutsatsen att fler typer av liknande simuleringar skulle behövas, då lärarstudenterna generellt säger sig ha saknat praktisk träning i konflikthantering och utveckling av ledarskap. Vi bedömer att de diskussioner kopplat till simuleringen är särskilt angelägna då de kopplar an till komplexa undervisningssituationer som alla  i diskussionen har tagit del av.

En dag om Teach Live 17 november 2022

Representanter från lärarutbildningen deltog i ett utbyte mellan olika användare av Teach Live på Linköpings Universitet. Med på utbytet fanns också lärare och forskare från Linnéuniversitetet, Högskolan i Kristianstad, Skolverket och Högskolan i Sørøst (Norge).


Marcus Samuelsson och Anja Thorsten från Linköpings Universitet delade med sig av erfarenheter av att utveckla ledarskapsfärdigheter hos lärarstudenter med hjälp av Teach Live. Cecilia Sveider pratade i sin tur om hur färdigheter kopplat till matematikdidaktik kan utvecklas med Teach Live. 



Sofia Lindberg och Daniel Östlund från Högskolan i Kristianstad hade inom ramen för Sofia Lindbergs avhandlingsarbete använt Teach Live för att utveckla relationskompetens inom Speciallärar- och Specialpedagogutbildningen. Här hade man också ett särskilt fokus på relationsskapande kopplat till elever med NPF. Något som Sofia har uppmärksammat är att studenterna ofta missar att en elev som är tystlåten oftast lämnas helt utanför klassrumsinteraktionen, medan en mycket pratig elev tar allt talutrymme. 


Kerstin Hansson från Linnéuniversitetet har arbetat med att låta lärarstudenter hantera komplexa lärsituationer genom att använda utgå från olika lärarstilar och teorier. 


Marcus Samuelsson berättade också om det samverksansprojekt som han kommer att ha med Skolverket där man tillsammans kommer att ta fram simulering av komplexa vårdnadshavarsamtal kopplat till rektorsutbildningar. 

Första mötet med Teach Live

Tobias Ruhtenberg, Elaine Börjesson, Emma Almingefeldt, Robert Sköld och Joeri Verheul besökte den 18 mars Linköpings universitet. Där mötte vi dels Marcus Samuelsson, professor i pedagogik, dels Fredrik Löfgren, lektor på institutionen för teknik.  Vi var där för att titta närmare på programmet Teach live och forskning kopplat till detta, forskning kopplat till roboten Furhat samt ett exempel på ett metaverse i VR-miljö.

Marcus Samuelssons forskning kopplat till Teach Live


Marcus Samuelsson är professor i pedagogik på Linköpings universitet. Han undersöker hur det påverkar lärarstudenter att få träna på att undervisa virtuella elever samt observera andra lärarstudenter som undervisar virtuella elever i Teach Live. 

Teach Live är ett program utvecklat i USA för just lärarutbildning och de virtuella eleverna styrs alla av en så kallad avatarskötare. Programmets virtuella elever har delvis förprogrammerade rörelser, men styrs alltså inte av AI utan av en avatarskötare med dubbel kompetens. Avatarskötaren är både utbildad lärare och skådespelare. Marcus Samuelsson kan se att träning i att undervisa med Teachlive och avatarskötare förändrar studenternas självtillit när det gäller att undervisa. 

Alla lärarstudenter i Linköping får vid något eller några tillfällen möjlighet att undervisa avatarerna i Teach Live. Marcus Samuelsson menar dock att även att observera andra som undervisar ger studenterna möjlighet att lära sig mer om undervisning och komplexa undervisningssituationer. Det som blir unikt är att alla lärarstudenter har sett och upplevt samma situation, vilket de inte har under sina praktiker. De lärarstudenter som har blivit underkända på sin VFU ges också betydligt fler tillfällen att undervisa i Teach Live labbet, detta tillsammans med Marcus Samuelsson som också ger formativ bedömning under tiden studenterna undervisar. Han menar att det är enormt utvecklande för dessa studenter att få möjlighet till merträning i labbet tillsammans med andra studenter och lärarutbildare. I och med att det finns en avatarskötare bakom karaktärerna finns det möjlighet att anpassa svårighetsgraden 

Vi fick också möjlighet att prova att undervisa de virtuella studenterna. Först fick vi också en presentation av vilka eleverna var. Efter fem minuter bröt vi och analyserade, dels innehållet och dels ledarskapet.  Eftersom det fanns en avatarskötare bakom varje karaktär upplevde vi det som en verklig undervisningssituation. Senare fick vi också prata med avatarskötaren som styrde karaktärerna. Hon berättade att hon hade stor nytta av sin bakgrund som lärare och att det tar cirka 30 timmar att läsa in sig på ett nytt scenario. Hon måste veta vad var och en av elev vet om ett visst ämne, men också tänka igenom vad de olika eleverna har för förhållningssätt till ämnet. 

Vår tanke är att hyra in oss på systemet Teach Live och att också utnyttja de utbildade avatarskötare som finns på Linköpings universitet för att låta några av våra studenter prova att undervisa i denna lärmiljö samt observera varandra. Dessutom skulle även vårdutbildningarna vilja prova att använda systemet för att träna svåra samtal mellan två personer, där vill de använda sig av en kontors- eller hemmiljön som finns för att simulera en sjukhusmiljö.

 Flera andra lärarutbildningar hyr redan in sig, exempelvis  Kristianstad högskola, GU och Linnéuniversitet.