VR-miljö för att undervisa och umgås

VR-miljö för att undervisa och umgås

När projektet besökte Linköpings Universitet kom vi i kontakt med robotforskaren Fredrik Löfgren som bland annat har utvecklat en metaversemiljö. Miljön kallar han för Around the corner och där går att göra allt från att umgås, utforska och presentera till att undervisa. Miljön är utformad för att fungera som en konferensmiljö. Miljön består delvis av en stor lobby tänkt för umgänge och en annan är en stor föreläsningssal. Miljöerna är ganska lika verkligheten och inne i miljön är alla avatarer med kroppar.

Fredrik Löfgren menar att VR-miljön blir en miljö för det han kallar för serious play och att uppleva i denna miljö gör det lättare att lära sig och minnas då miljön också är spatial och taktil. Han ger några exempel på vad VR lämpar sig för när det gäller undervisning, han nämner dels det som är för stort, såsom vägtrafik, det som är för litet såsom proteiner, men också sådant som är abstrakt, såsom matematiska grafer. Grafer, proteiner och vägnät kan visas stort för att studeras inne in metaverse.

VR-utrustningen som förevisades utgjordes av VR-headset Meta Quest 2. I headsetet finns en inbyggd dator som drivs med Android vilket tillåter användaren att ladda ner appar och programmera om funktionerna i headsetet. Till headsetet finns två stycken kontroller som möjlighet intraktion med innehållet i VR världen. Därtill har headsetet inbyggda kameror som tillåter användaren att kunna se sig omkring i den "riktiga världen", kamerorna känner också igen användarens händer vilket gör att interaktion utan kontroller är möjligt. Tyngre applikationer som kräver en PC eller MAC kan köras via utrustningen genom att en USB-C kabel kopplas mellan headsetet och datorn. Således kan Meta Quest 2 nyttjas både till lättare och tyngre applikationer utan att inköpspriset blir allt för högt. Headsetet kostar cirka 3500 SEK.

Ovan kan ni se två olika inslag från SVT där Fredrik Löfgren pratar om användning av VR.