Simulering med 4-6-lärarstudenter

Bråk på rasten

Lärarstudenter som studerar sin första termin till 4-6-lärare simulerade en situation där eleverna kommer in efter ett bråk vid kompisgungan.

Verklighetstrogna, articifiella och stereotypa elever

Studenterna upplevde genomgående simuleringen som verklighetstrogen och den stora majoriteten av studenterna uppgav också det gick att knyta an till de virtuella eleverna. Samtliga studenter upplevde att eleverna var verklighetstrogna, samtidigt som några också tyckte att de samtidigt upplevdes som articifiella och stereotypa. Här är några röster:

-Eleverna var olika med olika behov och fokuserat på olika saker.

-Kaxiga precis som skolan kan vara Svaren och beteende var oförtsägbara.

-Detta var verklighetstroget då barns beteende och prat är oförutsägbara. Krävde direkt agerande då som lärare man hade inte tid för att tänka genom sitt svar och beteende.

-Väldigt typiskt med två elever som ofta eller alltid skaver mot varandra De som saknas är de små hintarna i kroppsspråk, blickar och tydliga ansiktsuttryck.


Utmanande och meningsfull undervisningssituation

Samtliga studenter upplevde simuleringen som utmanande. Med tanke på studenterna går sin första termin är det förståeligt, samtidigt som simuleringsexperten som spelar eleverna har anpassat motståndet som eleverna får till att de inte har någon tidigare erfarenhet av att själva leda undervisning. Studenterna upplever genomgående simuleringen som meningsfull och uppger att den kan utveckla förmågor kopplade till att ledarskap och konflikthantering. Här är några röster kopplat till detta:

-Ja, men jag tror det hade varit givande att få öva på detta ensam flera gånger

-Iom, att det är väldigt trovärdiga konflikter så är detta absolut ett sätt att förbättra sin konflikthantering. Detta gör så att man kan testa hur det är att vara i en konflikt situation, och på så sätt har man kanske hittat ett relativt bra sätt på hur man kan hantera dessa situationer fast i verkligheten!

-Jag tycker att det är en bra träningsmetod för konflikthantering.

-Ja, den visar att man behöver vara beredd på att hantera olika situationer som kan komma upp. Den visar också hur använder vi redskap som röst eller kroppsspråk- hur dom påverkar undervisning.

-Tycker detta är en super bra utbildningsmetod. Den ger för båda personerna inblandade

-Ja, eftersom att det är såhär det kan se ut i klassrummen och därför är detta en bra förberedelse.

Absolut, det fanns inte bara ett sätt att lösa konflikterna på. Det var bra träning för det var verkligt. En mycket god förberedelse inför VFU och arbetslivet som lätare.

- Ger en möjlighet för de som inte arbetat i skolan att se och öva på konflikthantering. Ger även de som har arbetat inom skolan nya sätt att bearbeta en konflikt Bra träning, kändes verklighetstroget och utmanande, skönt att kunna träna och inte behöva ”träna” på riktiga elever

-Ger ett mer verkligt case än att göra det med sina klasskamrater

-Det ger en inblick i diverse situationer som en lärare kan hamna i, därmed blir det en fördel att träna med detta redskap.

-Det är ert bra sett att förbereda oss på. Istället för att hoppa rakt in så får man lite övning

-Absolut, övning ger färdigt och i detta läget att börja bygga en trygghet i att hantera en konflikt.


Möjlighet att diskutera och få återkoppling upplevs som meningsfullt

Studenterna upplever genomgående att det är meningsfullt att få diskutera konflikthantering. Detsamma gäller möjlighet att få återkoppling på sin undervisning.

-Vi kan inte komma undan konflikter i skolan och kommer man ut som nyexad kan man känna sig vilsen i denna situationen så detta är ett jättebra sätt att ha lite koll!

-Ett väldigt bra koncept som jag tycker alla lärarutbildningar ska ta in.

-Väldigt bra i helhet men dock tycker jag att rösterna kan ändras till lite mer verklighetstrogna så man får en ännu mer tunnelseende. Väldigt roligt och lärorikt.

-Toppensystem som borde användas genom programmet. Ger även en inblick på egen utveckling då man kan tänka tillbaka till början av programmet och då mot slutet.

-Bra verktyg för lärarutbildningen, skulle vilja testa fler gånger då första kan vara nervöst och fler skulle kunna leda till djupare reflektion.

-Satsa mer på detta