Kartläggningsfas

Kartläggning och besök - externt vt 2022

Under kartläggningsfasen har projektet också samverkat med andra högskolor och universitet för att ta del av hur de arbetar med simulering och träning av yrkesspecifika situationer. På Halmstad Högskola har vi besökt Digitalt Laborativt Centrum (DLC) som är ett högskoleövergripande center för digitala lärmiljöer. På Linköpings Universitet tog vi del av hur Marcus Samuelsson, professor i pedagogik, har utvecklat träning i didaktik och ledarskap med hjälp av digital simulering av en undervisningssituation, samt hur universitetslektor i robotik, Fredrik Löfgren, och hans kollegor arbetar med utveckling av sociala robotar för samtal. På Högskolan Väst besökte vi vårdutbildningarna som arbetar med simulering av samtal med hjälp av chatbotar. Under kartläggningsfasen har vi också besökt edutechmässan BETT 2022.

Kartläggning och besök - internt ht 2021

Under kartläggningsfasen började vi med att undersöka hur våra egna utbildningar på Borås Högskola arbetar med simulering samt vilka digitala lärresurser som används för detta. Under kartläggningsfasen har kontakt bland annat knutits med textilutbildningarna, ingenjörsutbildningarna, polisutbildningarna samt informationsteknologi.

Nedan ser ni bilder från lärmiljöer vid Högskolan i Borås som idag använder sig av virtuella miljöer på olika sätt.

Interaktiva rummet har lärarutbildningen byggt upp för att kunna skapa lär- och lekmiljöer där didaktik och pedagogik kan tränas.

Handelslabbet har eye trackers som används för att exempelvis undersöka var och hur kunder tittar i affärer och på hemsidor. De har också VR-miljöer som Elaine testar

KTC kan sjuksköterskestudenter simulera olika sjukdomssituationer. På bilden syns hur studenter kan simulera online exempelvis mottagandet av en virtuell patient med komplicerade lugnbesvär.


I simulatorrummet kan polisstudenter träna vapenhantering och hantering av hotfulla situationer.


Olika perspektiv på simulering identifieras

Simulering anses nödvändig men ibland dyr på sjuksköterskeutbildningen

På sjuksköterskeutbildningen har simuleringen alltid ansetts viktigt och nödvändigt, då forskning visar att praktisk utbildning i HLR räddar liv.

Simulering av omvårdnadssituationer kräver mycket rekvisita och en väl genomtänkt och uppbyggd miljö. Dessutom har de medarbetare på sjuksköterskeprogrammet som ingår i detta projekt kommit fram till att studenterna inte bör spela patienter. Sammantaget är simulering kostsam, vilket kan innebära att man kan behöva argumentera för varför den behövs.

Motstånd och fascination på lärarutbildningen

Simulering är inte vanligt på lärarutbildningen. En del rollspel förekommer på alla lärarutbildningar, men detta i väldigt liten skala. I det interaktiva rummet kan förskollärarstudenter träna på att bygga upp lärmiljöer för barn, men ledarskap tränas framför allt under VFU.

Det framkom att det både finns fascination och motstånd när det gälller digital simulering. Att använda teknik för simulering med barn anses av en medarbetare vara oetiskt. När det gäller att träna ledarskap och ämnesdidaktik anser några medarbetare att traditionella rollspel vore att föredra, medan andra ser potential i att träna det digitalt och utan att studenterna själva ska behöva spela elever.

Under kartläggningsfasen tillfrågades lärarutbildarna vid Sektionen för pedagogiskt arbete om deras tankar kring hur olika former av digitala lärmiljöer kan användas i framtidens lärarutbildningen.